Linkuri accesibilitate

Intotdeuna Biserica a fost obedientă


Mitropolitul Vladimir
Mitropolitul Vladimir

Părintele Petru Buburuz: „Pe Patriarhie nu o mai interesează de-acum educaţia creştinului si indreptarea lui spre împărăția lui Dumnezeu, dar o interesează numai politica.”


Patriarhul Rusiei Kiril a declarat că biserica pe care o conduce se roagă pentru „orientarea politică a Moldovei să contribuie la păstrarea unităţii Sfintei Rusii”. Potrivit unui comunicat al bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kiril a făcut declaraţia la întrevederea cu mitropolitul Moldovei, Vladimir avută sâmbătă la mânăstirea Solovki din Rusia.
Patriarhul Kiril explică în comunicat că, deşi în Moldova nu se vorbeşte o limbă slavă, el o vede ca parte a Sfintei Rusii, care ar fi o noţiune spirituală situată de asupra celor etnice, politice sau lingvistice. Într-un aparent comentariu asupra situaţiei politice din Moldova, patriarhul Kiril i-a spus mitropolitului Vladimir că nici un partid politic „care ameninţă cu dezmembrarea, nu vor putea rupe această unitate” spirituală. Ce semnificatie ar avea aceasta declaratie a Patriarhului rus? l-am intrebat pe Petru Buburuz, parohul bisericii „Sfintii Petru si Pavel” din Chisinau.

Părintele Petru Buburuz
Petru Buburuz
: „Această declaraţie eu cred ca e iesita din comun. Pe Patriarhie nu o mai interesează de-acum educaţia creştinului si indreptarea lui spre imparatia lui Dumnezeu, dar o interesează numai politica. Asta e foarte grav că Biserica se amesteca in probleme politice. De fapt, Biserica Rusă toata vremea a fost condusa de politică, findcă Kremlinul a fost cel care a comandat pe teritoriul Rusiei sau Imperiului rusesc. Intotdeauna biserica a fost obedientă şi statul rus s-a straduit ca intotdeauna sa folosească biserica in politica sa imperială. Si asta e foarte regretabil ca pe biserică o interesează mai mult politica decat oamenii. Tin minte tot asa s-a facut in 92, cand Patriarhul Rusiei, Alexei binecuvanta kazacii, ca sa vina sa lupte impotriva fratilor lor ortodocşi. Ca parca spun ca suntem unii şi aceiaşi. Dar ii binecuvanta pe kazaci să fie să-i taie pe moldoveni. Oare nu eram noi fii duhovniceşti ai lui?”

Europa Liberă: Cand spune Patriarhul Kiril precum ca unitatea spirituala este mai presus decat toate granitele politice, ce mesaj aruncă?

Petru Buburuz
: „Neamul lui Hristos presupune dragoste faţa de Dumnezeu, faţă de aproapele. Dreptate, adevăr, dar nu şovinism si interese imperiale, politice. O parte din Moldova, prin structurile sale, desigur ca depinde de Patriarhia rusă, alta parte nu depinde. Si apoi, poporul se supune canonic, dar nu că depinde sau că e ocupat. Dar in sensul cum spune patriarhul e ocupaţie. Drept ca noi suntem ocupati politic si militar, dar unitatea in Dumnezeu trebuie sa fie unitate in credinţă, nu in cele politice.”

Europa Liberă: Patriarhul e in drept să dea sfaturi de politică?


Petru Buburuz
: „Poate sa dea sfaturi la Kremlin, daca il cheama acolo. Dar sa comande să dea sfaturi nu-i permite nimeni la Kremlin, dar nouă, in ghilimele, poate să ne dea, pentru ca are indicaţii, dar nu face bine pentru ca nu e creştineşte si bisericeşte.”
La întîlnirea de la Solovki


Europa Liberă: Slujitorii Mitropoliei Moldovei ar trebui sa reactioneze?


Petru Buburuz
: „Ar trebui, daca ar avea mintea la loc, la cap, unde se cuvine. Daca li s-a spus ani de zile sa voteze comuniştii, să se aboneze la literatura comunistă, si ei au facut acest lucru. Daca maine le spune sa se lepede de Hristos, or sa faca si asta din interese materiale. Inseamna ca antihistrul intră in biserică. Cu el s-a pangarit pe sine si pe biserică din Moldova cu alianţa asta cu Pasat. Dar au indicatii de la Moscova, si ca sa nu-si piardă cariera, iată ca il vinde pe Hristos si se alinează cu Pasat si la cei care il conduc. Suntem intr-o situatie foarte grea, si nimeni nu ne apără.”

Europa Liberă: Cine ar trebui sa ne apere?

Petru Buburuz
: „Mai intai Dumnezeu desigur, dar ar trebui si structurile statele sa faca oleaca ordine aici. Chiar sa vina din alte tari si sa comande ce sa se faca in ţara noastră? N-avem independenţă. Structurile acestea care lucrează pentru alt stat ar trebui pusi la punct. Nu ca ar trebui sa se faca prigoana impotriva bisericii, dar de chemat si de spus: voi ce faceti? Incotro mergeti? Cu cine mergeți? Impotriva statului mergeti? Ori care e statul vostru? Ca unii din arhereii noştri vad mai sus decat Dumnezeu. De civil nu se tem că ei nu se bagă in biserică, iar bisericeşte, sus acolo, uneori sunt alte interese decat cele ale creştinilor.”
XS
SM
MD
LG