Linkuri accesibilitate

Premierul Irakului salută încheierea operațiunilor trupelor combatante americane


Premierul irakian, Nuri al-Maliki a declarat astăzi că odată cu încheierea operaţiunilor trupelor combatante americane, Irakul şi-a obţinut independenţa. Într-un discurs televizat, al-Maliki s-a declarat sigur că forţele irakiene sunt capabile să preia responsabilităţile de menţinere a securităţii în zonă.

În această seară preşedintele Barak Obama urmează să ţină un discurs în care să anunţe încheierea oficială a operaţiunilor combatante în Irak. Obama s-a opus începerii războiului în Irak în 2003 şi a promis în timpul campaniei sale prezidenţiale că îi va pune capăt.

Trupele combatante s-au retras luna aceasta, iar aproximativ 50 de mii de militari americani au rămas în Irak, avînd ca misiune mai ales instruirea forţelor irakiene.

Vice-preşedintele Statelor Unite, Joe Biden se află la Bagdad pentru a participa la ceremonia de încheiere oficială a operaţiunilor trupelor combatante în Irak. Se presupune că Biden va face şi presiuni asupra politicienilor irakieni rivali pentru ca aceştia să treacă peste neînţelegeri şi să formeze un guvern de coaliţie.
XS
SM
MD
LG