Linkuri accesibilitate

JurnalTV și Publika TV chemate în judecată în dosarul Plahotniuc contra Topa


Vitalie Nagacevschi
Vitalie Nagacevschi

Încercare de intimidare a presei sau mijloc de asigurare a executării unui verdict vizînd difuzarea unei dezmințiri?

Omul de afaceri Vlad Plahotniuc i-a chemat în instanță pe Victor şi Viorel Topa în instanţă pentru că i-au lezat onoarea, demnitatea si reputatia profesionala atunci cînd l-au acuzat în public că i-a înlăturat în mod fraudulos de la gestionarea Victoriabank. Aşa cum avertiza săptămâna trecută Plahotniuc într-o conferinţă de presă, în cererea de chemare în judecată formulată de avocatul businessman-ului, Vitalie Nagacevschi, sunt vizate şi două instituţii media - JurnalTV si Publika TV – care se fac vinovate că ar fi difuzat declaratiile lui Victor si Viorel Topa. Este asta oare o încercare de intimidare a presei pentru a trece sub tăcere totul ce este legat de scandalul din jurul omului de afaceri Vlad Plahotniuc?

Solicitat de Europa Liberă, Vitalie Nagacevschi, avocatul omului de afaceri Vlad Plahotniuc, spune că nu a cerut sancţionarea celor două posturi de televiziune pentru că ar fi subscris oarecum declaraţiilor lui Victor şi Viorel Ţopa pe care le-au difuzat. În cererea de chemare în judecată, precizează avocatul, cele două instituţii media sunt vizate doar cu scopul ca să nu poată evita difuzarea unor dezminţiri în cazul în care instanţa îl va îndreptăţi pe Vlad Plahotniuc în disputa cu cei doi coacţionari Victoriabank.

Vitalie Nagacevschi: “Eu înţeleg că presa este liberă – o vacă sacră a democraţiei – dar presa nu este şi intangibilă. Nimeni nu atentează la aceste două posturi de televiziune. Despre asta s-ar putea vorbi doar dacă dl.Plahotniuc ar solicita repararea de prejudicii sau altceva. Este vorba despre asigurarea executării eventualei hotărîri judecătoreşti. În două procese asta de făcut este lipsit de sens. Trebuie să fim şi pragmatici.”

Pe de altă parte, preşedintele Jurnal Trust Media, Val Butnaru, nu se lasă înduplecat de argumentele lui Nagacevschi şi spune că prin această cerere, omul de afaceri Vlad Plahotniuc şi avocatul său nu fac altceva decît să intimideze cele două medii.

Val Butnaru: „Este un argument neserios pentru un avocat de talia lui Nagacevschi. Altceva deranzază – aceste două televiziuni au început o campanie de presă pe care o fac exact aşa cum se face în toată lumea. Este aberant să te aştepţi în 2010 la astfel de abordări – nu ţin minte pe timpul comuniştilor ca cineva să lanseze o astfel de intimidare în public. Va urma şi Chetraru de la CCCEC, procurorul şi alţii, care, fiţi siguri, ne vor ataca în judecată. Nu ne vom lăsa intimidaţi – chiar vom duce pînă la capăt această campanie.”

L-am întrebat şi pe Vladislav Gribincea, preşedintele asociaţiei “Juriştii pentru drepturile omului” - organizaţie neguvernamentală fondată şi condusă de Vitalie Nagacevschi pînă la lansarea sa în politică care a apărat de-a lungul timpului de abuzuri mai mulţi jurnalişti, inclusiv la Curtea Europeană pentru drepturile Omului -, ce crede el despre această dispută.

Vladislav Gribincea: “Este normal că oricare avocat foloseşte toate mijloacele pentru a-şi apăra clientul – asta este obligaţia profesională a avocatului. Dar faptul că sunt vizaze doar aceste două instituţii, nu şi celelalte care au acoperit subiectul, este suspect. Probabil că se încearcă şi intimidarea lor.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să facă cele două posturi ca să se apere?

Vlad Gribincea: În linii mari, poziţia lor este acum una disgrată. Dacă sunt de bună credinţă, singurul lucru pe care trebuie să-l facă este să publice dezminţirea dacă judecata îi va da dreptate lui Plahotniuc.”

Într-o apariţie publică de săptămâna trecută, omul de afaceri Vlad Plahotniuc, aflat în prezent în centrul unui scandal mediatic, a avertizat că îi va trage la răspundere nu doar pe autorii unor declaraţii considerate false la adresa sa, ci şi pe jurnaliştii care le vor „multiplica”. Într-o primă reacţie, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova a calificat această afirmaţie a lui Plahotniuc drept „şantaj deschis” la adresa presei. Astăzi, şi directorul Centrului Independent de Jurnalism, Corina Cepoi a criticat gestul omului de afaceri şi a avocatului său, urmînd ca mâine CIJ să vină şi cu o declaraţie oficială în acest sens.
Previous Next

XS
SM
MD
LG