Linkuri accesibilitate

Care prezidențiabil este în grațiile Moscovei?


Petru Bogatu, Bogdan Țîrdea, Corneliu Ciurdea
Petru Bogatu, Bogdan Țîrdea, Corneliu Ciurdea

Opiniile analiștilor politici Petru Bogatu, Bogdan Țîrdea și Corneliu Ciurea










Vasile Botnaru: Cu ceva timp în urmă, Petru Bogatu scria că premierul Vlad Filat a încercat să fie în graţiile Moscovei, dar a eşuat. Acum cine i-a luat locul, domnul Bogatu?

Petru Bogatu: „Cred că nu i-a luat nimeni locul. Moscova mizează pe Marian Lupu, ca şi odinioară. Vlad Filat, într-adevăr, a încercat să intre în graţiile Moscovei, pentru că liderul liberal-democrat încearcă să se plaseze temeinic în centrul segmentului electoral şi să-şi extindă bazinul electoral căt mai mult. Din acest punct de vedere, strategia lui, probabil, că era rezonabilă. El a încercat să nu fie obstrucţionat dinspre Răsărit şi, probabil, că a sperat că aşa se va întâmpla. Au apărut, dacă ţineţi minte, şi mai multe semnale în presa rusă, cu precădere, că şi el şi Lupu ar fi candidaţii Kremlinului. Nu cred, că a fost aşa. Probabil, ruşii s-au jucat cu Filat, încercând să-l determine să nu ia parte la alegerile prezidenţiale. Să nu candideze, ca astfel să-i netezească drumul spre Preşedinţie lui Marian Lupu. Anume astfel putem interpreta şi reacţia extrem de nervoasă a liderului democrat recent, când l-a acuzat pe premier, că l-ar fi trădat. Lupu a făcut asta, pentru că s-a confirmat, în fond, ceea ce se ştia. Dar, probabil, că şi democraţii, şi cei care-i sprijină din afară, sperau totuşi că Filat nu va lua parte la scrutinul prezidenţial. Iată că acum lucrurile nu stau aşa şi Moscova ostentativ i-a întors spatele lui Vlad Filat. Rezumând, sublinez: Moscova nu l-a sprijinit niciodată, dar a încercat să se pună bine, poate, pe lângă el, să-i facă cu ochiul, ca undeva să-l convingă să nu participe la alegerile prezidenţiale.”

Vasile Botnaru: Domnul Ţîrdea?

Bogdan Ţîrdea: „Până nudemult candidatul, într-un fel sau altul, care-l sprijinea direct sau indirect Moscova, se pare, să fi fost Marian Lupu. Fiindcă semnalul foarte clar a fost dat la summitul din octombrie, summitul CSI din 8-9 octombrie, când un simplu deputat se întâlneşte...”

Vasile Botnaru: Sau preşedinte de partid.

Bogdan Ţîrdea: „Preşedinte de partid, simplu deputat, ceea ce e până la urmă tot acolo, după mine...Se întâlneşte la summitul CSI, practic încălcând procedura summitului şi ritualul acestui înalt for, se întâlneşte cu preşedintele Rusiei Medvedev. Şi această întălnire este transmisă la ORT, vă daţi seama. Plus, întâlnirea lui Marian Lupu cu Putin, fie şi lapidară, fie şi într-un context neformal, tot dădea suficiente motive să considerăm, că Marian Lupu este unul din favoriţii Moscovei. A doua opţiune ar fi fost PCRM-ul, ca structură parlamentară, din considerentul că Moscova îşi dădea foarte bine seama, că PCRM-ul la moment nu are candidaţii necesari pentru a câştiga victoria prezidenţială. Cu atât mai mult, că generaţia prezidenţială, am în vedere Lupu, Tarlev şi Ţurcan, au părăsit partidul. Şi o a treia opţiune, sunt tentat totuşi de a crede, că era PLDM-ul şi Vlad Filat.”

Vasile Botnaru: Domnul Bogatu găseşte indicii contrarii.

Bogdan Ţîrdea: „Indicii au fost că, totuşi, Filat s-a întâlnit cu Putin. În primul rând. În al doilea rând, Filat a fost acela, care a soluţionat criza vinurilor, dacă eu nu greşesc, apărută în ianuarie, iniţial. În ianuarie-februarie Filat, deci, printr-un sunet din Washington, a soluţionat această problemă.”

Vasile Botnaru: Temporar.

Bogdan Ţîrdea: „Temporar, da, temporar. Dar, vedeţi Dumneavoastră, Voronin nici temporar, de exemplu, n-o putea soluţiona, din 2006 până în 2008. Or, aici un lider de dreapta, dintr-o Alianţă de dreapta soluţionează într-un format atât de rapid. Apar anumite întrebări. Toate acestea m-au făcut pe mine să cred, că totuşi există o anumită, hai să spunem aşa, o atitudine neutrală cel puţin faţă de Filat.”

Vasile Botnaru: Domnule Ciurea, Dumneavoastră ce indicii căutaţi ca să vedeţi, pe cine ar putea sprijini Kremlinul?

Cornel Ciurea: „Sigur, opţiunile nu sunt multe. Cele trei principale au fost deja expuse. Cred, că Marian Lupu este, sigur, favoritul în această cursă, dacă putem spune aşa. Din cauza prestaţiei, şanselor, ratingului, dar şi poziţionării partidului. Sigur, marea discuţie ţine de Filat. În ce măsură Filat s-a apropiat de Rusia? Au fost indici, cu adevărat, care arătau un interes al lui Filat pentru Rusia. Dar în ultimul timp, cred, sunt suficienţi indici pentru a arăta, că el are o altă opţiune. Şi faptul, că Rusia ne bombardează în ultimul timp atât de perseverent cu sancţiuni economice ar fi un indice în plus în acest sens. Pe de altă parte, aş vrea să subliniez faptul, că susţinerea Rusiei acordată de exemplu pentru Marian Lupu, nu înseamnă că PD-ul, eventual, ar fi un partid pro rus.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG