Linkuri accesibilitate

Inundațiile din Pakistan produc pagube de miliarde de dolari


Numărul oamenilor afectaţi de inundaţii depăşeşte numărul total al refugiaţilor din timpul valurilor ţunami în oceanul Indian în 2004.


Naţiunile Unite au lansat astăzi un apel la colectarea a sute de milioane de dolari ca ajutoare umanitare pentru Pakistanul afectat de inundaţii. Potrivit datelor ONU, 1600 de oameni au murit şi aproape 14 milioane, inclusiv 6 milioane de copii, au avut de suferit de pe urma celor mai mari inundaţii din istoria Pakistanului. Naţiunile Unite estimează că 290 de mii de case au fost distruse lăsînd fără locuinţe 2 milioane.

Primele ajutoarele vor fi acordate celor care nu pot supravieţui fără ele. Emisarul special ONU pentru ajutarea Pakistanului, Jean-Maurice Ripert a spus că pe măsură ce lichidarea consecinţelor şi reconstrucţia ţării după inundaţii continuă, va fi nevoie de mai multe fonduri: „Zona afectată şi amploarea dezastrului sunt atât de mari încât va fi nevoie de sute de milioane de dolari pentru urgenţe umanitare şi de miliarde pentru reabilitarea şi reconstrucţia infrastructurii şi locuinţelor”.

Campania de colectare a ajutoarelor devine în felul acesta una dintre cele mai ample conduse vreodată de ONU.

Ajutoare ONU la Nowshera
Statisticile pakistaneze arată că numărul oamenilor afectaţi de inundaţii în ultimele săptămâni depăşeşte numărul total al refugiaţilor din timpul valurilor ţunami în oceanul Indian în 2004, cutremurului de pământ din Kashmir în 2005 şi cutremurului din Haiti din 2010 – chiar dacă numărul victimelor în fiecare din aceste catastrofe a fost mai mare.

Inundaţiile au început în provinciile nord-vestice câteva săptămâni în urmă, după care apele s-au îndreptat spre sud în provincia centrală Punjab şi în cea sudică Sindh.

Joi, Statele Unite au anunţat că vor dona Pakistanului ajutoare suplimentare de 20 de milioane de dolari, ridicînd suma totală la 55 de milioane. Mark Ward, directorul în exerciţiu pentru ajutoare în situaţii de catastrofe naturale al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională a spus că USAID lucrează cu organizaţiile locale la distribuirea asistenţei. Ward a spus că ajutoarele se vor îndrepta spre sudul Pakistanului urmînd cursul inundaţiilor şi că vor fi implicate organizaţii locale noi pe lângă cele cu care USAID colaborează deja.

Mulţi locuitori ai Pakistanului se arată nemulţumiţi de măsurile greoaie ale autorităţilor. Preşedintele Asif Ali Zardari a fost criticat pentru decizia de a-şi continua o vizită în Europa în primele săptămâni ale inundaţiilor.

Chiar dacă multe ţări au promis ajutoare, ele sosesc greu. De asemenea, din cauza ploilor şi vânturilor puternice, elicopterele transportă cu greu provizii în zonele afectate.

Purtător de cuvînt Taliban în Waziristanul de Sud
Dat fiind că Islamabadul a spus că nu poate face faţă inundaţiilor cu forţe proprii, unii sunt îngrijoraţi că s-ar putea implica organizaţiile de caritate islamice afiliate talibanilor sau altor militanţi.

Joi, un purtător de cuvânt al talibanilor pakistanezi a cerut guvernului să nu accepte ajutoare occidentale, spunînd că talibanii pot finanţa eforturile umanitare. Purtătorul de cuvânt a declarat că fondurile occidentale vor fi furate de oficialii locali corupţi şi vor duce numai la „subjugarea” ţării.

Dan Feldman un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat a spus joi că Statele Unite îşi aleg cu atenţie partenerii cărora le oferă asistenţă în Pakistan.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG