Linkuri accesibilitate

Întrevederea de la Iași a premierului Filat cu președintele român Băsescu


Vlad Filat și Traian Băsescu la Iași
Vlad Filat și Traian Băsescu la Iași

Vlad Filat: „Etapele pe care urmează să le parcurgem în procesul nostru de integrare europeană necesită suportul României”.









După convorbirile, care au durat mai mult de o ora cu uşile închise la Iaşi între preşedintele Romaniei Traian Băsescu şi primul ministru moldovean Vlad Filat, l-am întrebat pe Traian Basescu dacă s-a discutat cumva despre soarta Alianţei pentru Integrare Europeană până şi după alegerile din această toamnă. Seful statului roman a dat de înţeles că de această dată ocoleşte politicul.

Traian Băsescu
Traian Băsescu: „Ultima întrebare.”

Europa Liberă: Domnule Băsescu, v-aţi întâlnit cu doi din cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană. Care sunt şansele ca această Alianţă să rămână temeinică până la alegeri şi să fie la guvernare şi după?

Traian Băsescu: „De ce credeţi că m-am întâlnit numai cu doi?”

*

Declaraţiile de presă oficiale ale celor doi interlocutori au evitat subiectele politice, insistându-se mai mult pe sprijinul pe care îl poate oferi Bucureştiul pentru sinistraţii din Republica Moldova. România s-a angajat să sprijine edificarea a 750 de case noi pentru persoanele afectate de inundaţii, iar materialele de construcţie vor începe să ajungă în localităţile sinistrate de le 24 august, a declarat preşedintele României Traian Băsescu, care a mai dat asigurări că ajutorul promis se inscrie în suma de 25 de milioane de euro, pe care România s-a angajat să o pună la dispoziţia Guvernului de la Chişinău.

Traian Băsescu: „Aceşti bani sunt din taxele cetăţenilor români. Nu-i dă din buzunar nici Băsescu, nici Boc, nici nimeni altcineva, decât taxe ale poporului român. Deci este un sprijin acordat de români către românii de dincolo de Prut, cetăţeni ai Republicii Moldova.”

*

Cezara Ghețu
Cei doi demnitarii au vizitat şi sediul Consulatului Republicii Moldova la Iaşi, care urmeaza sa fie inaugurat în următoarele câteva zile, aşa cum a declarat pentru Europa Liberă şefa acestui Consulat, Cezara Gheţu.

Cezara Gheţu: „Acuma merg lucrările de amenajare, de dotare a Consulatului.”

Europa Liberă: Către data referendumului ar putea să fie funcţional?

Cezara Gheţu: „Da.”

Europa Liberă: Câţi cetăţeni ai Moldovei sunt aici?

Cezara Gheţu: „În judeţul Iaşi sunt 2 580 de cetăţeni înregistraţi, conform datelor de la Serviciul emigrări Iaşi.”

*

Vlad Filat
Chişinăul are nevoie de sprijinul activ al României în procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, a declarat premierul Vlad Filat. El precizează că în această toamnă Moldova are de trecut câteva etape foarte importante.

Vlad Filat: „Etapele care urmează să le parcurgem în această toamnă în procesul nostru de integrare europeană: obţinerea foii de parcurs pentru regimul liberalizat de vize, începerea negocierilor pentru obţinerea regimului comerţului liber aprofundat cu Uniunea Europeană necesită suportul direct al tuturor ţărilor europene şi, în mod special, aşa cum s-a demonstrat pe parcurs, vocea României este foarte importantă pentru noi.”

*

Să mai precizăm că întâlnirea premierului moldovean Vlad Filat cu preşedintele Traian Băsescu a avut loc la câteva zile, după ce şeful statului român s-a întâlnit cu preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG