Linkuri accesibilitate

27 august la Orhei


Biserica Sf. Dumitru din Orhei
Biserica Sf. Dumitru din Orhei

Impresii, convingeri, atitudini consemnate de Valentina Ursu.






Europa Liberă: Ce înseamnă 27 august pentru Dumneavoastră
?

- „Independenţă.”

Europa Liberă: Vă mândriţi cu statul independent Republica Moldova?

- „Poate nu întru toate. Tot mai avem de făurit - continuitatea statului, cum suntem, cum vom fi.”

Europa Liberă: Cum trebuie să fim?

- „Mai buni.”

Europa Liberă: În ce sens?

- „În toate sensurile.”

Europa Liberă: Mai buni la gândire? Mai buni la muncă?

- „În toate sensurile.”

- „27-oe avgusta? Nu, prazdnic. Un nas seicias prişli, ceasti na verhu ăto polunaţionalistî, pricrîvaiuşceisea ne znaiu cem tam. Zabîli cito, gde oni ucilisi şi cogda ucilisi. I razgovarivati ne mogut ni na tom, ni na drugom, ni na...tac ne bîvaet. No vsegda, vo glavu ugla nado staviti vsio-tachi economicu. Potomu cito cogda sîtîi celovec, on i dobrîi i vsio ostalinoe. A cogda on golodnîi, i on bednîi, semi razbitî, i on iscet gde bî podrabotati, otcuda s nevo...emu ne vsio ravno cto budet u vlasti? Vot i vsea shema.”

Europa Liberă: Ce semnificaţie are 27 august pentru Dumneavoastră?


- „27 august pentru mine este Ziua Independenţei. Faţă de cine? Da, suntem suverani, suntem independenţi. Dar faţă de cine? Faţă de imperiul sovietic. Faţă de şovinismul imperial rus, care tot timpul ne-a făcut probleme, începând din 1812 şi până în prezent. Şi anume, că 27 august, ziua aceasta mă mândresc că a fost un Parlament cu cap, care a declarat această independenţă. Dar independenţa aceasta a fost anume faţă de uriaşul imperiu sovietic. Dar mai departe această independenţă nu a fost sprijinită de ceva.”

Europa Liberă: Consolidată.


- „N-a fost consolidată, foarte corect. N-a fost bazată anume pe o platformă economică. Nu mai vorbesc despre platforma politică, care la etapa actuală nici n-o avem. Pe o platformă socială, culturală, din toate punctele de vedere. În aceşti 20 de ani de independenţă nu s-a făcut nimic pentru re-educarea morală a poporului. Poporul, în această perioadă el a dormit. Şi doarme şi în prezent. Acesta este un popor, care, oameni buni, mă iertaţi, n-are mândrie naţională. Unde s-a mai aflat ca noi, cetăţeanul respectiv, să nu-şi recunoască naţiunea sa? Să se teamă de umbra naţiunii sale? Unde s-a mai aflat aşa ceva? Iată, din punctul acesta de vedere, poporul nostru este bolnav. Şi trebuie anume, iată anume aceştea mai cu cap, începând cu guvernanţii şi aşa mai departe, noi să lucrăm cu oamenii, să le lămurim, să restabilim demnitatea noastră naţională. Dar un popor, care nu-şi iubeşte naţiunea, care nu cunoaşte limba, unde-i sortit? La pieire.”

Europa Liberă: Ce înseamnă 27 august pentru Dumneavoastră?


- „27 august pentru mine, ca şi pentru întreaga Republică Moldovă înseamnă independenţă. A fost pentru prima dată drapelul Republicii, Tricolor, arborat Tricolorul Republicii. La moment suntem mîndri, că au trecut 19 ani de independenţă. Lumea se simte, după guvernarea comunistă, liberi. Trăim într-o ţară democrată. Suntem foarte dispuşi să mergem pe calea integrării europene.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă libertate?

- „Libertate este când omul îşi poate exprima liber gândurile, toate acţiunile liber. Fără presiunea comunistă, care am avut-o opt ani de zile, guvernarea comunistă, care a fost condusă de tovarăşul Voronin.”

Europa Liberă: Trăia lumea cu frică?

- „Sigur că trăia.”

Europa Liberă: Ce înseamnă frică?

- „50 de mii de dosare penale în Procuratura generală sunt intentate anume pe vremea comuniştilor. Noi toţi, care nu eram de acord cu guvernarea comunistă şi eram în alte partide democratice, eram persecutaţi, erau făcute dosare penale şi intimidaţi oamenii.”

Europa Liberă: Aţi suferit?


- „Sigur.”

Europa Liberă: Pentru ce?

- „Pentru că nu aveam împreună cu tovarăşii comunişti aceeaşi viziune. Şi au fost intentate şi dosare penale, şi firma închisă şi licenţa luată. Că am ajuns până la aceea, că la Ministerul Afacerilor Interne eram intimidat. De fiecare dată chemat şi până nu mi s-a luat licenţa de activitate pe transport, n-a fost chip. Asta era guvernarea comunistă.”

Europa Liberă: Aţi falimentat, da?

- „Sigur. Toate afacerile care erau la comunişti convenabile, toate afacerile erau luate sub feciorul lui Voronin.”

Europa Liberă: Şi acuma? Aţi revenit la activitatea pe care aţi practicat-o?


- „Acum n-am revenit la activitatea pe care am practicat-o, fiindcă sunt vicedirector la întreprinderea municipală „Achiziţii, comerţ şi pieţe”.

- „Cinstit vă spun, când la oraş, când a fost domnul Voronin, am încercat să ne lipim de el, să-l întrebăm un lucru numai. Asta mă interesează – de ce nu a ieşit la 7 aprilie, atunci când a fost, în faţa copiilor ceia, să le spună: măi băieţi, tot facem, dă să ne aşezăm la o masă. Nu. S-au ascuns în dos şi iesă acum în faţa norodului, în faţa poporului ca să-l aleagă.”

Europa Liberă: Cum se înţelege schimbarea? Aici la Orhei, cum e percepută schimbarea?

- „Orheiul întotdeauna a fost cu viziuni democratice.”

Europa Liberă: Cum înţelege Orheianul schimbarea, procesul schimbării?

- „Ceva mai bine. Adică să funcţioneze legile şi să nu se spele o mînă pe alta. Adică să se întoarcă cu faţa la omul simplu, să fie protejat şi să fie susţinut într-un fel.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG