Linkuri accesibilitate

Romi din Franța repatriați voluntar în România la bordul unui avion special


Primul grup de romi din România a părăsit Franţa, la bordul unui avion special. În cadrul aşa-numitului program al guvernului francez de repatriere voluntară, romii, care sunt cetăţeni ai Uniunii europene, au primit recompensă 300 de euro de adult şi 100 de euro de copii.
Preşedintele român Traian Băsescu a declarat, la Iaşi, că înţelege guvernul francez dar că trebuei repectat şi dreptul la liberă circulaţie a ceţăţenilor Uniunii europene: „Noi înţelegem poziţia guvernului Franţei, în acelaşi timp susţinem fără rezerve dreptul oricărui cetăţean român de a circula liber în interiorul Uniunii Europene... În ceea ce priveşte poziţia Parisului, există şi o responsabilitate a noastră...”
Băsescu a reamintit că a cerut încă din 2008 elaborarea unui plan de integrare a romilor la nivel european, propunere abandonată la Consiliul european din primăvara anului următor. Guvernul francez intenţionează să expulzeze ca 700 de romi din Romania şi Bulgaria până la sfîrşitul verii. Totodată va desfiinţa în total, 300 de tabere ilegale.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG