Linkuri accesibilitate

Incendiile de pădure din Rusia și infantilismul unor nostalgici comuniști


Dacă democraţia lipseşte în sat, înseamnă că ea lipseşte şi în Guvern.


Alexei Bayer aminteşte de episodul în care un blogger, sub pseudonimul top_lap, a criticat reacţia tardivă a autorităţilor ruse la incendii. Critici la care a răspuns, personal, premierul Vladimir Putin.

Bloggerul a atacat autorităţile locale din regiunea Tveri, aflată la 150 de km de Moscova, că au înlocuit vechiul clopot de alarmă dintr-un sat – rămas de pe vremea comuniştilor - cu un telefon care nu funcţiona. În replică, premierul Putin a promis că va cere autorităţilor locale să repare sistemul de alarmă.

În comentariu, bloggerul laudă şi sistemele de stingere a incendiilor din perioada comunistă când satul avea şi o maşină de pompieri, şi îi critică pe democraţii, veniţi la putere dupa 1991, că au vândut maşina de pompieri, au acoperit rezervoarele de apă şi au vândut terenul bogătaşilor care vroiau să-şi construiască vile.

Analizând comentariul bloggerului, expertul Alexei Bayer atrage atenţia că în democraţie „puterea aparţine poporului”. Dacă democraţia lipseşte în sat, înseamnă că ea lipseşte şi în Guvern, or democraţia înseamnă asumarea responsabilităţilor – explică expertul.

Bloggerul descrie un incendiu care s-a petrecut anterior într-un sat vecin şi care a fost stins cu eforturile localnicilor, pentru că pompierii au venit la faţa locului pe o bicicletă .

Alexei Bayer, stabilit de mai mulţi ani la New York, scrie că în Statele Unite în astfel de situaţii comunitatea s-ar fi întâlnit pentru a elabora planul de evacuare a localităţii în caz de incendiu şi de stingere a focului. În Rusia însă, localnicii cel mai probabil ar da vina pe guvernanţi şi i-ar elogia pe comuniştii care aveau mai multă grijă de ei.

Bloggerul despre care vorbeşte Bayer, scria că ar fi fost gata să cumpere o maşină de pompieri dacă statul l-ar fi scutit de plata contribuţiilor la Fondul Social. Probabil, adaugă Bayer, când acelaşi blogger va ajunge la vârsta pensionării şi nu va avea o pensie decentă pentru că nu şi-a plătit contribuţiile la stat, va scrie un comentariu similar în care va da vina din nou pe Guvern că l-a scutit pe plata impozitelor.

Un astfel de comportament este prin excelenţă unul infantil, concluzionează Alexei Bayer, iar ruşii care gândesc în acest fel nu au de ce să se plângă atunci când guvernanţii îi iau de fraieri.
XS
SM
MD
LG