Linkuri accesibilitate

Cotidianul civic: între cafeaua matinală și coma construcțiilor


Victor Gurău
Victor Gurău

Victor Gurău: Societatea este „hrănită” cu scandaluri, intoxicată cu diferite bîrfe dar economia bate pasul pe loc.


Ing. Economist Victor Gurau este analist politic si economic independent. Presedinte al Companiei Comerciale de Proiectari si Constructii „MOLDOCON” Srl., presedinte al Companiei de Constructii, Montaj si Exploatare „TermoGazService” Srl., director al Centrului Strategii Politice si Economice „Moldova Europeana” de pe linga Asociatia Managerilor din Republica Moldova. Vicepresedinte al Asociatiei Managerilor din Republica Moldova, director executiv al Asociatiei inginerilor instalatori din Republica Moldova. S-a născut in satul Viisoara, raionul Glodeni la 18 august 1963.

Luni

O dimineaţă destul de dificilă. Dupa participarea de ieri împreună cu analistul politic Viorel Cibotaru, la o ediţie specială a emisiunii Publika Report dedicată aniversării unui an de la constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană. Mi-am expus punctul de vedere asupra succeselor şi esecurilor actualei guvernări. Un gust amar de dimineaţă, deoarece aproape nimeni nu şi-a amintit de colegii mei de breaslă – constructorii. Păcat, deoarece această ramură a economiei naţionale a fost pusă pe „butuci” în doar 15 luni.

Pe la prînz, l-am sunat pe un coleg, politolog, analist politic şi cunoscut militant al modernizării partidelor politice şi Republicii Moldova, pentru a afla informaţii de ultimă oră privind lansarea unui nou proiect socio-politic. Domnia Sa, reintors de la odihnă mi-a declarat din start, că este foarte supărat că a fost silit de nevasta să se odihnească timp de opt zile la mare, fapt ce nu i-a permis să se ocupe mai insistent cu acest proiect. Şi totuşi, proiectul se pare că va fi implementat. Interesul deosebit faţă de propunerile noastre au fost confirmate telefonic de către unul din principalii lideri ai opoziţiei comuniste, care mi-a propus o întîlnire.

Scandalul provocat de Sergiu Mocanu prin declaraţiile sale continuă să fie „cap de afiş”. Încerc să mă „distanţez” de acest subiect, dar parcă ceva nu se leagă! De ce tocmai acum şi de ce anume Sergiu Mocanu?

Sunt invitat la o masă rotundă cu tema: Кто бьет по мозгам электората. Masă rotundă organizată de către Coaliţia Civică şi imediat apare o întrebare logică în capul meu înferbîntat de căldură. De ce în limba rusă? Luînd în calcul faptul, că Coaliţia Civică are sediul în str. Nicolaie Iorga, 5 acest lucru mi s-a părut straniu, însă am acceptat participarea.

Spre seară ne-am întilnit cu colegul Bogdan Ţîrdea în Parcul Catedralei Mitropoliei pentru un schimb de informaţii de ultimă oră. Discuţia a fost de durata şi din nou nu am făcut nimic în casa cumparată din Dealul Schinoasei. Despre afaceri nici vorbă. Domeniul construcţiilor este în comă.

Marţi

O dimineaţă plină de gălăgia copiilor mei mai mici, Luca şi Erik. Deşi au doar doi ani şi jumătate şi respectiv 6 anişori, se trezesc cu noaptea în cap. Pe la orele 6 şi 30 minute, ca şi nişte clopoţei ne trezesc din somn oricît de dulce nu ar fi el. Pregătesc micul dejun copiilor şi cafeaua soţiei. Sunt foarte bucuroşi de atenţia pe care le-o ofer.

Am întocmit un CV şi l-am trimis domnului Vitalie Călugăreanu. L-a solicitat în urma unui mesaj trimis personal Domniei Sale, că voi fi foarte onorat dacă voi participa la emisiunea pe care o modereaza „Cabinetul din umbră”. În ultimul timp am fost solicitat mai mult de NIT şi Publica TV. Mi se crea deja o imagine de opozant „agresiv” al actualei guvernări.

Am dat curs invitaţiei Coaliţiei Civice pentru o guvernare transparentă. Interesant lucru, dar presa din ţărişoatra noastră a început să fie interesată de aceste dezbateri. Deşi cu întîziere, am izbutit totuşi să mă încadrez în timp şi am participat activ la dezbateri.

După cum a şi fost convenit anterior, în timpul mesei ne-am întîlnit cu liderul important al opoziţiei comuniste pentru a discuta unele aspecte ale situaţiei politice. Discuţia a fost constructivă şi nu fără surprize. Am aflat mai multe lucruri importante, inclusiv despre vizita liderului comuniştilor Vladimir Voronin la Moscova. După întîlnire am rămas cu impresia, că liderii politici din Alianţa pentru Integrare Europeană s-au cam grăbit să se atace reciproc şi că „revanşa comunistă” devine tot mai realistă. Cred că PCRM are un cuvint greu de spus în electorala, inclusiv la capitolul alegeri prezidenţiale. Am aflat numele viitorului candidat din partea PCRM care va participa la scrutinul prezidenţial. Va fi un domn. Se pare că proiectul de modernizare a PCRM înaintat de un grup de experţi, membri ai societăţii civile, a fost aprobat de către conducerea partidului comuniştilor şi că va fi implementat integral. Alte surprize pentru electorala din 2010?

O zi plină de evenimente politice şi din nou domeniul construcţiilor „pe loc repaus”. Mă întreb ironic şi totuşi cine va construi atîtea case pentru sinistraţi, dacă o ramură întreagă a fost pusă „pe butuci”? Răspunsul: Noi moldovenii!

Miercuri

Gatesc micul dejun copiilor, pun cafeaua la filtru şi mă gîndesc cît de bine ar fi dacă acasă ar fi şi Artur, feciorul cel mare şi Cezara – Victoriţa, fata cea mare. Artur are de acum 25 de ani şi este „stăpîn la casa lui”. Cezara – Victoriţa este şi ea mare, are 19 ani şi este studentă la New York Films Academy din Los Angeles.

Intre timp, îmi dau seama că din nou nu am făcut nimic pe lîngă casă. Nu sunt un gospodar bun ca şi toţi politicienii şi oamenii de afaceri.

Am venit la birou şi aici aceleaşi probleme. Domeniul construcţiilor stagnează şi nici nu este clar, cine totuşi în acestă ţară va face ceva şi pentru cetăţenii ei. Societatea este „hrănită” cu scandaluri, intoxicată cu diferite bîrfe dar economia bate pasul pe loc.

Analizez ultimele ştiri politice şi economice şi părul din cap, care deşi nu prea mai este mi se „face măciucă”. Aceleaşi subiecte, aceiaşi actori. Rețin ca la Moscova s-a deplasat o delegatie de experţi, pentru a negocia problema vinurilor. Mi se părea, la început un element bun şi poate un pas „de disperare” al actualei guvernări pentru a ameliora relaţiile economice moldo-ruse. Punctez, mi se părea doar, deoarece imediat citesc reacţia MAEIE al Republicii Moldova la Declaraţia Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse cu privire l-a decorarea „Grupului Ilaşcu”.

Prin telefon, din Moscova un fost coleg de la MGIMO ( Institutul de Stat pentru Relaţii Externe al MAE al Federaţiei Ruse) îmi comunică nişte informaţii „bombă”. În urma discuţiilor cu conducătorul administraţiei de la Moscova, Narîşchin, se pare că Vladimir Voronin obţine „binecuvîntarea Moscovei” pentru NOUL candidat la prezidenţiale şi promisiunea de al „înlătura” pe Marian Lupu de la „torta financiară”. Lucrurile se clarifică. Administraţia de la Moscova îşi redirecţionează „forţele” spre PCRM şi candidatul susţinut de partidul comuniştilor.

Ore în șir particip la dezbateri televizate pe diverse teme. Ma cam obosesc aceste aparitii asa ca m-am retras în sînul familiei pentru a fi măcar cîtuşi de puţin cu ei. Artur, feciorul mai mare, fiind specialist în domeniul promo îmi face observaţie, că în ultimul timp sunt prea mediatizat şi că acest lucru nu este bine. Mă sfătuie să-mi iau o pauză şi eu sunt „nevoit” să-l ascult.

Despre ramura construcţiilor ……tac! Deşi a fost anunţată oficial licitaţia pentru companiile din ramură, privind selectarea întreprinderilor care vor construi case pentru sinistraţi pentru mine totul este clar! Va cîştiga cine trebuie, ai noştri!

Joi

M-am sculat de dimineaţă, ca de obicei, micul dejun şi cafeaua la filtru. Copiii se zbenguie şi sunt bucuroşi că vom merge „cu maşina” la piaţă.

La „talcioc” am cumpărat cîteva lucruri pentru gospodarie, lucruri comandate de către soacră şi achitate tot de ea. Noi suntem acum foarte săraci şi am minimalizat toate cheltuielile. Zestrea pentru fiica iubită este esenţială şi noi le suntem foarte recunoscători. Socrii sunt domiciliaţi în oraşul Galaţi, România şi deşi şi ţara vecină se confruntă cu criza economică, totuşi sunt ţară europeană. Ei nu au şi criza „tîmpeniei” pe capul lor.

Am revenit la birou. Agenţiile de presă sunt pline cu informaţii care mai de care. Îmi sună telefonul peste fiecare jumătate de oră cu invitaţii speciale, însă le răspund clar şi răspicat: Astăzi nu! Am fost contactat de agenţia de presă RIA Novosti din Moscova pentru a comenta evoluţia social politică din Republica Moldova şi sincer vorbind, fără modestie am refuzat. Am refuzat din cauză, că şi cîţiva prieteni mi-au comunicat „pe secret”, că în ultimul timp sunt mai mult sau mai puţin catalogat ca „fruntaş comunist pentru ideologie”! Sincer vorbind mă aşteptam la diferite complimente, dar să fi fost încadrat în rîndurile ideologilor comunişti? A fost o chestie mai mult sau mai puţin neplăcută. Dar care m-a pus pe gînduri. Mai ales, că am făcut studii la Moscova şi am locuit o mare perioadă de timp în capitala Federaţiei Ruse (peste şase ani), maîne, poimâine cineva mă va numi „agent al FSB-ului” rus. Totul este posibil în ţarişoara noastră mioritică!

Vineri

E 13 august. În general cifra 13 îmi poatră noroc. Mai este şi luna cînd îmi sărbătoresc ziua de naştere şi multe alte date importante din viaţa unui om.

Plec cu maşina spre birou cu mare nerăbdare pentru a face analiza ultimelor evenimente şi declaraţii politice şi economice. Se pare că fruntașii vieţii sociale şi politice şi-au luat un pic de răgaz să mai reflecteze asupra declaraţiilor şi acţiunilor proprii.

Aflu că Traian Băsescu atacă din nou mogulul de presă Sorin Ovidiu Vîntu şi califică investiţia Domniei Sale în Republica Moldova ca un instrument de şantaj asupra „Pieţii de publicitate”! Interesant lucru!? Se pare că sistemul „ticăloşit” a trecut Prutul. Întrebarea de ce tocmai acum?

Se pare că Preşedintele interimar Mihai Ghimpu este pregătit să intre în cursa „prezidenţială” şi încearcă să-şi faca publice unele direcţii de „lovituri strategice”. Atacîndu-l pe SOV, preşedintele României Traian Băsescu practic atacă Publika TV şi acest lucru miroase deja a implicare în campania electorală. O nouă greşeală strategică din partea unei componente a AIE. Sunt solicitat prin telefon de Publika TV să comentez declaraţiile preşedintelui României Traian Băsescu. Îmi exprim nedumerirea şi indignarea asupra acestor declaraţii şi punctez faptul, că aceste declaraţii vor avea consecinţe negative pentru AIE în ansamblu în campania electorală. Sunt contactat şi invitat de Jurnal TV pentru o ediţie specială de dezbateri publice la subiectul în cauză. Sunt nevoit să refuz deoarece agenda e plină.

Despre construcţii nici pomeneală. O ramură a economiei naţionale, cu care Republica Moldova se mîndrea pe bună dreptate, incet dar sigur moare. Se pare însă, că odată cu „pacientul” va muri şi „doctorul”. Revanşa comunistă este tot mai aproape. Eu nu fac lucru pe specialitate – construcţii şi economie, fac analiză politică şi economică. Aceasta mă întristează cel mai mult.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG