Linkuri accesibilitate

Starea Partidului Democrat Liberal - dezbătută pe toate fețele


Un partid fracturat în gruparea intelectualilor și cea a bișnițarilor (Evenimentul zilei)

Viitorul Partidului Democrat Liberal, aflat la guvernare, este astazi masiv in discutia presei. Mai intai, prin opiniile unui fruntas pedelist, intervievat de Evenimentul zilei. Parlamentarul Sever Voinescu, un opozant al premierului Emil Boc, isi precizeaza pozitia, dupa ce a fost criticat de presedintele Traian Basescu pentru aceasta atitudine. Voinescu revine asupra impulsului de a demisiona din partid, dar se mentine pe ideea ca in PDL trebuie schimbate urgent strategie si lideri. Partidul are de facut fata unui destin de partid mare, european, condamnat sa performeze pe scena politica. Acest PDL nu are cum sa semene cu partidul “mic si viguros” care intra la guvernare dupa 2004, mai arata Sever Voinescu. Politicianul insista ca nu trebuie cautat un presedinte de partid care sa fie automat si candidatul la presedintia statului, pentru ca “un alt Basescu nu exista”.

In editorialul Evenimentului zilei, Mircea Marian argumenteaza de ce e mai bine sa nu fie schimbat acum premierul. In esenta, pentru ca astfel nu s-ar mai face niciun fel de reforma, or, de bine de rau, acest cabinet si-a asumat o serie de masuri necesare desi extrem de impopulare: legea unica de salarizare a bugetarilor, unificarea sistemului de pensii, trecerea spitalelor in subordinea primariilor. Sunt semne ca ar vrea sa modifice si rigida legislatie a muncii, care da mana libera sindicatelor. Altfel spus, premierul Emil Boc ar trebui sa mai ramana la Palatul Victoria ca fiind “raul cel mai mic”. Din comentariu se deduce ca raul cel mare ar fi venirea la putere a unei coalitii a opozitiei, care ar organiza anticipate, cu tot cortegiul de dezastruoase pomeni electorale.

Tom Gallagher dezolta in Romania libera comparatia, des evocata, intre destinul postguvernare al taranistilor si cel al pedelistilor. PDL nu va disparea din prim-plan in acelasi fel, crede comentatorul, fie si numai pentru ca PSD-ul de astazi este mult mai slab decat era atunci cand PNTCD s-a aflat la guvernare.
Mult mai putin optimist este Mircea Mihaies, in Evenimentul zilei. In opinia sa, partidul de guvernamant este tot mai limpede “fracturat” intre o grupare bine intentionata a “intelectualilor” si o alta a “bisnitarilor”. Tapul ispasitor va fi desigur Traian Basescu.
XS
SM
MD
LG