Linkuri accesibilitate

O alianţă luată ostatic?


Constantin Tănase
Constantin Tănase

Constantin Tănase: „astăzi în Moldova, dincolo de caniculă, pe fundalul unor războaie, mafie, există totuși o anumită coerenţă a unor oameni.”


Tot mai insistent se aud vocile potrivit cărora Alianta parlamentara ar fi murit. Unii sunt îngrijorati de aceasta graba de a înmormânta o coalitie de care sunt legate speranţele de viitor ale moldovenilor. Faptul că în interiorul Aliantei se întâmplă ceva nu înseamnă încă decesul ei. Şi ea trebuie păstrată, chiar dacă în multe chestiuni cei 4 liderii au viziuni divergente. Editorialistul de la Timpul Constantin Tanase spunea ca ea se numeşte Alianţa pentru Integrarea Europeană, dar nu Alianţa pentru alegerea preşedintelui iar viitoarea guvernare, dacă nu va fi majoritar comunistă, va fi tot una de coaliţie. „Dacă ne uităm atent la distanţa parcursă de cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeana timp de un an, nu putem să nu recunoaştem că Mihai Ghimpu a parcurs-o poate cel mai coerent şi inteligent: nu a făcut viraje bruşte, neînţelese de electoratul său, nu a dat dovadă de „lăcomie”, încercând să-şi fortifice partidul prin achiziţii spectaculoase, dar nocive pe termen lung”, scria daunezi jurnalistul Constantin Tanase in ziarul Timpul. Preşedintele interimar al R. Moldova mergea acum o săptămână în România „moş Ghimpu” şi se întoarce Mihai Ghimpu cel Înţelept. Titlu m-a pus pe ganduri … deoarece il cunosc pe dl Tanase destul de independent in ceea ce scrie …

Europa Liberă: Cineva imi sugera ca ati avut curajul sa spuneti adevarul fara sa va temeti de supararile unora.


Constantin Tănase: Face parte din psihologia noastra a moldovenilor, de a avea sau nu curaj. Nu este vorba nici despre curaj, despre nimic. Probabil daca incerci sa te uiti la lucri nepartizan, apar alte formule, scheme, imagini. Nu am facut nimic altceva decat am incercat sa formulez pe hartie ceea ce inţeleg şi simt mai mulţi, nu numai eu.

Europa Liberă: Dar totuşi cum s-a schimbat totusi echilibrul de forţe de la alegerile parlamentare de vara trecută?

Constantin Tănase: E o discuţie mai lungă. Haideti sa asteptam ultimul sondaj care am inteles ca va fi facut public zilele aceastea. Eu am incercat ca un ziarist sa discut nişte lucruri prin prisma perceptiei publice. Există o perceptie neformală, neoficială, care nu intotdeauna intra in sondaje, nu intra in calcul. E ceea ce la noi traditional se spune vorba satului, ochiul lumii s.a.m.d. S-a intamplat ce s-a intamplat. Ceea ce vedem noi astazi in Moldova, dincolo de canicula, pe fundalul unor razboaie, mafie, există totusi o anumita coerenţă a unor oameni. Eu ma astept sa fiu calificat ca deja m-am vandut domnului Ghimpu, dar există niste personalităţi care, prin felul cum gestionează propria biografie politica, cum gestionează actul politic, pe care il trăim cu toti impreuna, iti sugerează si niste solutii, nişte iesiri din situaţie.

Europa Liberă: Sa insemne aceasta că domnul Ghimpu a evoluat şi nu a evaluat foarte mult ceea ce se intampla acum?

Constantin Tănase: Daca as face un recurs la memorie, prin 2002-2003, odata undeva am spus, atunci mai ca n-au declarat ca sunt omul lui Voronin. Atunci Voronin a luat nişte lecţii de limbă română. Daca ati observat, a fost o perioada cand la un moment dat in faţa noastră a apărut un alt om. Vorbea coerent, mai presăra discursul sau cu anumite neologisme, era totul normal. Exact ce s-a intamplat acum. L-am perceput pe Mihai Ghimpu ca pe un om de-al nostru, un moşneag. Daca e sa vorbim din punctul de vedere al psihologiei politice, domnul Mihai Ghimpu nu a facut treaba asta intentionat la inceput, a apărut intr-o anumita ipostază, acum apare altfel.. Eu inteleg altceva: in perioada de la – pana la, Mihai Ghimpu a facut un salt enorm.

Europa Liberă: Totusi cine a avut de castigat si de pierdut in acest an, de cand au fost inlaturati de la guvernare comunistii?


Constantin Tănase: Va referiti la liderii Alianţei?

Europa Liberă: In primul rand la liderii Alianţei, apoi trecem si la electorat.


Constantin Tănase
: Cred ca a avut de pierdut, şi va avea, pe termen previzibil, acei lideri ai alianţei care deja se considera trecuţi in turul doi.

Europa Liberă: Dar putem vorbi despre AIE ca despre o alianţă luată ostatic?


Constantin Tănase: Ea a fost ostatic inca de la bun inceput, de ce sa nu spunem acest lucru. Ostatic a propriilor ei neajunsuri si pe de alta parte a fost ostatica sitautiei pe care a moştenit-o după guvernarea comunistă. A fost ostatică, dar nu stiu daca este corect sa discutam situatia Alianţei in termeni de ostatic, neostatic.

Europa Liberă: În politica se zice ca nu există mare frăţie, se pare ca aceasta coaliţie liberal-democrată se pregateste de un scrutin important, dar pe alocuri agresiv, daca sa judecam despre schimbul de focuri politice.

Constantin Tănase: Haideti sa nu vorbim despre Alianţă ca despre o structura institutionalizata care s-ar pregati si va intra in alegeri. In alegeri vor intra cateva partide. Ăsta este adevărul. Si imi pare ca este logic si moral sa se vorbească anume in grila aceasta de perceptie.

Europa Liberă: Cate partide? Cinci?


Constantin Tănase
: Trei partide din Alianţă cel putin vor intra in campanie.

Europa Liberă: Şi comuniştii, cu siguranţă.

Constantin Tănase: Cu comuniştii este un subiect aparte. Sigur ca ei vor intra in alegeri, acum nu au o figură prezidenţiabilă şi ma gandeam zilele acestea ca l-am auzit pe Iurie Roşca zicand ca PPCD va furniza o surpriză anul acesta.

Europa Liberă: Surpriza va fi chiar inaintarea candidaturii domniei sale?

Constantin Tănase: Pai daca Moldova este ţara suprizelor, de ce sa nu o admitem şi pe asta?

Europa Liberă: Pe de alta parte am auzit ca PCRM ar putea sa inainteze chiar 3-4 candidaţi.

Constantin Tănase: Bun, ei pot inainta, noi ce, n-am avut situatia cand de exemplu la ultimele alegeri municipale comunistii au avut de unde sa aleagă, si au inaintat ce au inaintat. Problema este in ce masura componentele Alianţei ar putea sa-si sincronizeze in plan moral actiunile pentru a lasa usa deschisa, pentru ca exact dupa a doua jumatate a lumii noiembrie, cand se vor termina alegerile, noi vom fi exact in aceeasi situatie in care noi am fost. Indiferent daca presedintele va fi ales de intreg poporul sau de Parlament. Problema este a viitorului imediat, nu a viitorului indepărtat.

Europa Liberă: Dar daca revenim totusi la inaintarea candidaturilor din partea PCRM. Admiteţi că ar mai putea fi propus iarasi un presedinte al Academiei, un fost ambasador, ce figuri ar putea sa inainteze PCRM?


Constantin Tănase: Eu intotdeauna i-am admirat pe jurnalistii care pun intrebari si nu pe acei care raspund la intrebari. Avem de a face cu un partid care nu este exclus ca maine sa o propuna pe doamna Greceanii, domnul Duca, sau un medic de la spitalul republican. Si in acelasi timp nu este exclus sa se propuna unul din mastodonţi. Doar ati inteles foarte clar felul cum se iau deciziiile, ce se intampla. Eu nu m-as concentra pe chestia asta. M-as concentra pe ce se intampla dacă de exemplu la referendum va iesi foarte putina lume.

Europa Liberă: Ar putea totusi ca lumea sa nu manifeste interes fata de acest plebiscit?


Constantin Tănase: Sigur ca da.

Europa Liberă: De unde vine această apatie faţă de politica si neincredere faţă de clasa politică?


Constantin Tănase: In primul rand neincrederea si suspiciunea ca clasa politică isi face interesele ei, a existat in permanenţă aici la noi. Dar in ultimul timp aceasta perceptie este alimentata si fortificată prin niste actiuni, ma refer in primul rand la asa-numitul scandal al mafiei, care s-a declanşat acum 2-3 saptamani.

Europa Liberă: Ce credeti despre acest scandal?

Constantin Tănase: E un subiect aparte de discutie. Sigur ca există mafie, sigur ca Sergiu Mocanu are dreptate ca a pus problema. Totul este. Dar mai apare si altceva.

Europa Liberă: Domnule Tănase, daca imi amintesc si va amintit si dumneavoastră – a mai existat si Generalul Alexei, care ne-a vorbit foarte mult timp despre coruptie, mafie.

Constantin Tănase: Da, despre asta si vorbesc. Eu am scris, am incercat să abordez un pic altfel subiectul ăsta, si mi-au sarit in cap ca aproape sunt vandut deja altei mafii. Problema este ca pe fundalul ăsta al incertitudinilor, cand mai apare acum un scandal politic unde esenţa este urmatoarea: nu exista nicio structura a statului care sa nu fie cumparata de, sau sa nu fie mafiotizată. Credeti ca asta este un imbold ca populatia sa iasa la referendum?

Europa Liberă: Da, dezgustă acest lucru. Dar despre comportamentul presei din aceasta perioadă, ce ne puteti spune? E un comportament agresiv, e unul pe potriva politicienilor, electoratului?


Constantin Tănase: Daca va referiti la scandalul din ultimele saptamani, fiind in aceste zile mai departe de Moldova, uitandu-ma la distanţă la toate acestea, presa are un comportament foarte partizan.

Europa Liberă: Cum va explicati acest lucru?

Constantin Tănase: Probabil din vechea noastră dramă a presei. Presa nu se alimentează din propriile resurse. Există sponsori, investitii, numiti-le cum vreti ca sa fie mai frumos, mai nedureros. Dar presa continuă sa ramana ostaticul economicului.

Europa Liberă: De fapt ce comportament ar trebui sa aibă presa?


Constantin Tănase: Cred ca de data aceasta presa nu trebuia sa se impartă in pro-referendum si anti-referendum, in pro-Mocanu şi anti-Mocanu s.a.m.d. Dar trebuia sa ia dosarul problemei, si neuitandu-se in dreapta sau in stanga, sa-si faca propria agenda. Presa, de data aceasta, n-a avut propria agendă.

Europa Liberă: Vreau sa revenim totusi la prezenţa oamenilor la acest plebiscit din 5 septembrie. Daca sa va atesta o prezenţa neimportanta, atunci cine ajunge mai aproape de faliment?

Constantin Tănase
: Sa nu vorbim deocamdata despre faliment. Sa vorbim despre datele incipiente ale problemei. Logic este aşa, daca referendumul va inregistra o prezenţa minimă inseamna ca la alegerile parlamentare/prezidenţiale de peste o luna si ceva, vor exista anumite probleme.

Europa Liberă: Ca de exemplu?


Constantin Tănase: Prezenţa la vot.

Europa Liberă: Este o problemă mare.


Constantin Tănase
: Mare.
XS
SM
MD
LG