Linkuri accesibilitate

19 ani de independență - mîndri dar nemulțumiți!


 Vlad Filat și Mihai Ghimpu
Vlad Filat și Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu: „Ceea ce am început noi atunci în anii 90 nu s-a realizat pe deplin”.


Ca şi în alţi ani, la Chişinău Ziua Independenţei a început cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt şi la memorialul Eternitate de către oficialii statului. Cu toate că în această zi moldovenii nu merg la serviciu, doar cîteva zeci de oameni au asistat la ceremonie de la depărtare, din cauza măsurilor de securitate pe care le-au luat autorităţile. Dar nici pe feţele celor prezenţi nu se putea citi bucuria sărbătorii. Oamenii cu care am stat de vorbă au recunoscut că au rămas să privească mai mult din curiozitate. După 19 ani de la proclamarea independenţei moldovenii se plîng în continuare de sărăcie.

- „Nu cu toată inima-i sărbătoare. E greu. La ziua de azi e foarte-foarte-foarte greu. Independenţi dar săraci. Cu mîinile în buzunare şi cu buzunarele rupte. Deci m-am uitat cum au depus acolo flori la Ştefan cel Mare. Ei sînt mîndri, frumoşi. Dar noi cum am fost aşa şi sîntem. Sperăm că poate în viitor o să apară ceva mai bun. Dar deocamdată – nimic.”

- „Aproape nimic nu simţim pentru că vremea care a trecut e pierdută practic de noi. Noi ne-am abătut de la calea cea pe care trebuia să mergem. De-atîta azi e foarte - foarte greu.”

- „Nu pot să vă spun nimica bun. Eu pot să vă spun numai durerea inimii mele. Poate eu nu mi-am cumpărat pentru mine un ac, o aţă de cînd e independenţa noastră. Atîta cît plătesc pentru apartament. Hainele pe care le-am aruncat de rele acum le-am găsit de bune.”

Nemulţumirea cetăţenilor celei mai sărace ţări din Europa e împărtăşită şi de preşedintele Mihai Ghimpu, unul dintre semnatarii declaraţiei de independenţă a Republicii Moldova.

Mihai Ghimpu: „Sînt mîndru dar nu prea mulţumit, fiindcă ceea ce am început noi atunci în anii 90 nu s-a realizat pe deplin. Toate merg greu dar e dureros atunci cînd viaţa omului e o viaţă nu prea decentă. De aceea problema social-economică rămîne problema principală a mea şi a Alianţei pentru Integrare Europeană.”

Azi în centrul Chişinăului am întîlnit şi moldoveni care vorbesc despre „fragilitatea” independenţei ţării în care trăiesc, fără să aibă în vedere sărăcia.

- „Nu-i încă chiar aşa de independentă. Şi asta se vede după ultimele fenomene, astea care se petrec cu vecinii, cu vecinul cel mare mai bine zis, mă refer la Rusia.”

Mircea Snegur
Iată cum a comentat azi pentru ziarişti această situaţie primul preşedinte al republicii Mircea Snegur: „Cînd vorbim de independenţă nu trebuie să confundăm toate laolaltă. Noi tot timpul vom fi dependenţi de pieţele de desfacere a producţiei agricole şi nu numai de cea din Rusia care iată ne creează azi probleme, din considerente mai mult politice. Noi vom fi toată viaţa dependenţi de importul de resurse energetice, fie din Rusia, dacă nu din Rusia le vom importa din ţările arabe, din Turcmenia şi aşa mai departe.”

După depunerile de flori, în piaţa principală a capitalei, înainte să înceapă concertul promis de autorităţi, cei patru lideri ai alianţei de guvernămînt au vorbit de la microfon în faţa oamenilor şi au dat iarăşi asigurări că actuala guvernare poate aduce Moldova în Europa şi că moldovenii vor putea avea în viitor un trai decent, într-un stat de drept.

Opoziţia comunistă a sărbătorit şi ea independenţa, însă a ales să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare separat de cei aflaţi la guvernare. Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a spus presei că nu a primit invitaţie din partea alianţei pentru a participa în comun la ceremonie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG