Linkuri accesibilitate

16.08 - Chișinău: Transnistria - coridor al contrabandei


O ştampilă pentru vama Tighina şi alta pentru vama Dubăsari.


16 august 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Transnistria - coridor al contrabandei.

Dan Ionescu: În Occident, Transnistria este tot mai mult percepută ca un coridor al contrabandei, inclusiv al aceleea cu unele mărfuri periculoase, cum ar fi drogurile sau substanţele radioactive. Iată, că autorităţile autoproclamatei republici nistrene îşi confecţionează acum propriile ştampile vamale, ceea ce ar putea uşura şi mai mult circulaţia mărfurilor de contrabandă. Mai multe de la Eleonora Lisnic.

De o săptămână regiunea transnistreană operează cu două ştampile vamale proprii – o ştampilă pentru vama Tighina şi alta pentru vama Dubăsari. Oficialii de la Chişinău au aflat despre acest lucru de la autorităţile vamale de la Moscova şi Kiev. Tiraspolul s-a grăbit să aducă la cunoştinţă acestora modelul noilor ştampile, pentru a se asigura că cele două ţări nu vor bloca la vamă exportul de mărfuri transnistrene şi că, în general, nu vor avea nici un fel de suspiciuni.

Schimbarea, însă, i-a surprins pe responsabilii din instituţiile vamale ruse şi ucrainene. Ei au luat legătura cu Chişinăul, dorind să afle dacă Republica Moldova, într-adevăr, şi-a schimbat ştampila vamală. Aflând despre noua încercare a Tiraspolului de a efectua exporturi neautorizate de Chişinău, Guvernul moldovean a reacţionat prompt. De câteva zile organele de resort ale Republicii Moldova nu mai eliberează agenţilor economici transnistreni certificate de calitate şi licenţe de activitate. Potrivit unor surse din Ministerul Economiei şi Reformelor, regiunea transnistreană a reuşit să exporte cu ştampilele false mai multe mărfuri, inclusiv metale neferoase, produse al căror exporturi a fost interzis de Guvernul moldovean. În plus, pe toate declaraţiile vamale transnistrene se aplică cele două ştampile.

Marţi, ministrul adjunct al Economiei şi Reformelor, Gheorghe Gabere, s-a întâlnit la Chişinău cu şeful industriei transnistrene, Anatolie Blaşcu. Întâlnirea a fost necesară pentru precizarea mai multor chestiuni de ordin economic în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol. Republica Moldova speră să fie admisă până la sfârşitul acestui an în Organizaţia Mondială a Comerţului, iar regiunea transnistreană, percepută ca o zonă de contrabandă, ar putea tergiversa aderarea. Pentru a fi admisă în Organizaţia Mondială a Comerţului, Republica Moldova trebuie să controleze şi comerţul exterior al regiunii transnistrene. În afară de aceasta, una dintre condiţiile de aderare la Organizaţia Mondială a Comerţului este ca Tiraspolul să accepte normele de standardizare, statistică şi regim vamal practicate de Chişinău, sau ar urma să fie negociate variante acceptabile pentru ambele părţi, dar conforme normelor internaţionale.

Ministrul adjunct al Economiei şi Reformelor, Gheorghe Gabere, i-a explicat şefului industriei transnistrene, că organismele economice internaţionale recunosc integritatea Republicii Moldova şi condamnă activitatea economică separatistă. Iar dacă regiunea transnistreană nu se va conforma rigorilor legislaţiei moldovene, atunci ea nu va putea întreţine relaţii comerciale legale în spaţiul economic european. Gheorghe Gabere a ţinut să-i vorbească lui Anatolie Blaşcu despre riscul de izolare economică, la care se va expune Transnistria după aderarea Republicii Moldova la Organizaţia Mondială a Comerţului. Dacă Tiraspolul va continua să-şi promoveze actuala politică economică şi după aderarea la Organizaţia Mondială a Comerţului a Ucrainei şi a Federaţiei Ruse, este de părere Gheorghe Gabere, exporturile transnistrene vor fi declarate de contrabandă. Cât priveşte ştampilele vamale false cu care operează Tiraspolul, Anatolie Blaşcu susţine, că acestea au fost instituite pentru uz intern, şi se aplică doar pe scrisori. Şeful industriei transnistrene s-a arătat mirat de faptul că acestea au fost aplicate şi pe declaraţii vamale.

De menţionat, că potrivit comitetului de statistică de la Tiraspol, în prima jumătate a anului, volumul comerţului exterior al regiunii transnistrene s-a cifrat la 389 milioane dolari. În perioada menţionată, comerţul exterior al Republicii Moldova l-a depăşit pe cel al regiunii transnistrene cu doar 174 milioane de dolari. Cea mai mare pondere a exporturilor transnistrene o deţin produsele industriale, inclusiv barele de oţel. În prima jumătate a anului, 68 la sută din exporturile transnistrene au avut destinaţia Germania, Italia, Statele Unite ale Americii, România, Ungaria, Bulgaria, Tailanda şi Siria. În schimb, 66 la sută din importurile transnistrene au provenit din spaţiul CSI.

Despre neglijarea de către Transnistria a opiniei comunităţii internaţionale vorbeşte într-un interviu publicat astăzi de „Jurnalul Naţional”, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, William Hill. Domnul Hill îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu intenţia declarată a Tiraspolului de a nu se conforma deciziilor OSCE referiotare la evacuarea armamentului rusesc din regiune şi de a trata această problemă direct cu Moscova. William Hill se arată îngrijorat de faptul, că evacuarea patrimoniului militar rus ar putea să nu se încadreze în termenele stabilite la summitul OSCE de la Istanbul. După această reuniune, Federaţia Rusă nu şi-a retras nici o garnitură cu armament. În prezent, în stânga Nistrului sunt stocate peste 40 de mii de tone de armament. Pentru evacuarea lor, spune şeful Misiunii OSCE, ar fi necesare cel puţin 4 000 de garnituri de tren.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG