Linkuri accesibilitate

Alegerea preşedintelui şi cotidianul sufocant


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Pentru simplii muritori, mai importante sînt parcările neautorizate pe care cetăţenii disperaţi nu le pot strămuta de lîngă blocurile lor ani de zile sau vanele ruginite, cozile imense, evaziunea fiscală, corupţia, murdăria de pe străzi, gurile de canalizare fără capace, bădărănia.


Am cititi deunăzi un editorial al publicistului Constantin Tănase care scria următoarele: „Mulţi politicieni îşi fac astăzi planuri măreţe cum să prindă tronul prezidenţial. Aceşti politicieni nici nu-şi pun problema dacă sînt sau nu buni pentru o asemenea funcţie – se văd deja în faetonul tras de doi cai albi. Ei nu mai vorbesc azi despre referendum şi alegeri parlamentare, ci numai despre scrutinul prezidenţial. Şi nici nu-şi mai pun problema primului tur. Unii dintre ei au trecut deja în turul doi...”

Observaţia publicistului de la Timpul mi se pare demnă de luat în seamă. Potenţialii candidaţi la funcţia de preşedinte şi susţinătorii acestora, care apar în ultima vreme pe sticlă, par uşor agitaţi, absorbiţi de alegerea şefului statului, şi visează frumos, uneori chiar la turul doi. Nu asta însă mă decepţionează cel mai mult, unde mai pui că politicienii au dreptul şi ei să viseze şi să-şi plănuiască viitorul. Mai trist mi se pare că alegerea preşedintelui devine încet-încet tema cea mai importantă a dezbaterilor televizate. Se discută cu pasiune despre potenţialii candidaţi, despre atuurile şi slăbiciunile lor, iar ziariştii isteţi şi inventivi îi bombardează cu întrebări incomode pe politicienii care se presupune că vor lupta pentru fotoliul prezidenţial. Şi toată această fojgăială cu alegerea preşedintelui, zice-se, e pentru că simplii muritori sînt foarte interesaţi de subiect şi vor să fie informaţi.

Părerea mea e că într-o ţară ca Republica Moldova alegerea preşedintelui e o temă foarte importantă mai degrabă pentru politicieni şi ziarişti. Pentru simplii muritori, mai importante sînt parcările neautorizate pe care cetăţenii disperaţi nu le pot strămuta de lîngă blocurile lor ani de zile sau vanele ruginite, cozile imense, evaziunea fiscală, corupţia, murdăria de pe străzi sau trotuarele sfîrtecate de lucrătorii care cîrpesc ţevile, gurile de canalizare fără capace, bădărănia.

Despre asta ar trebui să vorbească zi şi noapte ziariştii, chiar şi în ajunul alegerilor, mai puţin despre cine va fi preşedinte. Nu-i vorbă, alegerea preşedintelui ar fi putut să fie cu adevărat o temă de maximă importanţă, dacă ea ar fi influenţat cumva obişnuinţele noastre din zona cotidianului. Preşedinţii însă vin şi pleacă, iar apucăturile care ne otrăvesc viaţa de zi cu zi rămîn.

O fi important pesemne cine stă în spatele candidaţilor la funcţia de preşedinte şi cum ne va conduce preşedintele nou, dar mult mai important e să demontăm acest mecanism social care generează atîtea probleme pe palierul cotidianului şi care pare mai longeviv decît mandatele tuturor preşedinţilor.
XS
SM
MD
LG