Linkuri accesibilitate

CSJ cere Curții de Apel să reexamineze contestația PCRM


Contestaţie înscrisă în logica campaniei anti-referendum și a experienței scrutinului anterior cînd PCRM a obținut sub 9% din voturile din străinătate

Curtea Supremă de Justiţie a decis ca cererea partidului comuniştilor prin care aceştia contestă hotărîrea Comisiei Electorale Centrale de a deschide mai multe secţii de votare în străinătate să fie reexaminată de către Curtea de Apel, într-un alt complet de judecată. Comuniştii spun că deschiderea secţiilor noi în afara misiunilor diplomatice moldovene nu s-a înscris în termenul prevăzut de lege. Între timp, autorităţile electorale anunţă că toate activităţile plănuite pentru funcţionarea secţiilor de votare nou-deschise peste hotare sînt conform calendarului CEC-ului.

Atîta timp cît hotărîrea CEC-ului rămîne în vigoare, tăgăduirea de către comunişti a deschiderii noilor secţii de votare peste hotare nu are cum să împiedice bunului mers al pregătirii pentru referendum în afara Moldovei, conchid imperturbabil funcţionarii responsabili cu organizarea referendumului.

Ion Buşuleac, membrul Comisiei Electorale Centrale, a declarat Europei Libere că toate activităţile organelor electorale ce ţin de secţiile de votare din străinătate se încadrează în termenele stabilite.

Ion Buşuleac: „La moment nu avem nicio problemă. Adică există o contestaţie care urmează a fi examinată de către instanţele de judecată, dar procesul continuă. Noi n-am stopat nici pe un minut procesul de formare a secţiilor, a birourilor, de tipărire a buletinelor şi a altei documentaţii necesare, a perfectării ştampilelor pentru aceste secţii că anterior nu am avut ştampile, nu am avut secţii, acum erau necesare suplimentar chestiile astea. La noi procesul asta el merge”.

Guvernul a decis anul acesta ca pe lîngă cele 33 de secţii de votare care sînt deschise tradiţional la alegeri pe lîngă misiunile diplomatice, să deschidă peste hotare altele 45 în afara ambasadelor. Iar ministrul de externe Iurie Leancă a anunţat că pentru moldovenii din străinătate urmeaza a fi puse la dispozitie peste 125 mii de buletine de vot, de două ori mai multe decît în anii precedenti.

Spre deosebire de moldovenii de acasă, cei de peste hotare vor putea vota la orice secţie din străinătate, chiar dacă nu sînt trecuţi pe liste, ne spune Ion Buşuleac.

Ion Buşuleac: “Ei, nefiind incluşi în lista electorală, se prezintă la secţia de vot, prezintă paşaportul de intrare-ieşire în Republica Moldova şi în baza acestui paşaport votează. Ei se înscriu în listă şi în baza înscrierii şi prezentării paşaportului îşi realizează dreptul la vot. ”

Europa Liberă: “Pot vota în orice secţie de votare?”

Ion Buşuleac: „În orice secţie, dar vedeţi că procesul de vot este securizat. Noi am adoptat o hotărîre şi la fiecare cetăţean care vine la secţia de vot se aplică ştampila Referendum 2010”, o contramăsură luată de autorităţi pentru a evita acuzaţiile postelectorale.

Deschiderea secţiilor suplimentare de vot în străinătate a fost contestată de opoziţia comunistă, care a reproşat guvernării că ar urmări falsificarea rezultatelor, prin intermediul secţiilor din afara ţării. Atît CEC-ul, cît şi reprezentanţii puterii spun că opoziţia are suficiente pîrghii prin care să contracareze pretinsele tentative de fraudare. Dar comuniştii şi-au făcut socoteala că scandalul în jurul presupuselor fraude le aduce mai mult profit electoral, decit vigilenţa de rutină, prin urmare ei vor persevera pe calea cea mai zgomotoasă, consideră mai mulţi analişti.

Curtea Supremă de Justiţie a respins anterior o contestaţie a Partidului comuniştilor la hotărîrea CEC-ului de a deschide secţii de vot suplimentare peste hotare. De această dată, comuniştii contestă constituirea a 20 de secţii în străinătate din cele 78, despre deschiderea cărora CEC-ul s-a pronunţat mai tîrziu. Organul suprem de justiţie a înapoiat însă cauza pentru reexaminare Curţii de Apel, pe motiv că această instanţă nu s-a pronunţat asupra legalităţii hotărîrii CEC-ului şi asupra argumentelor prezentate de comunişti.

Analişti politici de la Chişinău sînt de părerea că disputele în jurul secţiilor de votare din străinătate sunt dictate de interese politice. Contestaţiile comuniştilor se înscriu în logica campaniei antireferendum pe care o promovează aceştia, spune Nicolae Negru.

Nicolae Negtru: “Dacă boicotează referendumul înseamnă că nu trebuie deschise secţii, fiindcă dacă nu ar boicota, ar fi şi ei interesaţi să fie deschise cît mai multe secţii peste hotare şi să particpe cît mai multă lume. Acum ei sînt interesaţi să nu participe lumea. De fapt, cei de peste hotare le produc lor neplăceri participînd în alegeri. Muncitorii moldoveni care lucrează în Europa nu votează aşa cum vor comuniştii”.

În acelaşi timp analistul este neîncrezător că odată cu sporirea numărului de secţii de vot va creşte şi participarea alegătorilor moldoveni de peste hotare la scrutin.

Potrivit datelor oficiale, la ultimele alegeri au participat 17.544 moldoveni de peste hotare. PC a luat la scrutinul din iulie 2009 8.49% din voturile din străinătate, iar partidele din AIE - 87.53%.
Previous Next

XS
SM
MD
LG