Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bulgaria - un program ambițios de modernizare rutieră


În cadrul programului operativ „Dezvoltare regională” vor fi reabilitați 300 de kilometri de drumuri: proiectele vor fi încheiate în cel mult 5 luni.


Bulgaria intenționează să combată criza prin construcția de drumuri și alte obiecte de infrastructură printre care metroul din Sofia și podul Vidin-Calafat. Ministrul dezvoltării regionale Rosen Plevnaliev a declarat că în fiecare a doua zi din luna septembrie va face cîte o primă sapătură la proiecte de modernizare și de noi drumuri. În cadrul programului operativ „Dezvoltare regională” vor fi reabilitate 300 de kilometri de drumuri categoria a doua și a treia în valoare de peste 67 de milioane de euro. Proiectele vor fi încheiate în cel mult 5 luni.

Acum trei zile ministrul a inaugurat două din aceste proiecte - zona podului în orașul Biala, unde în ultimii ani au avut loc mai multe incidente cu morți și răniți, și drumul Dobrici – frontiera cu România. Într-o săptămînă va demara și modernizarea drumurilor Dobrici-Silistra și Kavarna-Vama Veche.

Guvernul a semnat deja acorduri în valoare de 1,4 miliarde euro în cadrul programului „Dezvoltare regională”. Cifra va putea depăși 1,6 miliarde pînă la finele anului. Bulgaria a contractat 50 la sută din fondurile prevăzute în cadrul programului în timp ce multe alte țări din Uniune se afla încă la cota 30 de procente, a spus Plevnaliev.

Ministrul a declarat că guvernul va îmbunătăți recordurile în construcția de autostrăzi din perioada comunistă – 250 de kilometri. În pofidă crizei în ultimele luni a demarat construcția a 160 de kilometri – ultimele tronsoane ale autostrăzii Sofia-Burgas. În doi ani magistrala va deveni completă. Va fi gata și Sofia – frontiera cu Turcia precum și cea mai mare parte din Sofia – frontiera cu Grecia.

Autostrada Sofia-Varna din care funcționează aproximativ 170 de kilometri va fi construită cu finanțare europeană. Este vorbă de 245 de kilometri în valoare de 570-650 de milioane de euro.

Aflat într-o vizită la Vidin, ministrul fondurilor europene Tomislav Doncev a anunțat că cel de al doilea pod dunărean la granita cu România va fi gată în linii mari în finele lui 2011.

Politigraf

XS
SM
MD
LG