Linkuri accesibilitate

Transnistria și relaţia sinuoasă dintre Moscova şi Chişinău


Dmitri Danilov (Academia de științe din Rusia): Kremlinul continuă să utilizeze conflictul transnistrean ca instrument de presiune politică asupra Moldovei.


Conflictul transnistrean este o moştenire grea pentru Federaţia Rusă, care nu are însă şi o soluţie a acestei probleme. Totodată, Rusia continuă să utilizeze Transnistria ca pe un instrument de presiune asupra Republicii Moldova, dar şi asupra cancelariilor occidentale, cu toate că interesul vital al Moscovei ar fi să aibă un partener stabil de dialog la Chişinău. Este opinia expertului de securitate de la Moscova, Dmitri Danilov, de la Institutul Europei al Academiei de ştiinţe ruse, care se află zilele acestea la Chişinău, la invitaţia Asociaţiei pentru Politică Externă.

Dmitri Danilov
În opinia lui Dmitri Danilov, relaţia sinuoasă dintre Moscova şi Chişinău, îndeosebi în ultima perioadă, s-ar putea explica prin îngrijorările pe care Rusia le-ar avea faţă de viitorul politic şi geopolitic al Republicii Moldova.

„Rusia se face vinovată de multe lucruri, dar în această situaţie, cum se şi întâmplă de regulă, vinovate sunt ambele părţi”, spune Dmitri Danilov. „La actuala etapă, Rusia înţelege necesitatea rezolvării conflictului transnistrean şi stabilirii unor noi relaţii de tip nou cu Republica Moldova. Însă Moscova nu dispune de o strategie clară în acest sens. Pe de altă parte, nici Republica Moldova nu dispune de un program de dezvoltare a relaţiilor sale cu Rusia”, spune expertul.

În aceste condiţii, Rusia continuă să utilizeze conflictul transnistrean ca instrument de presiune politică asupra Moldovei. Însă relaţia Moscovei cu Chişinăul, potrivit lui Dmitri Danilov, ar putea fi mult mai clară, dacă autorităţile moldovene ar dispune de o strategie clară şi în raport cu Uniunea Europeană, în care să se spună clar ce îşi doreşte Moldova de la procesul de integrare europeană - o colaborare mai strânsă cu Europa, colaborare ce şi-o doreşte de altfel şi Federaţia Rusă în idea modernizării ţării, sau perspectiva aderării Moldovei la Uniunea Europeană fie şi una mai îndepărtată?

Dmitri Danilov: „Sigur că se ţine cont şi de factorul creşterii dispoziţiilor pro-româneşti din Moldova. Acum în Moldova au loc procese politice importante. Va fi un referendum şi alegeri. Cine poate oferi acum garanţii pentru respectarea neutralităţii militare a Republicii Moldova? În actuala situaţie, conflictul transnistrean devine singura garanţie că statutul de neutralitate al Moldovei nu se va schimba”.

Expertul în probleme de securitate de la Institutul Europei al Academiei ruse de ştiinţe zice că principalul interes al Rusiei este consolidarea statalităţii Republicii Moldova şi dezvoltarea ei stabilă şi previzibilă. După experienţa relaţiilor cu Georgia, spune Dmitri Danilov, Rusia preferă să aibă la Chişinău un partener de discuţii, decât să nu aibă cu cine discuta. Comportamentul Moscovei, crede expertul, are explicaţii şi în contextul mai larg al unui nou tip de relaţii pe care Rusia şi Uniunea Europeană încearcă să-l edifice prin prisma unui posibil parteneriat pentru modernizare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG