Linkuri accesibilitate

Mingea este in terenul Tiraspolului


Moldova - Council of Europe, Commitee for torture prevention
Moldova - Council of Europe, Commitee for torture prevention

Johan Fiestedt: Suntem un mechanism de preventie si puteam discuta cu orice detinut inclusiv cu dl Vardanean.


Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. Iată principalele teme:

Trei sferturi din bugetul anului viitor al regiunii transnistrene rămân deocamdată fără acoperire financiară. Autorităţile promit însă achitarea la timp a pensiilor şi salariilor.

Tiraspolul interzice Comitetului anti-tortură al Consiliului Europei să inspecteze locurile de detenţie preventivă.

„Este foarte, foarte neobisnuit. În istoria de 20 de ani a Comitetului anti-tortură sunt extrem de puţine exemple de acest fel”, spune Johan Friestedt, membru al Comitetului anti-tortură şi invitatul ediţiei noastre de astăzi.

Şi... Kosovo interzice accesul politicienilor sârbi în regiune în calitatea lor oficială.

Începem ca de obicei cu buletinul de ştiri, Paul Hodorogea trece în revistă principalele evenimente ale săptămânii trecute.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ministerul rus de externe l-a acuzat pe Traian Băsescu, preşedintele României, de „insinuări neprieteneşti” la adresa Rusiei, făcute la recenta întâlnire la Iaşi cu premierul moldovean Vlad Filat. Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Andrei Nesterenko a spus vineri că tema „ocupaţiei rusești” în Transnistria, la care s-a fi referit preşedintele român, este folosită în scopuri propagandistice. În răspunsurile adresate ziariștilor și postate pe site-ul în limba rusă al Ministerului de externe, Nesterenko a sugerat că România nu este sinceră când spune că apără suveranitatea şi integritatea Moldovei, iar afirmațiile președintelui ar exprima frustrarea față de eșecul recent al spionului român identificat la Moscova. La întâlnirea cu Vlad Filat, Traian Băsescu a vorbit despre Transnistria răspunzînd la întrebarea jurnaliştilor dacă România are interese în această regiune: „România are interesul ca Republica Moldova să îşi redobândească integritatea teritorială, iar interesul nostru este legat de lucrurile în care credem. Credem că nici unui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu”, a declarat preşedintele român Traian Băsescu.

Chiria bazei militare ruse din Armenia a fost prelungită din 2020 până în 2044, în schimbul unor ganaţii de securitate. Acordul a fost semnat la Erevan de preşedinţii Dmitri Medvedev şi Serj Sargsian. Rusia s-a obligat să furnizeze Armeniei arme şi echipamente militare moderne. Acordul ar putea fi primit cu îngrijorare în Azerbaidjan, care se află de mulţi ani în conflict cu Armenia vecină din cauza regiunii disputate Nagorno-Karabah.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a cerut anchetarea rapidă a dispariţiei unui jurnalist în Ucraina. OSCE a lăudat decizia preşedintelui ucrainean Victor Ianucovici să se ocupe personal de acest caz. Vasyl Klymentyev, editorul unui mic săptămânal de investigaţii din oraşul Harkiv, a dispărut luna aceasta, după ce avertizase că libertatea presei este în declin, iar presiunile asupra jurnaliştilor sunt în creştere după venirea preşedintelui Ianukovici la putere în luna februarie.

O companie de aviatie particulara din Rusia a primit acordul din partea autoritatii nationale pentru aviatie de a incepe zboruri inspre Georgia. Pina acum au fost permise numai zborurile charter in perioada Pastelui. Zborurile intre Rusia si Georgia au fost suspendate acum 2 ani, dupa razboiul ruso-georgian.

Rusia a anunţat că nu planifică să importe grâu, în ciuda secetei care a distrus o mare parte a recoltei. Un purtător de cuvânt al ministerului rus al agriculturii a dezminţit relatarea ziarului Vedomosti că Rusia se pregăteşte să importe cel puţin cinci milioane de tone de grâne, în primul rând din Kazahstan. Relatarea a dus la scumpirea bruscă a grâului. Rusia, unul din principalii exportatori de cereale din lume, a interzis exportul până la sfârşitul anului. Din cauza secetei, Rusia aşteaptă anul acesta o recoltă cu o treime mai mică decât anul trecut.

Iranul a început alimentarea cu combustibil nuclear a primei sale centrale atomice de construcţie rusească. Ţările occidentale cred că Iranul doreşte să construiască bomba atomică, o temere dezminţită de Iran. Combustibilul folosit la centrala de la Busher este furnizat de Rusia, care s-a angajat să evacueze ulterior toate deşeurile nucleare pentru a evita reîntrebuinţarea lor.

Săptămâna trecută, primele grupuri de romi din România au părăsit Franţa, în cadrul unui program de repatriere voluntară. Preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat măsuri aspre împotriva romilor la sfârşitul lunii iulie în cadrul unor război declarat împotriva criminalităţii. Romii arestaţi de poliţie au primit câte 300 de euro pentru un adult şi câte 100 pentru un copil. Măsurile sunt criticate de ca fiind discriminatorii. Guvernul francez intenţionează să expulzeze circa 700 de romi din România şi Bulgaria până la sfârşitul verii şi să desfiinţeze aproximativ 300 de tabere ilegale.

Statele Unite au retras pe 19 august ultima unitate combatantă din Irak. Cu toate acestea, Pentagonul a precizat că misiunea combatantă a trupelor americane se încheie numai la sfârşitul acestei luni. După 7 ani şi jumătate, misiunea americană se va reduce la 50 de mii de militari, concentraţi pe operaţiuni civile.

Naţiunile Unite par să-şi fi atins obiectivul de a obţine angajamentul comunităţii internaţionale pentru un ajutor de 460 de milioane de dolari destinat victimelor inundaţiilor din Pakistan. La o sesiune de urgenţă a Adunării Generale ONU, Statele Unite şi alte ţări au promis ajutoare suplimentare pentru cele 20 de milioane de persoane afectate de calamitate.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Radu Benea: Mulţumesc, Paul. Mai multe ştiri, analize şi comentarii găsiţi pe pagina noastră de Internet.

Promo INTERNET

Dragi ascultători, invitatul ediţiei de astăzi este Johan Friestedt, unul dintre membrii
Comitetului anti-tortură al Consiliului Europei. Amintim că o delegaţie de experţi a Comitetului s-a deplasat recent în Transnistria pentru a evalua situaţia penitenciarelor. Autoritatile transnistrene au refuzat însă colaborarea în termenii conveniti, fapt care i-a obligat pe experţi să-şi întrerupă vizita şi să părasească regiunea. O atare situaţie, spune Johan Friestedt, este rarisimă în istoria de 20 de ani a Comitetului anti-tortură. Interviul cu expertul european a fost realizat de corespondenta noastră la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă, care l-a întrebat mai întâi, de ce delegaţia Consiliului Euopei a fost nevoită să-şi întrerupă vizita în Transnistria mai devreme decât îsi propusese?

Johan Friestedt: Motivul este unul foarte simplu: Comitetul a intentionat sa viziteze pentru a patra oara regiunea transnistreana a Republicii Moldova si a primit lumina verde de la Tiraspol ca vor coopera. Asa ca am mers acolo. Insa o data ajunsi acolo, cand am incercat sa vizitam inchisori, ni s-a spus ca nu ne va fi permis sa discutam in particular cu detinutii aflat in detentie preventiva in asteptarea procesului. Aceasta este o componenta cheie a mecanismului prin care actioneaza Comitetul anti-tortura.

Europa Libera: In activitatea dumneavoastra de pana acum, ati mai intampinat astfel de situatii? Este ceva ce se intampla frecvent sau este foarte neobisnuit?

Johan Friestedt: Este foarte, foarte neobisnuit. In istoria de 20 de ani de ani a Comitetului anti-tortura sunt extrem de putine exemple de acest fel. Acum patru ani delegatia Comitetului a trebuit sa isi intrerupa vizita in Cecenia pentru o zi pentru ca nu a avut acces la un sat. Dar dupa o zi Comitetul a putut sa isi continuie treaba. Este foarte neuzual ca membrii Comitetului sa fie fortati sa se intoarca acasa.

Europa Libera: Intre detinutii cu care era probramat sa discutati erau si cei politici? Probabil ca sunteti la curent cu soarta jurnalistului Ernest Vardanean…

Johan Fiestedt: Ar fi putut sa fie unul dintre ei, insa noi nu am tintit anumiti detinuti. Suntem un mechanism de preventie si puteam discuta cu orice detinut inclusiv cu dl Vardanean. De fapt, dl Vardanean este investigat de serviciile de securitate din Tiraspol. Noi am avut o intalnire cu un responsabil din aceste structuri si am inteles ca am fi putut sa vorbim cu aceste persoane. Cred ca a fost o neintelegere. Noi am dorit doar sa vorbim cu toti detinutii, inclusiv cu cei aflati in asteptarea procesului.

Europa Libera: Ce urmeaza acum?

Johan Fiestedt: Inainte de a pleca am avut o intalnire la Tiraspol. Am incercat sa le explicam autoritatilor de la Tiraspol ca permisiunea acordata Comitetului anti-tortura inseamna sa le permita membrilor acestuia sa discute cu toti detinutii si sa aiba acces la toata documentatia. Am inteles ca acest lucru ar incalca legile din Transnistria. Ceea ce am propus noi este ca aceasta legislatie sa fie schimbata pentru ca in viitor sa ne putem exercita mandatul. Mingea este in terenul Tiraspolului.

Radu Benea: opinia lui Johan Friestedt, membrul Comitetului anti-tortura a Consiliului Europei, invitatul ediţiei de astăzi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Temperaturile record din ultima vreme au impus autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului să ia acţiuni neordinare. Astfel, la Chişinău, primăria a deschis, încă acum 2 luni, puncte mediale mobile în locurile cele mai aglomerate din oraş, unde oamenii pot solicita ajutorul calificat al unui medic, pot eventual să-şi măsoare tensiunea arterială şi lua un medicament la nevoie, se pot răcori puţin la umbră sau să bea o gură de apă, totul – absolut gratuit. La Tiraspol, autorităţile au recomandat reducerea zilei de muncă şi au interzis vânzarea lactatelor şi a cărnii în afara complexelor comerciale. La Bender, la piaţă a fost interzisă vânzarea acestor produse după ora 11.00. Fiecare a doua persoană care ajunge la Spitalul central din Tiraspol invocă probleme de sănătate provocate sau agravate de zăpuşeala insuportabilă. Ambulanţa e solicitată tot mai des în locurile aglomerate, deşi în general numărul apelurilor a crescut cu doar 10 la sută. Am încercat să aflăm cum se salvează de căldură locuitorii de rând din Tiraspol?

Radu Benea: opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG