Linkuri accesibilitate

49 de ani de la ridicarea zidului din Berlin


Zidul berlinez ca memento
Zidul berlinez ca memento

O stradă din capitala germană va purta numele lui Chris Gueffroy, ultima victimă a grănicerilor est-german în 1989.

Şi anul acesta s-a comemorat în Germania aniversarea ridicării zidului din Berlin. La ceremoniile din capitala Germaniei a participat primarul guvernator al landului Berlin, Klaus Wowereit care a depus o coroană de flori acolo unde pînă-n 1989 se afla acest monument al divizării Germaniei.

Una din cauzele oficiale invocate de către autorităţile RDG-iste în 1961 pentru ridicarea zidului a fost, stoparea infiltrării din vest a agenţilor imperialişti. Cauzele reale însă au fost altele, şi anume încercarea de a stopa fluxul est-germanilor care profitau de regimul special al oraşului Berlin şi care preferau să se stabilească în partea occidentală. După crearea celor două state germane în 1949, partea răsăriteană a trecut imediat la fortificarea frontierei de stat.

Trecerile ilegale erau drastic pedepsite. La 13 august 1961, autorităţile RDG-iste au blocat cu sîrmă ghimpată - importată din România - trecerile dintre sectorul occidental şi răsăritean al oraşului Berlin. Ulterior a fost ridicat zidul propriu zis din beton, care avea o lungime de 155 de km. Potrivit istoricilor între anii 1961 şi 1989 au murit 136 de persoane care au încercat să treacă zidul despărţitor.

Mai mulţi studenţi vest-berlinezi au înfiinţat în 1962 o organizaţie clandestină care a ajutat numeroase persoane să fugă din est. Unul dintre cei care a activat într-o astfel de de organizaţie a fost şi Detlef Girrmann. Într-un interviu difuzat de postul naţional de radio din Germania, Girrmann a spus că această organizaţie a reuşit să scoată din RDG, cu paşapoarte false, între 500 şi 600 de persoane.

Ulterior organizaţia a încercat să mai scoată oameni prin canalele oraşului şi mai tîrziu şi prin ţările scandinave.

O stradă din Berlin va primi acum numele ultimei victime a grănicerilor est-germani. Este vorba despre Chris Gueffroy, în vîrstă de 20 de ani, ucis în februarie 1989, în timp ce încerca să escaladeze zidul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG