Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă acordă un interviu României libere


Mircea Cărtărescu desființează guvernul Boc în Evenimentul zilei

Ziua nationala a Republicii Moldova este amintita in Romania libera, intr-o stire care citeaza urarile adresate de secretarul de stat american Hilllary Clinton: poporul moldovean sa aiba parte de o celebrare frumoasa si in siguranta. Mesajul consultat de NewsIn pe site-ul Departamentului de stat american precizeaza de asemenea ca Statele Unite sustin independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova si asteapta cu nerabdare a ajute tara sa avanseze pe calea catre integrarea europeana – informeaza Romania libera.

Acelasi cotidian publica pe pagina de internet un scurt interviu cu ministrul de externe Iurie Leanca, despre semnificatia apropiatului referendum din 5 septembrie. Seful diplomatiei de la Chisinau crede ca referendumul va marca puternic sistemul politic din Republica Moldova, pentru ca va demonstra in ce masura noile autoritati au reusit sa imprime procesului electoral si institutiilor statului un curs democratic. In tara atmosfera este calma, fara sa fie vorba de acalmie, mai spune Leanca in Romania libera. Variantele de sistem politic sunt dezbatute la televiziune de pe pozitii pro si contra, ceea ce este normal, considera domnia sa, iar alegatorii manifesta destul interes pentru consultarea din 5 septembrie, fie si numai pentru ca nu au fost prea multe referendumuri in ultimii 19 ani.

In Evenimentul zilei, o stire se refera la un sondaj de opinie care il da pe fostul lider comunist Vladimir Voronin drept favorit al viitoarelor alegeri prezidentiale - 22 %. Urmatorii clasati ar fi Marian Lupu, de la Partidul Democrat, cu 19%, si Premierul Vlad Filat, reprezentantul partidului Liberal Democrat, cu 16%.

Unul dintre comentariile din Evenimentul zilei, semnat de Mircea Cartarescu, desfiinteaza guvernul Emil Boc, pentru politica fiscala prin care a saracit bugetarii, dar si fragila clasa de mijloc. Masurile ii amintesc lui Cartarescu de incapatanarea lui Ceausescu de a plati datoria externa a Romaniei, indiferent de consecintele asupra populatiei. “Dupa ce intreaga clasa politica si toata populatia a inteles, este timpul ca si presedintele Basescu sa inteleaga ca guvernul Boc trebuie sa cada” – suna concluzia comentatorului de la Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG