Linkuri accesibilitate

AIE - o alianță întinsă deja pe laiță?


Valeriu Vasilică
Valeriu Vasilică

Valeriu Vasilică (InfoPrim Neo): Comportamentul politic al celor 4 partide va fi dictat de scorul pe care îl vor obţine fiecare la viitoarele alegeri.

Deviza „Unul pentru toţi, toţi pentru unul!” pare să fie abandonată pentru un timp - dar numai pentru un timp, oare? - de către liderii Alianţei pentru Integrare Europeană. Cât de firesc şi – mai ales – lipsit de primejdie pentru proiectele politice de durată pe care şi le-au asumat este ca cei patru muşchetari ai actualei coaliţii de la guvernare să se avânte în noi aventuri – fiecare pe cont propriu ? Vom discuta la acest subiect cu comentatorul politic Valeriu Vasilică, directorul Agenţiei de ştiri Info-Prim Neo.

Europa Liberă: Domnule Vasilică, spuneaţi recent în una din analizele dumneavoastră că Alianţa pentru Integrare Europeană a murit deja de „moarte bună”. Chiar o vedeţi – aşa – întinsă deja pe laiţă?

Valeriu Vasilică: Precizam atunci că acest deces este unul de facto şi spuneam că, de iure, ea de fapt există. Nu văd aici nici o contradicţie şi nici alt gen de neînţelegeri pentru că spuneam că alianţa s-a constituit cu anumite scopuri, în urma anumitei situaţii şi această situaţie s-a creat la 29 iulie cînd au avut loc alegeri parlamentare. Şi acele alegeri au dat anumite rezultate - iată aceste rezultate urma să le gestioneze Alianţa pentru Integrare Europeană constituită la 8 august, ulterior, după alegeri, şi eu zic că ea şi-a îndeplinit misiunea. Şi în sensul acesta mandatul său este încheiat. Chiar dacă, de iure, va mai urma să mai existe - nu cred că va îndrăzni cineva din componentele alianţei să iasă din alianţă, să-şi asume responsdabilitatea omorîrii alianţei.

Europa Liberă: De altfel, Domnule Vasilică, chiar dacă nu mai este sau nu va mai fi ca la sau, mă rog, a la Dumas o vreme – unul pentru toţi, şi toţi pentru unul! - Alianţa condusă de cei patru lideri de partide este în viaţă şi va exista atâta timp cât îşi va îndeplini programul pe care şi l-a asumat – v-ar contrazice, cum a şi făcut-o, în general, liderul PLDM şi premierul Vlad Filat. Ei totuşi au un program care nu este limitat chiar numai la o perioadă de un an de zile cît iată au fost în bună sănătate, ca să spunem aşa, politic vorbind.

Valeriu Vasilică: Este adevărat, dar ca să-şi poată continua îndeplinirea mandatului, trebuie să existe mandatul alegătorului, ca să spunem aşa. Şi noi ştim foarte bine, chiar dacă în culise se mai spune şi altceva, că vom avea alegeri. Alegerile vor fi aproximativ la 14 noiembrie - asta presupune o campanie de două luni. Şi în aceste două luni nici guvernul, nici parlamentul nu vor mai avea pîrghii prea multe, inclusiv pentru exercitarea propriului mandat. Ambele instituţii vor fi în exerciţiu şi nu vor avea dreptul elementar la anumite voturi. Or, acele decizii aprobate prin hotîărîri de guvermn sau acte legislative de parlament - asta şi este de fapt mecanismul îndeplinirii programului electoral (nu vorbe, nu vizite de lucru, nu contradicţii între lideri) astea sunt singurele instrumente – hotărîri de guvern şi acte legislative.

Europa Liberă: Pe de altă parte, mai vie decât toţi viii sau uşor decedată, această alianţă are de finalizat un program pe care şi l-a asumat nu numai pentru un mandat de un an. Credeţi că eventual înfrânt în meciurile amicale sau mai puţin amicale din interiorul coaliţiei, vreun partid din cele patru ar avea de ales după alegerile prezidenţiale sau parlamentare? Adică şi-ar putea permite după aceste alegeri să acţioneze din supărare împotriva programului asumat pe parcursul unui an deja de guvernare?

Valeriu Vasilică: Eu cred că este posibilă această supărare, într-un fel şi firească dacă ne uităm din persopectiva luptei politice, nu şi din perspectiva moralităţii sau omului simplu, care este obişnuit ca odată ce şi-a dat cuvîntul unui partener să nu-l mai trădeze pînă la moasrte, altfel este o încălcare de lege morală. Eu zic că supărările pot avea loc, dar oricum comportamentul politic al celor patru formaţiuni va fi dictat de scorul pe care îl vor obţine fiecare în viitoarea campanie electorală - sau poate chiar o campanie electorală cu două feţe, pentru că este vorba despre alegeri parlamentare şi prezidenţiale. În cazul în care aceste patru vor acumula suficente voturi, respectiv mandate ca să treacă în parlament ei îşi vor putea relau mariajul politic în următorul format al aceleiaşi alianţe şi atunci aş fi de acord cu dv. că alinaţa are dreptul şi posibilitatea să-şi îndiplinească progmarmul de guvernămînt. În caz contrar, programul de guvernămînt se termină acum.

Europa Liberă: Aţi afirmat ca despre o boală gravă internă a AIE că s-au tolerat şi s-au stimulat vânzările şi trădările, migraţia politică în interiorul coaliţiei. Păi ce-ar fi trebuit să facă partidele care simt că – iată – cresc într-o zi cât alţii într-un an? Să-şi descurajeze propria creştere?

Valeriu Vasilică: Nu, zic eu să fie treji. Pentru că o creştere peste noapte nu poate avea loc, nu are de unde dacă judeci logic, nu-i numaidecît politologic. Votanţii unui partid nu se nasc peste noapte – votanţii unui partid sunt parte a unei categorii sociale. Aşa cum ziceam, PCRM s-a menţinut pe valul puterii doar pentru că noi am avut cea mai mare categorie de oameni din Moldova - categoria oamenilor săraci. Acum mie mi se pare societatea şi mai fărîmiţată şi atunci fiecare partid politic rupe, zic eu, cîte o bucată din „torta electorală”. Peste noapte aceste bucăţi de tortă nu se majorează şi nu se micşorează esenţial. Hai cu cinci mandate, hai cu zece, deşi zece ar fi exagerat spus.

Europa Liberă: De fapt, dle Vasilică, se bat liderii şi administraţiile partidelor sau şi segmentele de electorat care le reprezintă?

Valeriu Vasilică: Nu cred şi de aici vine iarăşi convingerea mea că lucrurile nu se schimbă peste noapte - electoratul molodovean, poate din nefericire, dar poate din fericire, nu este unul să zic aşa expansiv, violent. Oamenii noştri sunt aşezaţi, calmi - ei ştiu că nu au de împărţit propriile fotolii politice, ci doar politicienii sus îşi împart fotoliile. Nu cred că lupta politică se va transmite din sus în jos Mai degrabă mie mi se pare că electoratul simplu, oamenii simpli, dezaprobă în mare parte aceste rivalităţi, ostilităţi între liderii politici.

Europa Liberă: Cum apreciaţi strategia pe care şi-a adoptat-o vreme de un an PCRM – drept un cadou pentru AIE, poate un cadou otrăvit sau credeţi că este un joc plin de înţelepciune?

Valeriu Vasilică: PCRM acţionează conform logicei propriului partid. Logica propriului partid a fost pînă acum cel puţin - şi nu văd nici o modificare esenţială în acest comportament şi în această logică - totul sau nimic. Nu zic în formă de apreciere sau dezaprobare. Ei sunt moştenitorii unei ideologii şi a unui comportament care le dictează comportamentul de astăzi - totul sau nimic. Eu zic că ei sunt moştenitorii bolşevismului în care majoritatea decidea soarta, uneori în mod violent, şi a celorlalţi şi lor li se părea că asta este democratic. E treaba lor să-şi aleagă un comportament şi aşa îl văd eu astăzi. S-ar putea să fie un cadou acest comportament pentru celelalte formaţiuni politice, celelalte segmente ale eşichierului politic, pentru că eu personal nu văd astăzi revenirea unui partid, nu numaidecît a PCRM-ului , în forţă, în singurătate, cu majoritate conformatabilă în parlament la putere în RM. Baza socială este alta acum în RM.

Europa Liberă: Deci dv. consideraţi că toate formaţiunile cu şanse de a accede în parlament sunt condamnate la mariaje, la alianţe?

Valeriu Vasilică: Categoric da, categoric. Şi nu că vreau eu sau că baza socială a alectoratului este benefică unei coalizări, ci pentru că de fapt, din cîte cunosc eu, aşa se guvernează ţările europene. Mariajele sunt cele mai diferite în ţările europene în ultimul timp, uneori neaştepate, dar asta nu înseanmnă că trebuie să explodeze societatea. Ele sunt condamnate să uite pe perioada de guvernare, de anumite ambiţii, de anumite elemente programatice ale fiecăruia pentru ca să poată asigura această convieţuire şi stabilitate societăţii.

Europa Liberă: Dle Vasilică, este un început bun de săptămînă să amintim această tolaranţă, fără de care nu poate exista nici un mariaj, nici o alianţă politică. Vă mulţumim mult pentru acest interviu.
XS
SM
MD
LG