Linkuri accesibilitate

Tradiția rusă a embargourilor nedeclarate


Vlad Bercu: În cazul exportului merelor avem o situație similară celei a vinului. Factorul politic dictează.

Vlad Bercu: Moda embargourilor sau interdictiilor a aparut in anul 2005, cand Moscova a interzis in primul rand importul de produse din carne din Republica Moldova. La 16 mai 2005 a urmat interdictia la importul de produse vegetale, inclusiv fructe, legume moldoveneşti pe piaţa rusă. Motivul sau pretentile au fost una: produsele moldovenesti nu corespund normelor sanitare din Federaţia Rusă. Pe urma, la sfarsitul lui martie 2006 a urmat embargo la importul de productie alcoolica moldovenească.

Dupa 16 mai 2005, cand a fost interzis importul de produse vegetale din Moldova, au trebuit sa treaca 2 ani pana s-a ajuns la o intelegere cu inspectia respectivă de la Moscova. De fapt acest embargo de produse vegetale a lovit puternic in producatorii moldoveni, stiind ca este vorba de niste produse care in diferiti ani, in functie de recolta, exportul de fructe reprezintă undeva 10-15 la suta din exporturile moldovenesti. In aprilie 2007 Moldova a fost nevoita sa semneze un protocol cu inspectia Rostehpotrebnadzor din Federatia Rusă. Un protocol care probabil nu a fost negociat chiar bine. Chisinaul nu a fost atat de insistent la negocierea acestui memorandum, fiindcă el este foarte dur. Agentii economici care exporta fructe pe piaţa rusă trebuie sa prezinte 7 acte: de calitate, de continut de substanţe nocive.

Europa Liberă: Dar de ce Moldova n-a fost insistentă?

Vlad Bercu: N-au fost insistente autorităţile de atunci. Sau putem banui ca partea rusă a fost prea categorica in aceste negocieri. Moscova are niste pretenţii acum faţă de importurile de fructe din Moldova. De fapt nu inteleg de ce in prima jumatate de an n-a avut pretenţii, dar acum are.

Europa Liberă: Există substratul politic?!

Vlad Bercu: Există, dar e tot atat de adevărat ca există si niste neclaritati. De exemplu s-a telefonat la serviciul federal rus respectiv si de acolo afirmă că nu ei au alcatuit lista, nu există embargo, există pretentii fată de calitatea merelor moldovenesti, continutul de ierbicide si alte substante in merele moldovenesti in ultima perioada a crescut brusc. Cosarciuc spune ca nu este adevărat, ca nu Chisinaul a facut lista asta, dar a facut-o Moscova. Deci cui ii convine treaba asta? Intr-un fel se monopolizează exportul. Ei pot dicta in primul rand preturile, care lovesc cel mai mult in producator.

Europa Liberă: Si in cazul ăsta, cand avem aceste embargo nedeclarat, avem pieţe de alternativă? Cum se pot orienta companiile exportatoare?

Vlad Bercu: Eu cred ca nu avem pieţe de alernativa. Rusia ia undeva 70 la sută din fructele moldoveneşti. A doua piaţa mare de desfacere pentru fructele Moldovei este Belarus. Ucraina are merele sale, nu putem sa pretindem la o parte de piaţă mai mare. Cu Europa sa orientezi o parte din exporturi trebuie negociate conditii, contracte. Ocidentalii sunt deprinşi sa aiba contract la exportul merelor in toamna inca din iarna sau cel tarziu primăvara. Acum pieţele lor sunt ocupate. Ramanem cu productia aici. Partea proasta e ca nu prea avem capacitati de prelucrare.

Europa Liberă: Inteleg eu ca pana la alegerile parlamentare situatia o sa ramana cam la fel?!

Vlad Bercu: Poate sa ramana la fel. Vezi in cazul merelor nu avem o declaratie cat de cat credibilă. Unul se apara, altul invinuieşte. Dar in cazul vinurilor avem o declaratie a unui expert rus. Omul, care este director la Centrul de Studiere a Pietii Alcoolului din Rusia. El spune ca importul de vinuri moldovenesti pe piaţa rusă nu va fi stopat si ca ultimele interdictii au fost facute pentru a demonstra ca autoritatile moldovenesti nu pot rezolva problemele social-economice in relatiile ca Rusia. Si atunci putem banui ca aceeasi situatie o avem si cu merele. Există politicul aici. La sigur!
Previous Next

XS
SM
MD
LG