Linkuri accesibilitate

China a doua putere economică a lumii: semnificații și reacții


Pavilionul chinez la Expoziția mondială de la Șanghai
Pavilionul chinez la Expoziția mondială de la Șanghai

Expertul Nicholas Lardy: Pentru toate țările din regiune, China este acum un partener comercial mai important decit Japonia și Statele Unite”.


Clasamentul celor mai mari economii ale lumii s-a modificat odata cu cel de-al doilea trimestru al acestui an. Corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Dupa decenii de crestere economica spectaculoasa, China a depasit Japonia si este acum, dupa Statele Unite, cea de-a doua mare economie a lumii. Vestea nu ia prin surprindere – era astaptata de-o vreme—dar constituie inca o dovada ca ascensiunea economica a Chinei este o realitate cu care lumea trebuie sa se obisnuiasca. In cel de-al doilea trimetru, activitatea economica din Japonia a fost evaluate la 1,28 bilioane de dolari, in timp ce China a ajuns la 1,33. In conditiile ratei actuale de crestere economica, China va depasi Japonia la nivelul intregului an.

Dupa ce a trecut pe rind de Germania, Franta si Marea Britanie, China mai are acum in fata doar Statele Unite, experti apreciind ca la pragul anului 2030, China ar putea ajunge numarul unu mondial. „Acest fapt are o enorma semnificatie” – apreciaza economistul Nicholas Lardy, de la Institutul Peterson pentru Economie Internationala. El continua, „Confirma o tendinta demarata la inceputul deceniului: China a eclipsat Japonia, in materie de dezvoltare economica. Pentru toate tarile din regiune, China este acum un partener comercial mai important decit Japonia si Statele Unite”.

Din perspectiva nipona, aceasta evolutie confirma tendinta de stagnare a influentei economice si politice. Japonia s-a aflat pe locul doi timp de patru decenii si in anii 80 se credea ca va depasi intr-o zi economia Americana. Nu a fost sa fie … Japonia are insa o economie matura si e o tara dezvoltata, cu o populatie a carei medie de virsta creste. China este in plina dezvoltare, o tara cu multa saracie si cu mult loc pentru progres. China continentala are o suprafata aproximativ egala cu Statele Unite – dar in China traieste o cincime din populatia lumii, fara ca tara sa aiba resurse adecvate. Venitul pe cap de locuitor in China este asemanator unor tari precum Algeria, Salvador si Albania – circa 3,600 de dolari. In Statele Unite, venitul pe cap de locuitor e de 46 de mii de dolari. Nu exista nici o indoiala ca in China, comunistii au renuntat la dogma si au generat progres economic, fara precedent. Cit va rezista ascensiunea economica, neinsotita de libertati politice – e o intrebare la care doar viitorul poate raspunde.
XS
SM
MD
LG