Linkuri accesibilitate

Lamentații culturale la nivel pre-pașoptist (Evenimentul zilei)


Romania scade, dar umple Europa de pașapoarte românești (România liberă)

Comentatorul ziarului Evenimentul zilei, Sorin Ionita, discuta astazi optiunea autoritatilor romane – in special a presedintelui Traian Basescu – pentru unii dintre politicienii la putere in Republica Moldova, in detrimentul altora. In atentia Cotroceniului, dar si a televiziunilor, ar fi presedintele interimar Mihai Ghimpu si primarul general al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, laolalta cu Partidul Liberal, care totusi se situeaza abia pe locul 4 in preferintele alegatorilor. Mai putin rasfatat – din motive necunoscute comentatorului – este premierul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat. Sorin Ionita nu contesta neaparat alegerea lui Basescu, ci se indoieste de argumentele ei, care ar putea fi cele furnizate “pe soptite” de “serviciile noastre secrete oficiale si neoficiale”. Filat i se pare mai pragmatic si mai eficient, desi admite ca si Ghimpu si Chirtoaca au dispus masuri curajoase in mandatele lor. Dupa o vizita la Chisinau, autorul acestui comentariu din Evenimentul zilei e de parere ca Romania continua sa intretina “lamentatii culturale la nivel pre-pasoptist”, incercand “sa concureze KGB-ul local”, in loc sa propuna o cooperare cinstita, transparenta si echilibrata, cu instrumente europene. Pentru ca, “daca nu ne iese, macar sa nu ne facem de ras”.

Romania mica este titlul articolului semnat de Nicolae Prelipceanu in Romania libera – o sarja la adresa remarcelor facute de presedintele Basescu despre tagma profesorilor: muncesc prea putin pentru ce salarii primesc, a fost, sintetizand, opinia sa. Pe fondul masurilor de austeritate, Prelipceanu observa ca romanii sunt tot mai putini, ei pleaca sa-si agoniseasca viata pe alte meleaguri. In mod paradoxal, aceasta tara acorda cu larghete sute de mii de pasapoarte basarabenilor. “Romania scade, dar umple Europa de pasapoarte romanesti” este formula care rezuma fenomenul.

Alte comentarii din ziarele aparute azi la Bucuresti reamintesc problema fondurilor europene necheltuite. In speta, in Romania libera, cele destinate integrarii romilor. Sau (in Gandul) riscul blocarii economiei romanesti pe minus, cu sanse minime de redresare cata vreme statele puternice ale Europei nu prea mai vor sa-si remorcheze partenerii neperformanti. In acest comentariu, Romania e asezata foarte aproape de plutonul periculos – Grecia si Estonia – spre deosebire de tari precum Slovacia si Polonia, care au stiut sa evite punctul critic.
XS
SM
MD
LG