Linkuri accesibilitate

Societatea civilă suplinește pasivitatea autorităților ruse


Pădure incendiată la est de Moscova
Pădure incendiată la est de Moscova

Organizația „Ajutor pentru toată lumea” publică poze în internet cu oamenii care primesc ajutoare, cu satele distruse unde se duc donaţiile strânse de la moscoviţi.


Organizaţia caritativă „Ajutor pentru toţi” există la Moscova de numai trei ani, își are biroul în apropiere de Kremlin şi este astăzi, una din cele mai active în regiunea Moscova. Strînge şi imparte ajutoare celor care au suferit de pe urma incendiilor. Succesul organizaţiei, crede coordonatorul ei Natalia Avilova, este că nu lucrează cu intermediari.

Toate donaţiile pe care le primim, continuă Avilova, sunt distribuite direct celor care au nevoie de ele, fie că este vorba de alimente sau apă, de unelte sau îmbrăcăminte. Sau medicamente.

De la izbucnirea incendiilor în Rusia europeană, mai ales autorităţile sunt constant criticate pentru modul birocratic în care au reacţionat. Deşi în Moscova era de netrăit din cauza fumului şi a caniculei, primarul Lujcov cu greu şi-a întrerupt vacanţa în Austria. Şi când s-a întors la Moscova, cu câteva zile în urmă, a avut o preocupare: să-şi salveze albinele.

Ce nu au făcut autorităţile, au făcut cetăţenii – într-o demonstraţie impresionantă de compasiune, generozitate şi spirit civic. Multe cinematografe care au săli cu aer condiţionat, au permis oamenilor să vadă filme pe gratis, numai ca să le ofere şansa unei ore răcoritoare.

O revistă exclusivă de afaceri a lansat o campanie cerând firmelor care au birouri cu aer condiţionat să le pusă la dispoziţia moscoviţilor care nu mai pot dormi in apartamentelor lor, pline de fum.

Sute de voluntari vin de la începutul lunii şi la organizaţia „Ajutor pentru toţi” cu donaţii mari şi mici: pot fi maşini pline cu alimente sau apa sau numai o pungă cu câteva conserve şi pachete cu lapte.

Alexei Borisov, un avocat de 29 de ani, tocmai s-a întors dintr-o cursă pentru organizaţia „Ajutor pentru toţi”. Problemele rămân la fel de mari, apreciază tânărul avocat, incendiile se întind iar autorităţile cenzurează informaţia. Moscova nu mai este înecată în fum pentru simplul motiv că vântul şi-a schimbat direcţia.

Informaţii necenzurate sunt însă cu duiumul pe Internet, pe pagini special create pentru a acoperii incendiile sau pe bloguri. Medicul organizaţiei „Ajutor pentru toată lumea”, Elisabeta Glinka are un blog sub numele de Doctor Liz. Zilnic scrie acolo de ce este nevoie şi a doua zi, organizaţia primeşte exact lucrurile de care are nevoie.

Natalia Avilova povesteşte că în acest moment reţeaua de internet este foarte puternică. La fel şi comunitatea bloggerilor. Iar Internetul mai are un mare avantaj : „Ajutor pentru toată lumea” publică mereu poze, cu oamenii care primesc ajutoare, cu satele distruse unde se duc donaţiile strânse de la moscoviţi. Şi aşa, donatorii pot urmări ce se întâmplă cu ajutoarele lor, pot fi siguri că nu aterizează în biroul vreunui funcţionar local sau primar de sat.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG