Linkuri accesibilitate

Spre un „autoritarism cu faţă umană” similar sistemului Putin?


Andrew Wilson: „În urma dezastroasei guvernării portocalii, multe ţări UE ar putea tolera un guvern ucrainean orientat pe impunerea ordinii”.


Recent, la Kiev s-a dat publicităţii un sondaj de opinie care arată că aproape fiecare al doilea ucrainean se îndoieşte că ţara sa este cu adevărat independentă. O poziţie uşor de înţeles pentru Andrew Wilson, care precizează că „în ultimii 19 ani, economia ucraineană a mers foarte prost. Între timp, atâtea domenii sunt sub dominaţie rusă încât este justificat să ne întrebăm dacă economic, Ucraina este independentă. Se adaugă strategia neo-titoistă pe care a adoptat-o în politică externă, strategie adoptată şi de alte ţări din regiune. Ceea ce o face greu de înscris în sfera de influenţă a Uniunii Europene, dar şi a Rusiei”.

Oricum, în aceşti 19 ani, Ucraina a reuşit un lucru: „să supravieţuiască” ca ţară şi naţiune. Un succes, continuă Wilson, „dacă ne gândim că la început nu i se dădeau mari şanse. Dar prea puţin pentru 19 ani de independenţă”.

Sub Victor Ianucovici, Ucraina s-ar putea îndrepta spre un „autoritarism cu faţă umană”, apropiat de sistemul Putin din Rusia. Pe de altă parte, acum va fi testată şi teoria, circulată insistent în mediile academice, că Ucraina nu este Rusia: că este mult mai diversă politic, economic, cultural şi chiar religios. Şi că din această cauză, este mult mai greu de guvernat.

Dacă Uniunea Europeană ar fi putut sprijini mai mult Ucraina? Poate imediat după revoluţia portocalie, este de părere Andrew Wilson, când noul regim dădea primele semne clare de reorientare spre Occident. După aceea însă, lucrurile au mers atât de prost, politic şi economic, încât Uniunea Europeană a fost descurajată.

Iar acum, crede Wilson, tot ca urmare a dezastroasei guvernării portocalii, multe ţări din Uniunea Europeană ar putea tolera un guvern ucrainean care încearcă să aducă mai multă ordine şi stabilitate în ţară. Chiar cu preţul de a limita o serie de drepturi democratice, câştigate după Revoluţia portocalie – declară Andrew Wilson, cencetător la Consiliul European pentru relaţii externe.

Andrew Wilson, de la Consiliul European pentru relaţii externe, de la Londra, este autorul mai multor cărţi şi studii despre Ucraina si Revoluţia portocalie. Cu Andrew Wilson a stat de vorbă Maryana Drach, din redacţia ucraineana a Europei Libere.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Politigraf

XS
SM
MD
LG