Linkuri accesibilitate

Traficantul de arme rus Viktor Bout în așteptarea extrădării în Statele Unite


In cursul zilei de astazi, sub pază extrem de severă, cetăţeanul rus Viktor Bout, cel care a fost supranumit „Neguţătorul morţii”, anchetat pentru trafic de arme, ar putea fi extrădat din Tailanda către Statele Unite, în ciuda protestelor exprimate de Moscova. Washingtonul, care l-a descris pe Viktor Bout drept unul dintre cei mai prolifici traficanţi de arme, a considerat extrădarea sa drept „o prioritate extremă”.
Potrivit agentiei France Presse, care citează o declaratie a premierului din Tailanda, extrădarea cetăţeanului rus va fi amînată din cauza unor complicaţii juridice. „Asteptam să îl vedem în faţa instanţelor de judecată americane” a declarat ieri purtătorul de cuvînt al Departamentului de stat american.
Viktor Bout este acuzat de conspiraţie în vederea uciderii de cetăţeni americani şi de furnizare de resurse şi sprijin pentru o organizaţie teroristă. Dacă va fi găsit vinovat de justiţia americană va putea fi condamnat la închisoare pe viaţă. Moscova a caracterizat decizia de extrădare a cetăţeanului rus drept „extrem de dezamagitoare” şi motivată politic. Potrivit procuraturii americane, fostul pilot al URSS ar fi furnizat arme pentru mişcările radicale din Afganistan, Angola, Liberia, Ruanda, Sierra Leone, Sudan si Republica Populară Congo. Bout neagă acuzaţiile.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG