Linkuri accesibilitate

30.08 - Chișinău: Reacții față de constituirea unui Minister de externe transnistrean


Tiraspol
Tiraspol

Decizia liderului Smirnov este de natură să tensioneze relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol şi să complice reglementarea definitivă a problemei transnistrene.


30 august 2000

Actualitatea în Republica Moldova.


Reacții față de crearea unui Minister de externe transnistrean.

Dan Ionescu: Crearea unui aşa-zis minister de externe la Tiraspol continuă să provoace reacţii în lumea politică de la Chişinău. Relatează Eleonora Lisnic.

Mai mulţi deputaţi apreciază, că Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacţionat adecvat la crearea unui minister transnistrean de externe. Reamintim, Ministerul de Externe a expediat tuturor reprezentanţelor diplomatice acreditate la Chişinău o declaraţie, prin care solicită acestora să nu iniţieze nici un fel de relaţii de colaborare cu recent creata structură de la Tiraspol, condusă de Valeriu Liţcai.

Parlamentarii, pe care i-am solicitat, şi-au expus şi punctul de vedere asupra creării ministerului de externe al republicii transnistrene autoproclamate. În linii mari, ei au apreciat, că decizia în cauză a liderului Smirnov este de natură să tensioneze relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol şi să complice reglementarea definitivă a problemei transnistrene.

Deputatul Convenţiei Democrate, Sergiu Mocanu: „Reacţia Ministerului de Externe este o reacţie firească. Cred că trebuie să facem şi alţi paşi în acest sens, întrucât majoritatea statelor sprijină poziţia Republicii Moldova şi prin organismele internaţionale au sprijinit întotdeauna procesul de reglementare a conflictului transnistrean.”

Europa Liberă: Deputatul independent, Ion Morei: „E bine că oficialităţile din Moldova au găsit de cuviinţă o ripostă. Pasul acesta, printre altele, eu îl consider nechibzuit al Tiraspolului de a agrava şi mai mult procesul de negocieri, prin decizia de a institui un minister de externe.”

I-am întrebat pe deputaţi dacă declaraţia Ministerului de Externe remisă misiunilor diplomatice străine le pare a fi singura modalitate, prin care Guvernul de la Chişinău poate replica administraţiei de la Tiraspol.

Iată răspunsul parlamentarului Sergiu Mocanu: „Îm vine greu să spun, dacă Guvernul Republicii Moldova ar trebui să întreprindă şi alte acţiuni, întrucât Transnistria ne-a şantajat economic şi altă dată şi o deteriorare a relaţiilor economice acuma, sau eventual un război economic cu această regiune secesionistă nu cred că ar aduce la rezultate pozitive. Cred că reacţia Guvernului de la Chişinău trebuie să fie una demnă, dar în acelaşi timp şi reţinută, ca să nu se întâmple că aprindem şi mai mult spiritele pe de o parte şi alta.”

Deputatul Ion Morei: „Referitor la partea a doua a întrebării Dumneavoastră, nu m-aş pripi să vă dau un răspuns, deoarece situaţia, am mai spus-o, în jurul problemei transnistrene este extrem de complicată.”

Solicitat în acelaşi context, liderul grupului parlamentar al Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, a fost de părere, că gestul Ministerului de Externe este unul de corectitudine, dar relativ întârziat. Totodată, parlamentarul a formulat unele critici referitoare la prestaţia Guvernului Braghiş în relaţiile cu Tiraspolul.

Iurie Roşca: „Putem constata o incoerenţă între poziţia adoptată de Ministerul de Externe şi poziţia pe care o are premierul Braghiş, care zilele trecute, iată, s-a întâlnit cu separatiştii, a stabilit modalităţi de rezolvare a tuturor problemelor vamale şi aşa mai departe. Deci, se pare, că cel puţin conducerea Guvernului nu are nici o pretenţie deosebită faţă de aroganţa separatiştilor şi, în general, nu ştiu dacă poate fi cumva justificat acest spirit cooperant excesiv al echipei guvernamentale, care demult ar fi trebuit să adopte o poziţie mult mai principială şi chiar mai dură faţă de veleităţile separatiştilor şi, bineînţeles, nu în ultimul rând pentru a pune odată tranşant şi chiar inflexibil problema deţinuţilor politici de la Tiraspol. În orice caz, gestul Ministerului de Externe, aşa întârziat cum pare, este totuş un gest de corectitudine şi în spiritul Constituţiei, care fixează foarte clar ideea de unitate teritorială.”

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG