Linkuri accesibilitate

„Toate problemele se rezolvă prin cultură, prin intelect”


Lucia Diaconu în dialog cu Dorina Chicu, fostă profesoară de română, reîntoarsă în ţară după 12 ani trăiţi în Italia.


La Librăria din cartier Lucia Diaconu a stat de vorbă cu Dorina Chicu, fostă profesoară de română, revenită din Italia.


Dorina Chicu: „Sper să rămîn aici pentru totdeauna. Şi încep să revin la cultură, la literatură. Şi mai ales că avem şi generaţiile care cresc lîngă noi şi socotesc că în orice societate toate problemele se rezolvă prin cultură, prin intelect, prin ceea ce este legat de carte. Cartea totuşi ajută lumea să resolve multe problem. Avem o bibliotecă a noastră şi copiii mei să fie crescuţi în felul ăsta”.

Europa Liberă: Care-i cartea d-voastră de căpătîi?


Dorina Chicu
: „Într-un timp, deşi sînt fostă profesoară de limba română, eram pasionată foarte mult de literatura rusă. Citeam mult din Bulgakov. Acum dacă aş reveni, normal că persoana se schimbă, aş zice că cartea mea de căpătîi e ce avem la Druţă. Revăd poporul nostru în personajele lui. Nu am fost în ţară. Socotesc că e o ruptură mare, căci cînd eşti aici, vrei nu vrei, urmăreşti, chiar dacă nu eşti în sistemul dat.”

Europa Liberă: Spuneţi-ne, moldovenii plecaţi în străinătate mai au legătura asta cu cartea care se tipăreşte aici, cu cultura de aici? Cum se alimentează ei cultural într-o ţară străină?


Dorina Chicu: „Cred că asta ţine de personalitatea fiecăruia. Persoana care ţine să-şi alimenteze cultura zi de zi vede că Italia e plină de librării. Într-o zi mergeam pe stradă şi am văzut o vitrină foarte mare în care era un album mare pe care scria Brîncuşi. Era marele Brîncuşi. Persoana cointeresată, oriunde s-ar afla, găseşte timp.”

Europa Liberă: Dar cum rămîne cu cititul în română?

Dorina Chicu
: „Eu am citit în italiană tot ce am citit. Dar consider că asta e un plus, pentru că în felul ăsta tu îți însuşeşti limba ţării în care te afli. Adică nu te limitezi numai la o limbă de buzunar, să zic eu, la o limbă de piaţă. În felul ăsta am însuşit italiana bine. Mulţi m-au întrebat cine m-a ajutat să învăţ limba. Cărţile m-au ajutat”.
XS
SM
MD
LG