Linkuri accesibilitate

Marea trăncăneală comunistă


Președintele interimar Mihai Ghimpu
Președintele interimar Mihai Ghimpu

Președintele Mihai Ghimpu: „cetăţenii trebuie să meargă pe 5 septembrie la vot şi să voteze „pentru”. Fiindcă noi venim şi le întoarcem ceea ce le-au luat comuniştii – dreptul de a-şi alege personal, prin vot direct, deschis preşedintele pe care îl consideră ei, că trebuie să-l aibă.”


Europa Liberă: „Cât aţi lipsit aceste două săptămâni, tot s-a vorbit că s-a descompus, s-a trădat, s-a distrus Alianţa pentru Integrare Europeană, o Alianţă luată ostatec, o Alianţă pe patul de moarte. Betonul mai e beton?

Mihai Ghimpu: „Betonul este. Ca şi Piatra din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Şi atât timp, cât nimeni n-a făcut declaraţii de părăsire, Alianţa există. Şi ea va exista. Şi lucrurile sunt cunoscute, noi suntem diferiţi. Cu atât mai mult, că în campania electorală totdeauna apar probleme. Dar râvnirea aceasta a unora pentru putere cu orice preţ, iată aceasta este cel mai periculos pentru societatea noastră. Că nu trebuie să ai puterea cu orice preţ. Să te gândeşti că nu, eu de acum pot rezolva de unul singur problemele. Noi suntem în situaţia, când nu putem de unii singuri rezolva problemele. Doar împreună.”

Europa Liberă: Apropos, sondajele de opinie tot arată, că nici unul dintre partidele, care au creat Alianţa pentru Integrare Europeană, nu are suficienţi alegători, pentru a spera să ia de unul singur majoritatea parlamentară după eventual următoarele alegeri. Pentru că e sortit în Republica Moldova la guvernare să existe cel puţin două partide.

Mihai Ghimpu
: „Mai mult, posibil trei. Aici trebuie lumea, oamenii aceştea care vin, trebuie să analizeze şi să găsească răspuns, tocmai aşa cum spuneţi Dumneavoastră.”

Europa Liberă: PL cu cine face coaliţie, eventual
?

Mihai Ghimpu
: „Vreau să rămânem cei care suntem. O Europă ne-a dat bani pentru reforme, pentru schimbarea situaţiei social-economice şi, în primul rând, sociale. Să scăpăm de sărăcie, iată pentru ce. Fiindcă înlăturarea sărăcia asta aduce la întărirea principiilor democratice. Şi pentru asta Europa ne-a dat bani. Acei care suntem acuma, pe aceştea au mizat Europa şi anume aceştea trebuie să continuăm guvernarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Admitem, că partidul lui Marian Lupu ar putea să facă o alianţă cu PCRM, ceea ce au declarat-o şi domnul Diacov, şi domnul Lupu în anumite condiţii. O alianţă cu PCRM, dacă eventual va crede că a fost trădat de către coaliţia liberal-democrată. Ce se întâmplă?


Mihai Ghimpu
: „Iată, tocmai asta n-au analizat marii noştri patrioţi. N-au analizat tocmai acest aspect al problemei. Că dacă încerci să-ţi ştergi picioarele de cineva, atunci el spune: domnilor, dar ce, eu aici sunt numai de şters picioarele? Noi ştim aproape totul unul despre altul. Şi am ştiut cât de înalţi suntem, cât de frumoşi, cât de deştepţi când am constituit Alianţa. Şi ne-am împăcat, că ne-am asumat guvernarea. Păi, de ce atunci acuma uităm de aceasta? Aici e problema. Şi atunci ne întrebăm: oare fiecare dintre noi a urmărit ceea ce a spus? Sau poate a urmărit altceva? De a compromite pe cineva.”

Europa Liberă: De ce Sergiu Mocanu ar spune, că Alianţa pentru Integrare Europeană l-ar fi avut în spate pe controversatul om de afaceri Plahotniuc?


Mihai Ghimpu
: „Să vine Mocanu şi să-mi dea mie un exemplu. Alianţa asta înseamnă, în primul rând, Ghimpu, Filat, şi apoi domnul Urechean şi apoi domnul Lupu. Să vină domnul Mocanu să dea macar un argument, că Ghimpu e condus de Plahotniuc.”

Europa Liberă: El zice că, chipurile, Plahotniuc ar fi promovat în funcţii cheie anumite persoane din anturajul său.

Mihai Ghimpu
: „Eu nu ştiu pe cine a promovat şi unde a promovat, dar eu ştiu – ceea ce fac eu, fac eu, Ghimpu, dar nu face Plahotniuc prin Ghimpu.”

Europa Liberă: Cine a desemnat procurorul?


Mihai Ghimpu
: „Alianţa Moldova Noastră şi eu, conform Constituţiei, am înaintat Parlamentului candidatura. Aşa prevede Constituţia – preşedintele Parlamentului înaintează candidatura procurorului general.”

Europa Liberă: Aţi ştiut cumva, că domnul Zubco e persoana pe care o susţine Plahotniuc?


Mihai Ghimpu: „Vorbe am auzit, dar nici acum nu am probe şi nu ştiu lucrul acesta. Orice cetăţean are dreptul de a spune, dar vorbele spuse trebuie să fie confirmate prin fapte.”

Europa Liberă: Probe juridice.

Mihai Ghimpu: „Probe juridice. Eu sunt jurist. Cu mine nu se discută.”

Europa Liberă: O să vă implicaţi în această dispută, sau nu?


Mihai Ghimpu
: „Eu n-am ce să mă implic aici, dacă se ceartă doi cetăţeni. Dacă a ieşit unul dintre politicieni, care se vede mare şi tare şi crede că o să vină în Parlament.”

Europa Liberă: Dar e pusă în joc soarta Alianţei.


Mihai Ghimpu: „Soarta Alianţei nu e pusă în joc. Soarta Alianţei vrea cineva s-o distrugă. Dar eu am să fac tot posibilul ca să menţinem această Alianţă. N-a trebuit să se răspundă lui Mocanu. A trebuit să se treacă pe alături. Avea să vorbească o zi-două. Şi? Ca omul cela, ştii, care nu te ascultă, vorbeşte o oră, două, trei şi pe urmă dacă vezi că nu te ascultă, nu mai vorbeşti.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar cu Mocanu mai sunt alţi zeci de oameni, care spun, că au dovezi suficiente să demonstreze.


Mihai Ghimpu
: „Păi, dacă au dovezi, dovezile nu trebuie spuse la conferinţa de presă. Dovezile trebuie prezentate în scris organelor de drept şi atunci înseamnă patriot.”

Europa Liberă: Trebuia să se autosesizeze Procuratura?

Mihai Ghimpu
: „Nu. Procuratura se autosesizează atunci, când vede că în informaţia care a apărut sunt componente infracţionale. Atunci se autosesizează.”

Europa Liberă: E o reglare de conturi între anumiţi oameni de afaceri?


Mihai Ghimpu
: „Bănuiesc că mai mult e o reglare de conturi, da. Dar, zic, în cazul dat, decât să organizezi conferinţe de presă în perioada referendumului, în preajma alegerilor, ca patriot mai bine dădeai documentele, dacă eşti patriot, cu probe la organele de drept şi dacă vedeai, că nu iau atitudine, atunci vii şi spui preşedintelui, primului ministru, altcuiva. Sau atunci organizezi o conferinţă de presă, că iată, am prezentat probe şi organele nu au reacţionat. Înseamnă, că sunt în legătură cu dânsul. Dar aşa...”

Europa Liberă: E nevoie de un arbitru justiţiar acum?


Mihai Ghimpu: „Dar nu e nevoie de arbitru aici. Nu e nevoie şi n-am de gând să fiu arbitrul cuiva aici. Nu vreau să particip în jocul ăsta, care cineva are un scenariu aici. Poate nici unul din cei care l-au lansat, sau care s-a implicat nu le aparţine. Cineva dintr-o parte a lansat.”

Europa Liberă: Dar se zice, că şi din exterior ar putea fi scenarist.

Mihai Ghimpu: „Pot fi, pentru că acuma totul este legat de viitoarele alegeri. Şi problema vinului tot e legată de viitoarele alegeri, nu de decretul Ghimpu. Ghimpu pentru Moscova este o nimica toată. Totul este legat de viitoarele alegeri. De aceea, cei care sunt patrioţi trebuie să ţină cont de aceasta. Chiar vorbesc de mine – dacă am eu nişte mici dificultăţi, greşeli, analizezi, cântăreşti – ce-i mai important: să scoatem la iveală dificultăţile lui Ghimpu şi să distrugem Alianţa? Sau să le lăsăm, fiindcă sunt lucruri mai majore, mai mari şi să meargă Ghimpu împreună cu Alianţa, să scoată Republica asta din mizerie şi sărăcie, să trăim odată liber şi bine. Ce-i mai important?”

Europa Liberă: Domnule preşedinte, tocmai asta – se vorbeşte despre un stat mafiotizat şi mai puţin se vorbeşte despre referendum, care iată, bate la uşă, 5 septembrie.

Mihai Ghimpu: „Păi asta e şi problema, zic, cei care au făcut scenariul şi cei care n-au înţeles şi s-au implicat în el, au distras atenţia cetăţenilor în problemele majore. Referendumul şi viitoarele alegeri, în care putem contribui ca să nu revină comuniştii la putere. Aici e marea problemă. Şi aici nu pot eu să-i dau şi n-am să dau niciodată dreptate oricui, care nu ar fi. Chiar şi celui mai bun prieten al meu, dacă face lucrul ăsta, care se face acum.”

Europa Liberă: Domnule preşedinte, cum caracterizaţi promovarea reformei în justiţie?


Mihai Ghimpu
: „Cum să vă spun? Noi nici n-am început reforma în justiţie.”

Europa Liberă: De ce? Veniţi din Georgia, aţi văzut ce s-a întâmplat acolo?


Mihai Ghimpu
: „Păi da, acolo s-a întâmplat fiindcă acolo, dacă unii şi-au făcut de cap şi au aplicat scenariile cuiva, majoritatea au crezut în omul, care se numeşte Saakaşvili. Şi au mers după el şi astăzi acest om a adus creştere economică Georgiei, în criza mondială, de 7 procente. Şi un Minister de Interne transparent, construit din sticlă. Unde, dacă ţi-au reţinut copilul, părintele de afară, din stradă vede cum se discută cu copilul lui. Şi altul urmăreşte, dacă poate vrea să rezolve problema cu bani nu poate, fiindcă totul este la vedere. Şeful secţiei, direcţiei nu are cabinet ca la noi, aparte. Totul e împreună, totul e transparent, în faţa subalternilor se lucrează.”

Europa Liberă: De ce s-a reuşit acolo şi nu în Moldova?


Mihai Ghimpu: „De aceea, fiindcă aceia sunt georgieni, dar noi suntem moldoveni. Şi nouă ne pare, moldovenilor, totdeauna că eu sunt mai deştept, că eu îs mai bun decât celălalt. În loc să ajute celui care dispune de cuţit şi pîine, să spunem aşa. Nu. Vine şi ia cu toporul şi încearcă să arate, că el e cel mai bun. Iată, din cauza aceasta. Şi atâta timp, cât noi n-o să înţelegem acest lucru, să mergem după nişte oameni, care promovează valori, nu ambiţii personale, noi n-o să ieşim din criza aceasta social-economică.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi, că Alianţa rămâne a fi consolidată. Pe de altă parte, doi lideri din patru şi-au anunţat intenţia de a candida la prezidenţiale. Ce va face Mihai Ghimpu? Va candida şi el?

Mihai Ghimpu: „Acum e important să se desfăşoare referendumul şi să avem rezultate, în urma zilei de 5 septembrie. Când o să vină ziua alegerilor prezidenţiale, o să discutăm şi o să vedem. De ce noi trebuie de acum să forţăm lucrurile? Pentru noi e important referendumul. Dacă nu avem rezultat bun al referendumului, care candidat? Pentru ce?”

Europa Liberă: De ce PL până astăzi nu a cheltuit nici un bănuţ pentru referendum?


Mihai Ghimpu: „Pentru că, din punct de vedere strategic şi tactic, acum puţină lume atrage atenţie la ceea ce se întâmplă. Oamenii sunt în vacanţă, se odihnesc. În ultimele două săptămâni o să fie atenţia asupra evenimentului din 5 septembrie.”

Europa Liberă: Credeţi că referendumul va pune capăt crizei politice din Moldova?


Mihai Ghimpu: „Îmi doresc, fiindcă dacă continuă criza, înseamnă că continuă sărăcia.”

Europa Liberă: Pe cât de încurcată rămâne lumea din moment ce PCRM insistă ca să fie boicotat acest referendum?

Mihai Ghimpu
: „Am să vă surprind cu un lucru, pe care am să-l spun: comuniştii când spun – nu ieşiţi la referendum, de fapt lucrează pentru Ghimpu. Chiar vă spun sincer. Deci, dacă referendumul nu are loc, adică rezultatul, atunci cine rămâne preşedinte? Sigur că eu. Fiindcă dacă eu nu dizolva Parlamentul, eu rămân preşedinte interimar. Mare politică fac comuniştii ăştia! Aşa cum nu l-au votat pe Lupu şi am devenit preşedinte interimar datorită lor, aşa şi acuma fac o politică foarte proastă. Ei din contra, dacă vor să scape, că nu le place Ghimpu, trebuie să spună: ieşiţi oameni buni la referendum, să alegem preşedinte, să scăpăm de Ghimpu.”

Europa Liberă: Totuşi induce lumea în eroare, de moment unul zice să ieşim, altul zice în nici un caz să nu ieşim.


Mihai Ghimpu: „Da nu schimbă nimica. De exemplu, am privit ştirile de NIT. Şi? Raionul Ungheni e împotriva referendumului. 200 comunişti în sală asta nu e tot raionul. Mai departe – raionul Soroca e împotriva referendumului. Hai să fim serioşi.”

Europa Liberă: Da ce înseamnă? Dumneavoastră ce senzaţie vă produce asta?

Mihai Ghimpu
: „Asta înseamnă o prostie. A asta înseamnă politică prostă, proastă de tot, fiindcă în primul rând trebuie să analizezi prezenţa şi rezultatul votării şi dacă legea spune că o treime, din o treime hotărârea se adoptă cu 50 plus unul, apoi atunci dacă ei nu iesă cu atât mai bine nouă.”

Europa Liberă: Bine, dar ei vor să vă demonstreze că dacă din 33 % din alegători vin la referendum şi se ia 50 plus unul, adică 17 % doar vor decide că preşedintele să fie ales prin vot direct, o să zică, păi asta e toată greutatea Alianţei pentru Integrare Europeană.


Mihai Ghimpu
: „E o naivitate politică. Este un drept, nu este o obligaţie de a ieşi la vot. Şi este o normă europeană, în toată Europa [există] astfel de norme juridice. Cu atât mai mult, că în 2000, când au schimbat ei, au modificat Constituţia, ce au întrebat poporul? Au hotărât ei, aici în Parlament. Aşa că argumentele lor nu au nici un suport juridic. E pur şi simplu o trăncăneală, ca să nu zică că n-au şi ei punctul de vedere.”

Europa Liberă: La întrebarea când ar putea fi dizolvat Parlamentul poate răspunde un singur om în Republica Moldova, domnul Ghimpu.

Mihai Ghimpu
: „Nu. Constituţia. Nu Ghimpu, dar Constituţia. Eu mă voi conduce de prevederile Constituţiei.”

Europa Liberă: Constituţia ce spune astăzi?

Mihai Ghimpu
: „Astăzi spune că eu trebuie să dizolv Parlamentul.”

Europa Liberă: Când?


Mihai Ghimpu
: „Într-un termen rezonabil.”

Europa Liberă: Dar aţi ajuns totuşi la definiţia ce înseamnă un termen rezonabil?


Mihai Ghimpu: „Dacă noi am ajuns că trebuie să se desfăşoare referendum, deci înseamnă că trebuie referendum, apoi dizolvarea Parlamentului. Numai prin referendum putem scăpa de criza constituţională. Fără referendum nu putem scăpa. Şi atunci eu, ca preşedinte interimar, sunt cointeresat, în primul rând în ce? În depăşirea crizei constituţionale. Cum o depăşeşti? Prin referendum. Deci înseamnă, referendum şi apoi alegeri.”

Europa Liberă: Alegeri prezidenţiale şi anticipate parlamentare simultane, sau decalate? În aceeaşi zi? Sau la date diferite?

Mihai Ghimpu: „Dacă vor avea loc ambele, atunci mai bine în aceeaşi zi. De ce trebuie să ne jucăm de-a azi-mîine-poimîine-altă zi? Noi acum avem durere, avem probleme, trebuie să ajutăm sinistraţii, aici trebuie să ne concentrăm. Nemaivorbind de faptul, că lumea trăieşte în sărăcie şi mizerie. Avem această durere a noastră şi noi trebuie să ne gândim cum să ajutăm oamenii, dar nu să organizăm alegeri după alegeri. Deci este o problemă. Şi iată, şi aici încă o dovadă, că dacă noi organizam referendum, cum am propus eu până la 16 iulie, acuma era totul concentrat pentru rezolvarea problemelor sinistraţilor, cât mai repede şi toţi banii. Dar aşa, trebuie să împărţim şi ici şi colo, dar nu prea avem ce împărţi.

Calea mea este conciliere şi realizarea obiectivelor asumate: integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, dar asta n-o să fie azi sau mîine şi n-o să se întâmple niciodată, dacă n-o să realizăm standardele europene la noi acasă şi eu înţeleg foarte bine acest lucru. Şi asta depinde, cum am spus eu, de cei care am fondat Alianţa. Republica Moldova nu are un viitor european în afara acestei coaliţii, în afara Alianţei. Fiindcă timpul a arătat, chiar după alegerile din 29 iulie, că anume noi ne-am unit pentru acest obiectiv. Poate unii şi din alte considerente. Dar eu pentru asta am venit în Alianţă şi atât timp cât aceste valori sunt respectate de noi, eu voi fi pentru Alianţă. Când ele nu vor fi, voi observa că sunt alte interese, atunci eu mă voi da într-o parte. Dar la moment, programul nostru se realizează şi eu ştiu foarte bine, că Europa nu ne laudă pe noi aşa, de dragul ochilor frumoşi. Ei spun, cu adevărat lucrurile în Republica Moldova s-au schimbat.”

Europa Liberă: Demultişor nu v-aţi întâlnit cei patru lideri ai Alianţei. Când preconizaţi să vă întâlniţi şi ce să discutaţi?

Mihai Ghimpu
: „Noi am dorit să ne întâlnim. Asta acum vreau să şi realizez. Să ne întâlnim, să discutăm.”

Europa Liberă: Ar putea fi o discuţie bărbătească? De asta, care ştiţi cum e?

Mihai Ghimpu: „Oricare discuţie. Eu sunt gata să ne închidem ori la Condriţa, că n-am fost niciodată acolo. Măcar o noapte să stau acolo. Sau la Holercani, dar să venim în faţa cetăţenilor şi să spunem că Alianţa există, noi continuăm să realizăm programul pentru a scoate Republica din mizerie şi sărăcie şi să ne apropiem de Europa, pentru a deveni stat membru.”

Europa Liberă: Domnule preşedinte, dar forţe din Federaţia Rusă ar fi interesate să fie destrămată Alianţa pentru Integrare Europeană?

Mihai Ghimpu: „O-o-o! Da cum? Ce credeţi? Unde s-a mai văzut, că un stat comentează decretul unui preşedinte al altui stat? Un decret. Deci, asta demonstrează că Rusia... Nu numai decretul cu 28 iunie, dar şi decretul cu decorarea.”

Europa Liberă: A grupului Ilaşcu.


Mihai Ghimpu: „A grupului Ilaşcu. Cu toate, că noi avem hotărârea CEDO, unde e clar spus, cine a fost părtaş şi aşa mai departe. Şi dacă ei îşi permit, deci, înseamnă că ei consideră, că în continuare noi trebuie să câşlez după cum vor ei, şi când vor ei. Adică eu, dacă semnez un document, trebuie să întreb: se poate eu să dau ordin sau medalia cutare cetăţeanului cutare? Dacă a reacţionat la un decret, apoi înseamnă, că la alegeri cu atât mai mult n-o să fie indiferenţi. Aici iarăşi noi trebuie să înţelegem lucrul ăsta – să nu nimerim în capcana în care noi credem, că eşti mare patriot, vii să salvezi, dar de fapt distrugi tot ce a început să se mişte.”

Europa Liberă: Să punem punct acestui interviu printr-un mesaj al Dumneavoastră de îndemn, de chemare a cetăţeanului la 5 septembrie la urna de vot. De ce trebuie să vină să voteze?


Mihai Ghimpu: „De aceea, fiindcă nimic nu este mai important în viaţa aceasta, decât când decizi singur. Ai posibilitatea să analizezi, să cântăreşti. Şi omului îi place în viaţa lui să decidă el. Aşa e născut omul. Nu? Şi dacă noi oferim posibilitatea ca cetăţeanul să-şi aleagă preşedintele, oare aceasta nu este un lucru bun şi trebuie susţinut? Invers, dacă noi i-am fi luat dreptul de a alege preşedintele, atunci da. Apare o problemă. Da cum adică, eu să susţin aceasta? De ce trebuie să decidă Ghimpu, dar nu eu? Iată noi venim, ca să nu decidă Ghimpu, dar să decidă fiecare dintre noi, prin votul său cine să fie preşedintele Republicii Moldova.

Dea ceea eu cred, că cetăţenii trebuie să meargă pe 5 septembrie la vot şi să voteze „pentru”. Fiindcă noi venim şi le întoarcem ceea ce le-au luat comuniştii – dreptul de a-şi alege personal, prin vot direct, deschis preşedintele pe care îl consideră ei, că trebuie să-l aibă.

Fiindcă dacă nu iesă la referendum, înseamnă că rămânem în criza constituţională. O să aibă loc sau nu o să aibă loc alegeri parlamentare, criza rămâne. Şi dacă organizăm alegeri parlamentare anticipate, venim în Parlament şi iarăşi nu ne înţelegem, comuniştii şi mai mult o să refuze. Şi atunci, cine suferă? Ei, cetăţenii o să sufere. Voronin nu duce lipsă de nimic. Şi nici ceilalţi politicieni nu duc lipsă. Politicienii, clasa politică, slava Domnului, s-a descurca şi se descurcă. Iată, acuma cetăţenii trebuie să voteze pentru dânşii, pentru viitorul lor, pentru prezentul lor, nu pentru al nostru. Şi sunt convins că cetăţenii înţeleg acest lucru. Şi vor ieşi, şi vor vota la referendum pentru modificarea articolului 78 al Constituţiei, ca preşedintele Republicii Moldova să fie ales prin vot secret, direct de către cetăţenii cu drept de vot. De către popor. De către alegători.”

-------------------------------------------
Extrasul din interviul președintelui Mihai Ghimpu, difuzat în emisiunea Sinteza zilei din 18 august.

Europa Liberă: Domnule preşedinte, cum caracterizaţi situaţia social-politică de moment în Republica Moldova? Ce s-a întâmplat? Pentru că se vorbeşte că şi în continuare ar exista o neîncredere între cetăţeni şi clasa politică în Moldova.

Mihai Ghimpu
: „Din păcate s-a întâmplat ceea ce am prevăzut eu atunci când am propus noua Constituţie şi evitarea alegerilor anticipate, adică adoptarea unei noi constituţii, prin care preşedintele Republicii poate fi ales pe durata mandatului actualului Parlament, cu 50 plus unul din deputaţii aleşi şi să evităm alegerile. Pentru că nealegerea preşedintelui înseamnă instabilitate politică. Şi nu o lună, dar e un an întreg. Şi, în primul rând, am pierdut investitorii. Aici marea pierdere am avut, că un an de zile instabilitatea politică duce la stoparea investiţiilor. Şi a doua: eu ştiam că orice campanie electorală, suntem în Alianţă, dar suntem partide diferite, şi oameni diferiţi şi oricum în campania electorală întotdeauna apar probleme. De aceea eu am vrut să evităm aceasta. Dar n-am avut susţinere şi acum avem ceea ce avem. Păcat.”

Europa Liberă: Da ce e? Un moment de incertitudine?

Mihai Ghimpu
: „Păcat că cei, toţi, absolut, fiindcă se consideră şi Mocanu de dreapta, şi toţi se consideră de centru-dreapta, n-au înţeles că au luat greutatea guvernării corupte, guvernării proaste, a fărădelegilor de pe umerii comuniştilor şi au plasat-o pe umerii Alianţei. Iată marea problemă şi astfel de situaţii nu pot înţelege patrioţii ăştea ai noştri. Care ori nu au o analiză, simplă, ca de copil, aici mare politician nu trebuie să fii, ori se gândesc doar la interesul propriu, crede, că va câştiga el şi va veni să facă ordine în Republica asta. Noi am mai avut oameni de felul ăsta, care gândesc, au gândit în felul ăsta, dar nici ei nu au câştigat şi Republica a pierdut. De aceea îmi pare rău, pur şi simplu, că pretindem că suntem mari politicieni, unii.”

Europa Liberă: Eu, până a intra aici la Dumneavoastră, aşa făceam o analiză şi mă gândeam – din moment ce lumea este foarte înrăită, pentru că a existat o guvernare comunistă, criminală, compromisă, mafiotizată, acum din moment ce se spune că şi în spatele Alianţei ar sta oligarhii, ar sta aceste clanuri de interese economice, poate să apară o a treia forţă, imprevizibilă, care o să spună: îi punem şi pe ăştea pe rug, care au guvernat opt ani şi pe ăşti, care au venit de un an.

Mihai Ghimpu
: „Nu poate să apară o altă forţă nouă, decât să revină comuniştii. Imposibil acum să apară cineva. Dar vreau să spun tuturor cetăţenilor şi celui care crede că va veni în calitate de forţă a treia: pe Ghimpu nu l-a condus nimeni niciodată şi ştiu foarte bine, care mă cunosc pe mine, că au fost unii dintre ei au fost alături de mine în politică în toţi aceşti ani. Eu conduc statul şi Parlamentul, reieşind din viziunile pe care le am şi în primul rând din programul pe care ni l-am asumat noi, aceste patru partide.”

Europa Liberă: Dar vi s-a sugerat să convocaţi şedinţa Consiliului suprem de securitate pentru că ar fi în pericol securitatea statului.

Mihai Ghimpu: „Păi, eu trebuie să stau zi şi noapte aici, numai în şedinţele Consiliului suprem de securitate dacă vom avea în calcul cearta a doi-trei cetăţeni din Republica Moldova. Tot timpul se cearta doi-trei cetăţeni. Atât timp cât nu există o ceartă între liderii Alianţei, Alianţa nu este în pericol. Cum am spus – nimeni nu a făcut declaraţii de părăsire a Alianţei şi nimeni nu o s-o facă. Fiindcă fiecare înţelege angajamentul pe care ni l-am asumat noi în faţa cetăţenilor şi a Uniunii Europene. Şi trebuie să ducem la bun sfârşit acest lucru. Pur şi simplu îmi pare rău despre patriotismul unora, care compromit încrederea cetăţenilor, pe care au pus-o pe seama Alianţei. Şi aceasta e foarte trist că atunci când speranţa, ultima speranţă a cetăţenilor moare, cetăţenii nu mai aleg pe nimeni, decât pe cei, care... Nu iesă, nu participă lumea conştientă. Şi atunci participă numai lumea ceea care votează pentru comunişti. Şi iată aici îmi pare rău că ori nu şi-au dat seama, ori conştient fac acest lucru.”

Europa Liberă: Bine, dar în lipsa Dumneavoastră, cât aţi lipsit aceste două săptămâni, tot s-a vorbit că s-a descompus, s-a trădat, s-a distrus Alianţa pentru Integrare Europeană, o Alianţă luată ostatec, o Alianţă pe patul de moarte. Betonul mai e beton?

Mihai Ghimpu
: „Betonul este ca şi piatra din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Şi atât timp, cât nimeni n-a făcut declaraţii de părăsire Alianţa există şi ea va exista. Şi lucrurile sunt cunoscute, noi suntem diferiţi. Cu atât mai mult că în campania electorală totdeauna apar probleme, dar râvnirea aceasta a unora pentru putere cu orice preţ, iată aceasta este cel mai periculos pentru societatea noastră. Că nu trebuie să ai puterea cu orice preţ. Să te gândeşti că nu eu de acum pot rezolva de unul singur problemele. Noi suntem în situaţia, în care nu putem de unul singur rezolva problema. Doar împreună.”

Europa Liberă: Pe cât de încurcată rămâne lumea din moment ce PCRM insistă ca să fie boicotat acest referendum?

Mihai Ghimpu: „Am să vă surprind cu un lucru, pe care am să-l spun: comuniştii când spun – nu ieşiţi la referendum, de fapt lucrează pentru Ghimpu. Chiar vă spun sincer. Deci, dacă referendumul nu are loc, adică rezultatul, atunci cine rămâne preşedinte? Sigur că eu. Fiindcă dacă eu nu voi dizolva Parlamentul, eu rămân preşedinte interimar. Mare politică fac comuniştii ăştea. Aşa cum nu l-au votat pe Lupu şi am devenit preşedinte interimar datorită lor, aşa şi acuma fac o politică foarte proastă. Ei din contra, dacă vor să scape, că nu le place Ghimpu, trebuie să spună: ieşiţi oameni buni la referendum, să alegem preşedinte, să scăpăm de Ghimpu.”

Europa Liberă: Totuşi induce lumea în eroare, de moment unul zice să ieşim, altul zice în nici un caz să nu ieşim.

Mihai Ghimpu: „Da nu schimbă nimica. De exemplu, am privit ştirile de NIT. Şi? Raionul Ungheni e împotriva referendumului. 200 comunişti în sală: asta nu e tot raionul. Mai departe – raionul Soroca e împotriva referendumului. Hai să fim serioşi.”

Europa Liberă: Da ce înseamnă? Dumneavoastră ce senzaţie vă produce asta?

Mihai Ghimpu: „Asta înseamnă o prostie, asta înseamnă politică prostă, proastă de tot, fiindcă în primul rând trebuie să analizezi prezenţa şi rezultatul votării şi dacă legea spune că o treime, din o treime hotărârea se adoptă cu 50 plus unul, apoi atunci dacă ei nu iesă cu atât mai bine nouă.”

Europa Liberă: Bine, dar ei vor să vă demonstreze că dacă 33 la sută din alegători vin la referendum şi se ia 50 plus unul, adică 17 la sută doar vor decide că preşedintele să fie ales prin vot direct, o să zică că asta e toată greutatea Alianţei pentru Integrare Europeană.

Mihai Ghimpu: „E o naivitate politică. Este un drept, nu este o obligaţie de a ieşi la vot. Şi este o normă europeană, în toată Europa astfel de norme juridice. Cu atât mai mult că în 2000, când au schimbat ei, au modificat Constituţia, ce au întrebat poporul? Au hotărât ei, aici în Parlament. Aşa că argumentele lor nu au nici un suport juridic. E pur şi simplu o trăncăneală, ca să nu zică că n-au şi ei punctul de vedere.”

Europa Liberă: La întrebarea când ar putea fi dizolvat Parlamentul poate răspunde un singur om în republica Moldova, domnul Ghimpu.

Mihai Ghimpu
: „Nu, Constituţia. Nu Ghimpu, dar Constituţia. Eu mă voi conduce de prevederile Constituţiei.”

Europa Liberă: Constituţia ce spune astăzi?

Mihai Ghimpu
: „Astăzi spune că eu trebuie să dizolv Parlamentul.”

Europa Liberă: Când?

Mihai Ghimpu: „Într-un termen rezonabil.”

Europa Liberă: Dar aţi ajuns totuşi la definiţia ce înseamnă un termen rezonabil?

Mihai Ghimpu
: „Dacă noi am ajuns că trebuie să se desfăşoare referendum, deci înseamnă că trebuie referendum, apoi dizolvarea Parlamentului. Numai prin referendum putem scăpa de criza constituţională. Fără referendum nu putem scăpa. Şi atunci eu, ca preşedinte interimar, sunt cointeresat, în primul rând în ce? În depăşirea crizei constituţionale. Cum o depăşeşti? Prin referendum. Deci înseamnă referendum şi apoi alegeri.”

Europa Liberă: Alegeri prezidenţiale şi anticipate parlamentare simultane, sau decalate? În aceeaşi zi? Sau la date diferite?

Mihai Ghimpu
: „Dacă vor avea loc ambele, atunci mai bine în aceeaşi zi.”
XS
SM
MD
LG