Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu: „Republica Moldova nu are viitor fără AIE”


Președinții Mihai Ghimpu și Traian Băsescu la București în aprilie 2010
Președinții Mihai Ghimpu și Traian Băsescu la București în aprilie 2010

Traian Băsescu: „AIE a fost singura forță politică care a dat Republicii Moldova șansa de integrare europeană”.


Daca referendumul decide ca seful statului sa fie ales prin vot direct, alegerile prezidentiale trebuie sa fie organizate in paralel cu cele parlamentare, nu separat. Asta si datorita situatiei materiale precare in care se afla Moldova, intre altele, si in urma inundatiilor. Despre aceasta Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a declarat în cadrul unui interviu comun cu Preşedintele României Traian Băsescu pentru HotNews.

Mihai Ghimpu a dezmintit zvonurile precum ca Alianta pentru Integrare Europeana, aflata de un an la guvernare in Republica Moldova, s-a destramat: „Atâta timp cât nimeni nu a anunţat că părăseşte Alianţa pentru Integrare Europeană, ea există şi funcţionează. Republica Moldova nu are viitor fără AIE. Bugetul Republicii Moldova este constituit in proportie de 70 % din venituri din exterior. Cel care va incerca sa sparga alianta, isi asuma saracia si mai mare dupa alegeri. De aceea fiecare dintre noi este constient de acest lucru, iar daca mai sunt unele declaratii, ele tin de campanie. Alianta a fost, este si va fi".

Bucurestiul își dorește ca Alianța pentru Integrare Europeană să rămână la putere in Republica Moldova și după alegerile din această toamnă. Declarația a fost făcută de președintele român Traian Băsescu, în cadrul aceluiasi interviu pentru HotNews.

Traian Băsescu: „Nu ne vom amesteca în deciziile politice ale partidelor din Republica Moldova, dar ne-am dori prezența AIE la guvernare și după alegerile din toamnă”. Și asta pentru că, potrivit lui Traian Băsescu, AIE a fost singura care a dat Republicii Moldova șansa de integrare europeană.

Președintele României a ținut să menționeze că România are, de fapt, un singur obiectiv față de Republica Moldova: „Este vorba de integrarea europeană. Și dacă ne punem problema unirii, atunci asta va fi familia – UE. În rest, suntem țări vecine, care își respectă integritatea și independența”.

Cei doi presedinti au vorbit si despre nevoia ca peste Prut sa treaca investitorii romani. Traian Basescu a declarat printre altele că, în Moldova, Sorin Ovidiu Vîntu, unicul acţionar al Publika TV, vrea să obţină publicitate prin şantaj. „Vântu a investit în Moldova deoarece vrea să instituie un sistem de şantaj pentru a obţine publicitate”, a precizat Basescu.

Cei doi preşedinţi au apărat acordarea de către România a cetăţeniei române pentru moldovenii sau urmaşii lor care au pierdut-o după cel de-al doilea război mondial.
Previous Next

XS
SM
MD
LG