Linkuri accesibilitate

Pactul sovieto-nazist deplîns într-un decret prezidențial


Molotov semnează Pactul de neagresiune cu Germania nazistă
Molotov semnează Pactul de neagresiune cu Germania nazistă

Președintele interimar Ghimpu decorează post mortem cu Ordinul Republicii 52 de membri ai unor organizaţii antisovietice din Basarabia anilor 50.


Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a emis un nou decret ce vizează evenimentele din timpul celui de-al doilea război mondial. După decretul privind Ziua Ocupaţiei Sovietice, emis în urmă cu două luni şi anulat de Curtea Constituţională, Mihai Ghimpu a semnat ieri altul, în care deplânge consecinţele Pactului Ribbentrop-Molotov.

Acest nou decret al preşedintelui interimar defineste drept „tragice” consecinţele tratatului Ribbentrop-Molotov şi anunţă decorarea post mortem cu Ordinul Republicii a unui grup de 52 de membri ai unor organizaţii antisovietice din Basarabia anilor 50. Pentru că au luptat împotriva colectivizării şi ocupaţiei sovietice, majoritatea membrilor acestor organizaţii au fost judecaţi, privaţi de libertate şi condamnaţi la moarte de regimul stalinist.

Distincţia a fost oferită, aşa cum scrie decretul, „în semn de profundă recunoștință celor ce au opus, după 28 iunie 1940, rezistență regimului totalitar comunist de ocupaţie, punându-şi în pericol viața și libertatea şi care, pentru verticalitatea, curajul şi spiritul patriotic de care au dat dovadă, au fost condamnați la moarte sau la privațiune de libertate.” Pe lista celor decorati figureaza si fratele presedintelui Ghimpu, Gheorghe Ghimpu, cunoscut disident condamnat în 72 la 6 ani privaţiune de libertate.

L-am întrebat pe istoricul şi omul politic Iurie Colesnic cum apreciază acest nou decret al presedintelui in exercitiu.

Iurie Colesnic: „Este un gest extraordinar de frumos. Pentru că este o ruşine – noi i-am decorat pe toţi călăii moldovenilor, alde Mordoveţ şi toți NKV-diştii care au terorizat moldovenii - toţi îs plini de medalii şi stau la loc de cinste în Cimitirul Armenesc, iar oamenii care cu preţul vieţii lor au luptat pentru noi au fost pînă acum nişte anonimi în ţara lor.”

Noul decret al presedintelui interimar a stirnit si critici. Politologul Bogdan Ţîrdea considera ca Mihai Ghimpu iar s-a ghidat de rationamente exclusiv politice, la fel ca atunci cind a decretat consemnarea Ziulei Ocupaţiei Sovietice sau cînd a decorat cu ordine grupul Ilaşcu.

Bogdan Țîrdea: „Mihai Ghimpu utilizează distiuncţiile de stat în scopuri politice. Din păcate, atunci cînd se politizează actul decorării, se devalorizează acest act - toţi înţeleg că este nu atît un act de venerare a eroilor, ci o autovenerare a celui ce le acordă. Toate aceste acţiuni îi aduc însă lui Ghimpu sporuri electorale. Dacă pînă în iunie, sondajele îi dădeau 4,9 rating Partidului Liberal, apoi după decretul din 24 august, sondajele îi dădeau acestui partid 10 procente deja. Obţine profit electoral…”

Pentru analistul politic Anatol Ţăranu, gestul lui Ghimpu este însă un nou pas în acţiunile de despărţire a moldovenilor de trecutul lor sovietic.

Anatol Țăranu: „Decretul este binevenit şi consolidează bazele unei statalităţi independente - încă o cărămidă în construcţia unui stat independent. Există şi efecte colaterale, inclusiv electorale. Ghimpu desigur se gîndeşte şi la campanile prezidenţială şi parlamentară - dar asta nu înseamnă că ele prevalează şi Ghimpu trebuie pentru asta condamnat. El va avea cu siguranţă de cîştigat pentru că îşi consolidează electoratul.”

Profitind de ocazia zilei de 24 august, consemnata in istoriografia sovietica drept zi a eliberarii Moldovei de sub ocupatia fascista, si comunistii au lansat un mesaj de incurajare pentru electoratul lor. Comuniştii au organizat cu acest prilej un miting la memorialul „Eternitate” din Chişinău, unde i-au condamnat pe cei ce consideră acest eveniment drept ocupaţie, şi nu eliberare. Flori la memorial au depus astazi şi umaniştii lui Valeriu Pasat.

Un comunicat de presa de la Guvern anunţă că premierul Vlad Filat a depus astazi flori la memorial întru comemorarea zilei de eliberare de sub ocupatia trupelor fasciste. Pe banda de stiri am mai remarcat un comunicat, cel difuzat de Partidul Democrat care sugereaza politicienilor sa nu foloseasca Pactul Ribbentrop -Molotov pe post de „bîtă în bătălii politice”. Unii analisti au dedus ca aluzia i-a fost adresata liberalului Mihai Ghimpu si au presupus ca astfel democratii l-ar fi impiedicat să condamne pactul sovieto-geman din anul 1939 printr-un decret dedicat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG