Linkuri accesibilitate

Meleagul ţigărilor de contrabandă


Bine ar fi să se reflecteze asupra cauzelor care au generat contrabanda cu ţigări.


Ştirile care parvin de la o vreme de la vămile moldoveneşti şi străine configurează o imagine foarte îngrijorătoare a moldovenilor. Zeci de cetăţeni ai Republicii Moldova sînt reţinuţi cu ţigări de contrabandă. Nişte concetăţeni de-ai noştri încearcă metodic să treacă peste frontiere cantităţi impresionante de ţigări pitite în măruntaiele maşinilor. Avem de-a face pesemne cu un „business” de amploare.

Contrabanda cu ţigări pare a fi o ocupaţie preferată a multor moldoveni. Iar cei reţinuţi sînt probabil doar partea vizibilă a aisbergului. E de presupus că există şi contrabandişti norocoşi care reuşesc să-şi treacă baxurile cu ţigări prin vămi.

Şi mai rău e că tentaţia asta păguboasă le dă tîrcoale nu numai unor escroci puşi pe căpătuială, ci şi unor persoane aparent decente, care în virtutea funcţiilor lor ar trebui să fie nişte modele ale corectitudinii. Deunăzi, la Albiţa, vameşii români au reţinut doi angajaţi ai Ministerului de Externe şi Integrării Europene al Moldovei. Aceştia pitiseră în maşinile cu numere de corp diplomatic 7500 pachete de ţigări. Şi au fost amendaţi cu cîte 10 mii lei fiecare.

Partea bună e că guvernanţii nu s-a făcut că plouă. Ministrul de Externe a declarat că cei doi amatori de ţigări vor fi eliberaţi din funcţii. Iar premierul Filat a cerut ca - la trecerea frontierei - să fie verificate toate persoanele, indiferent ce paşapoarte, maşini şi plăcuţe de înmatriculare au. Oportună decizie, deşi oarecum tardivă.

Colac peste pupăză, în aceleaşi zile, un avion fără numere de înmatriculare a fost găsit undeva în raionul Briceni, iar preşedintele interimat Ghimpu bănuieşte că avionul acela venise să ia ţigări de contrabandă din Moldova. Mai mult, preşedintele a spus că acest caz nu e o premieră.

Aşa stînd lucrurile, autorităţile ar trebui să realizeze proporţiile problemei şi să acţioneze în consecinţă. Şi mă tem că verificarea tuturor persoanelor care trec frontiera este prea puţin. Poate că ar trebui verificaţi măcar uneori şi vameşii. Iar şi mai bine ar fi să se reflecteze asupra cauzelor care au generat contrabanda cu ţigări.
XS
SM
MD
LG