Linkuri accesibilitate

Dosarele victimelor comunismului: cînd vor putea fi consultate la AN?


Comisia Cojocaru
Comisia Cojocaru

Directorul adjunct al Arhivei Naţionale, Teodor Candu: Să vedem cum va fi pusă pe hârtie această idee şi cum va fi realizată.

Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a cerut la începutul acestei săptămâni ca Ministerul de Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Procuratura Generală să transmită Arhivei Naţionale dosarele victimelor represiunii comuniste. Dosarele ar urma să fie deschise publicului.

Mihai Ghimpu a fost făcută cererea la iniţiativa Comisiei pentru studierea regimului totalitar comunist din perioada sovietică, condusă de Gheorghe Cojocaru. Istoricul a precizat că pentru transferarea dosarelor către Arhivă este nevoie doar de o înţelegere între părţi: “Dacă există această înţelegere reciprocă, se formează o comisie, un grup de lucru mai bine zis, din care vor face parte reprezentanţii părţilor interesate şi se va lua decizia de a transfera Fondurile de Arhivă către Serviciul de stat al Arhivelor din Republica Moldova”

Gheorghe Cojocaru este de părere că instituţiile care deţin dosarele, nu ar avea motive să se opună transferării materialelor la arhivă: „Aceste dosare nu conţin informaţii de natură operativă, penală. Sunt dosare în care peste 90 la sută din cazuri persoanele au fost deja reabilitate. Nu sunt dosare care să conţină secrete. Sigur că aici trebuie să existe o bună înţelegere din partea acestor instituţii şi eu sper să existe această bună înţelegere până la sfârşit ca să decidă transmiterea totală a acestor inventare şi a acestor fonduri”

Şeful Direcţiei Informaţii şi Evidenţe operative de la Ministerul Afacerilor Interne, Iurie Burca ne-a spus că arhiva MAI deţine 12 mii 167 de dosare ale familiilor deportate şi supuse represiunilor politice în perioada comunistă.

Iurie Burca ne-a spus că aceste dosare sunt deschise publicului: „Cu singura condiţie ca persoana care are nevoie de dosare să ne acorde o zi sau două pentru a ridica din fondul arhivistic respectivele dosare şi obligatoriu, în incinta arhivei este o încăpere special amenajată pentru vizitatori, persoana poate face cunoştinţă cu respectivele materiale. La solicitare noi eliberăm şi copii autentificate de pe orişice act din dosare, deoarece începând cu anul 1989 respectivul fond arhivistic al persoanelor supuse represiunilor politice a fost desecretizat”

Depozitarea dosarelor într-un singur loc ar face mai usoară găsirea lor, e de părere Iurie Burca: „La depozitul respectiv vor avea cetăţenii acces liber fără să mai confunde la ce minister sau la ce structură se află dosarul. La Arhiva Naţională va fi facilitat accesul cetăţenilor deoarece va fi singura instituţie care va gestiona dosarele de acest gen”.

Directorul adjunct al Arhivei Naţionale, Teodor Candu crede însă că bunăvoinţa nu este suficientă: “La momentul de faţă se face multă agitaţie în jurul subiectului, dar staţi să aşteptăm şi să vedem cum va fi pusă pe hârtie această idee şi cum va fi realizată. După cum aţi văzut numărul de materiale este imens, care ar trebui să fie transmise către serviciul de Stat de Arhivă. Ulterior dacă va fi în competenţa Arhivei Naţională le va prelua, dacă sunt Fonduri sau dacă avem locaţii unde să le depozităm conform tuturor rigorilor”.

Odată cu crearea grupului de lucru pentru transmiterea dosarelor vor fi stabilite şi regulile după care vor fi deschise publicului.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG