Linkuri accesibilitate

Exporturile agricole în Rusia - instrument de șantaj asupra guvernului


Viorel Chivriga: „Situaţia este foarte gravă şi va afecta indirect producătorii agricoli şi în modul cel mai direct exportatorii.”


Merele – un nou prilej oare de discordie dintre negustorii moldoveni şi muşteriii ruşi? Federaţia Rusă a interzis importul de mere şi, în general, de fructe şi legume de la mai multe companii moldoveneşti. Autorităţile de la Chişinău susţin că nu este vorba încă de un embargo şi că sunt în căutare de soluţii….
Vom discuta în această dimineaţă cu analistul economic, expertul pe probleme de agricultură la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” Viorel Chivriga
.

Europa Liberă: Domnule Chivriga, o limitare drastică – de către Moscova - a numărului de companii moldoveneşti care au voie să exporte legume şi fructe în Rusia… Tone de mere deja returnate de autorităţile sanitare ruse pe motiv că ar conţine – după cum susţin că li s-a spus unii exportatori - cantităţi inadmisibile de nitraţi şi pesticide … Cât de gravă ar trebui considerată situaţia sau, cel puţin, tendinţa, de vreme ce circa 80 % din fructele şi legumele moldoveneşti sunt sau, mă rog, au fost până acum exportate spre Rusia?


Viorel Chivriga
Viorel Chivriga
: „Dacă pînă în prezent se vorbea că situaţia este una confuză, acum probabil că lucrurile se clarifică – situaţia este una foarte gravă şi această situaţie va afecta indirect producătorii agricoli şi în modul cel mai direct exportatorii în Federația Rusă. Se vede că e un instrument care este utilizat destul de abil anume de instituţiile ruseşti pentru alte scopuri decît cele economice. Anume, acuma putem spune exact ce se întîmplă – deci, în primul rînd, se vede că instrumentul dat este utilizat pentru a şantaja guvernul, dar în bătaie sunt puţin anume producătorii agricoli, cei din mediul rural care sunt şi cei mai săraci şi care așteaptă cu nerăbdare încheierea anului agricol pentru a avea nişte venituri normale, pentru a asigura familiile, pentru a asigura activităţile în care sunt implicaţi...”

Europa Liberă: Deşi autorităţile moldovene au propus o listă destul de lungă de companii care au solicitat dreptul de a exporta în Rusia, Rusia a returnat o listă mult mai scurtă... În general cât de firesc este ca ţara importatoare să permită – fără prea multe explicaţii deocamdată - doar unor companii accesul pe piaţa sa?


Viorel Chivriga
: „Este şi vina autorităţilor moldoveneşti. În anul 2007, atunci cînd au fost reluate exporturile de produse vegetale, produse animale, a băuturilor alcoolice, R. Moldova, practic, a acceptat unele condiţii impuse de Federaţia Rusă. În aprilie 2007 a fost semnat un protocol, conform căruia, de exemplu, fiecare agent economic care dorea să exporte în Federaţia Rusă trebuia să fie agreat de partea rusă. Rigorile erau foarte mari şi, practic, dacă R. Moldova a acceptat aceasta, noi avem ceea ce avem acum.”

Europa Liberă: Dar există o procedură general valabilă pe care trebuie să o urmeze orice exportator sau se procedează – cum s-ar spune – după bunul plac al celora care decid accesul pe piaţa rusă?


Viorel Chivriga: „Bine, în secolul 21 se face tot posibilul ca relaţiile comerciale externe să fie unele foarte simple şi anume să ajute pe cei care fac comerţ ca să eficientizeze activităţile în care sunt implicaţi. În cazul raporturior bilaterale cu Federaţia Rusă, condiţiile impuse sunt unele foarte miraculoase; deci, pentru a obţine certificatul fitosanitar, agenţii economici din R. Moldova trebuie să prezinte cca. şapte acte suplimentare şi trebuiau să se concordeze la nişte rigori foarte stricte privitor anume la pregătirea exporturilor, la efectuarea transportului de produse vegetale în Federaţia Rusă şi, practic, foarte mulţi din agenţii economici care doreau să activeze în acest domeniu practic au fost triaţi. Acum avem ce avem – deci 177 de agenţi economici care sunt enumeraţi sau care au dorit să exporte în Federaţia Rusă arată că anume acest segment, care este constituit din exportatori, este unul foarte firav. Dar dacă vorbim de ceilalţi 33 care au fost acceptaţi de partea rusă – situaţia este foarte şi foarte sinistră.

Europa Liberă: Ieri la o întâlnire cu conducerea ministerului Agriculturii, printre mai mulţi exportatori s-au auzit voci potrivit cărora, de fapt, acum s-ar produce un fel de reîmpărţire a businessului cu îngăduinţa sau chiar implicarea a ministerului. S-a afirmat, de exemplu, că printre companiile cu voie să exporte fructe şi legume ar fi unele care nici măcar n-au practicat până acum aşa ceva… Ce se întîmplă de fapt?

Viorel Chivriga
: „E posibil... vedeţi că partea moldovenească ar putea să spulbere orice bănuieli în acest sens dacă ar prelua chiar de la instituţiile ruseşti unele lucruri foarte bune pe care le fac ei. Anume, informaţia privitoare la toate companiile importatoare şi exportatoare de produse agroalimentare care este una făcută publică şi poate fi regăsită pe portalul acestei instituţii. Din păcate, în R. Moldova există practic o tradiţie de a nu face publice anume aceste liste şi este ceva care, în orice caz, face ca să apară anumite îndoieli...

Europa Liberă: O analiză a Federaţiei Naţionale a agricultorilor din Moldova mi-a amintit de personajul dlui Creangă Ion despre Dănilă Prepeleac, ştiţi cum schimba el un lucru pe altul.... Potrivit analizelor acestei organizaţii, bazate pe statistici, în 2009 , de exemplu, Republica Moldova a importat mere inclusiv din Rusia la preţuri de trei ori mai mari decât cel al merelor moldoveneşti pe care le-a exportat în Rusia…. Cum poate fi explicat pentru omul simplu o astfel de situaţie paradoxală?

Viorel Chivriga
: „Sunt lucruri foarte interesante - chiar şi în 2006, 2007, atunci cînd practic nu s-au mai exportat produse vegetale, produse animale în Federaţia Rusă – au crescut spectaculos importurile de aceste produse din Federaţia Rusă. Deci, practic, agenţii economici, dar şi partea rusă au profitat de această situaţie şi au returnat sporul pozitiv care era deci în comerţul bilateral. Privitor la importurile din Federaţia Rusă, ele puteau fi previzibile încă la mijlocul deceniului acesta, din mai multe considerente. În primul rînd, Federaţia Rusă face foarte mult pentru a proteja producătorii locali, anume, piaţa internă şi rigorile care sunt instituite pentru a pătrunde pe această piaţă sunt foarte drastice. Ambele instituţii care au atribuţii în acest domeniu cum ar fi Rosselhoznadzorul şi Rospotrebnadzorul utilizează toate instrumentele posibile pentru a crea nişte bariere în calea exportatorilor de produse agroalimentare şi pentru a proteja producătorul intern.”

Europa Liberă: Este adevărat că merele constituie circa 98 % din totalul exporturilor de fructe peste hotare?

Viorel Chivriga
: „Nu, e o cifră eronată. Dacă vorbim de fructe, valoarea exporturilor în Federația Rusă din 2009 a constituit puţin mai mult de 45 mln. de dolari, în 2008 – în jur de 30 de mln. În acelaşi timp, exporturile de legume au fost în jur de 25 de mln...

Europa Liberă: Oricum, este un produs, ca să zic aşa, extrem de important. Vorbeaţi un pic mai sus despre grija mare a Federaţiei Ruse faţă de producătorul local. Ce se întîmplă în acest sens în R. Moldova, unde, încă înainte ca Moscova să returneze mai multe tone de mere şi să accepte doar unele companii pentru importul de fructe şi legume, fermierii din nord, de exemplu, se declarau aproape decişi să nu mai livreze mere fabricilor de conserve pe motiv că acestea ar propune nişte preţuri de achiziţie prea mici, urmare unei înţelegeri de cartel…. Măsuri cumva ale autorităţilor pentru deblocarea acestei situaţii?

Viorel Chivriga
: „E o tradiţie aici, în R. Moldova, de a presa anume pe cei care produc şi asta o fac şi agenţii economici, dar şi instituţiile de stat. Aici chiar şi ministerul uită care este misiunea sa de bază şi, practic, nu ia partea producătorilor agricoli care produc aceste produse şi îşi aduc aportul la bunăstarea ţarii. ”

Europa Liberă: Domnule Chivriga, Vă mulţumim mult pentru amabilitatea de a ne fi acordat acest interviu.
XS
SM
MD
LG