Linkuri accesibilitate

Fost premier rus chemat în instanță pentru o demonstrație neautorizată


Reținerea lui Boris Nemtsov de către forțele OMON
Reținerea lui Boris Nemtsov de către forțele OMON

Boris Nemțov: „Actualele autorități ruse sunt mostenitorii ideologici ai celor care au organizat lovitura de stat din 1991”.


Unul dintre cei mai importanti lideri ai opozitiei ruse, fostul vicepremier Boris Nemtov a fost chemat astazi in judecata de catre doua instante pentru ca ar fi organizat si sustinut mitinguri neautorizate la Moscova si ca s-ar fi opus interventiei politiei.

Boris Nemtov este chemat in judecata pentru protestele de duminica de la Moscova, de Ziua Drapelului si pentru o alta manifestatie din luna iulie. Duminica, impreuna cu alti 100 de militanti, Nemtov a desfasurat intr-o piata centrala din Moscova, un imens drapel tricolor al Federatiei Ruse cu intentia de porni intr-un mars prin Moscova, in semn de omagiu pentru drapelul tarii sale. Tricolorul a devenit drapelul Federatiei Ruse in 1991, dupa destramarea Uniunii Sovietice inlocuind steagul comunist rosu cu secera si ciocanul.

„Actualele autoritati ruse sunt mostenitorii ideologici ai celor care au organizat lovitura de stat din 1991. Drapelul este un simbol al libertatii, al demnitatii umane, al democratiei. Ei urasc insa libertatea, dispretuiesc demnitatea si considera democratia cea mai mare amenintare la adresa puterii pe care o au”, a declarat co-fondatorul Miscarii Solidaritatea, colegilor nostri de la serviciul rusesc al Europei Libere, imediat dupa ce a fost retinut duminica.

Nemtov este chemat in judecata si pentru un alt protest la care a participat, cel din luna iulie, cind ar fi refuzat sa se supuna ordinelor politiei. In ambele cazuri fostul vicepremier, vazut cindva ca un posibil succesor la Kremlin al lui Boris Yeltin, neaga acuzatiile ce i se aduc. Daca insa instanta il va gasi vinovat, in ambele cazuri ar putea sa fie amendat sau sa fie inchis pentru 15 zile.

Boris Nemtov intentiona sa particiae duminica, alaturi de ceilalti militanti retinuti de politie, la protestul din Piata Puskin din Moscova fata de constructia unei autostrazi prin defrisarea padurii Himki, din apropiere de capitala Rusiei. Participarea a fost de in jur de 2000 de oameni si politia a interzis un concert rock planificat in cadrul protestului.

La Kaliningrad, simbata, la un protest impotriva numirii liderilor regionali si nu alegerii lor de catre electorat, participarea a fost de 3000 de oameni. Atit la Moscova cit si in Kaliningrad, protestatarii au scandat lozinci impotriva premierului Vladimir Putin: „Rusia fara Putin” si „Libertate”.
XS
SM
MD
LG