Linkuri accesibilitate

Măsuri de prohibiție la Moscova


Interdicţie pentru unităţile comerciale moscovite de a pune în vânzare băuturi tari între 10 seara şi 10 dimineaţa.


Rusia o fi întărit controalele asupra importurilor de vin moldovenesc, dar, odată ajuns pe piaţa rusă, vinul ar putea cuceri mai uşor inimile şi minţile consumatorilor ruşi şi câştiga, între 10 seara şi 10 dimineaţa, competiţia cu votca. O măsură promovată de preşedintele rus, Dmitri Medvedev va interzice între aceste ore vânzarea băuturilor mai tari de 15 grade
.

Ivan cel Groaznic a mărit producţia, Mihail Gorbaciov a interzis-o, iar Boris Elţîn a cutreierat în izmene străzile Washington-ului după ce a băut prea multă. Acum, preşedintele Medvedev intră în scenă în eternul şi fatalul dans cu votca. Aşa îşi începe ziarul britanic Guardian un articol despre măsurile prohibitive iniţiate de preşedintele rus.

Dmitri Medvedev a declarat război alcoolului în Rusia vara trecută, spunînd că este şocat de volumul colosal al consumului. Medvedev a cerut guvernului să pregătească măsuri pentru a descuraja consumul excesiv şi vânzările la negru. De atunci, Rusia a mărit accizele la bere, a majorat la 89 ruble, aproape un dolari şi 90 de cenţi, preţul minim al unei sticle de votcă şi a anunţat planurile de a limita vânzările de alcool în chioşcuri. Pe ţeavă se află amendamente legislative care vor face din vânzarea de alcool către minori o încălcare penală, nu doar civilă, iar luna trecută poliţia rutieră a început aplicare limitei zero de consum pentru şoferi.

Ultima măsură este interdicţia pentru unităţile comerciale de a pune în vânzare băuturi tari între 10 seara şi 10 dimineaţa. Interdicţia, introdusă deocamdată numai la Moscova, nu vizează însă şi localurile. Ea poate fi ocolită, teoretic, şi de magazine, dacă obţin permisiune de vânzări 24 de ore din 24 de la autorităţile raionale.

Autorităţile din sănătate au salutat măsurile. „Noile reguli ne bucură”, a declarat ziarului Guardian Evgeni Briun, specialistul principal al ministerului sănătăţii pentru alcoolism şi narcomanie. Briun recunoaşte însă că pentru beţivii înrăiţi, interdicţiile nu sunt neapărat o problemă. Se pot îmbăta de cu zi, iar după ora zece pot trece la bere. Dar în cazul publicului larg, consumul poate să scadă, crede medicul.

Consumul în Rusia se ridică la un litru şi jumătate de alcool pur pe cap de locuitor pe lună. Rusia este departe de a fi prima ţară după consumul oficial. Estimările neoficiale pun însă pe seama pieţei negre peste 50 % din vânzările de alcool, produs deseori la fabrici clandestine, fără controlul calităţii, iar samagonul produs de ţăranii care-l folosesc ca monedă de schimb nu este calculat de nimeni. Băutura ucide în Rusia jumătate de milion de oameni pe an şi joacă un rol major la declinul demografic, votca fiind cea mai populară şi formînd până la 70 % din consum.

Expertul britanic Martin McKee crede că efectul măsurilor legislative ale guvernului rus depinde de tăria cu care vor fi puse în practică. „Experienţa ţărilor nordice arată că orice măsură care îngreunează accesul la alcool are efecte pozitive”, spune McKee. Cele mai eficace s-au dovedit a fi majorarea accizelor şi limitarea numărului de unităţi comerciale care pun în vânzare băuturi alcoolice.

Andrey Demin, expert rus în domeniul sănătăţii publice, subscrie acestei reţete şi aminteşte cum în perioada sovietică amatorii erau nevoiţi să se adune câte trei şi să contribuie cu câte o rublă fiecare ca să-şi poată cumpăra o jumătate de litru.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG