Linkuri accesibilitate

Diplome universitare fără ștampilă (Timpul)


Milionarii Moldovei (Economist).


Timpul
scrie astăzi despre debandada cu diplomele de la Universitatea Slavona. Mai mulţi absolvenţi ai acestei instituţii private de învăţămînt s-au plîns ziarului că au primit anul acesta diplome fără ştampilă, adică nevalabile. Administraţia universităţii se justifică şi spune că astfel de probleme au doar cei ce au anumite datorii faţă de instituţie. Vice-ministra educaţiei, Loreta Handrabura, a promis să se clarifice cine are dreptate. Puţină consolare însă pentru cei ce se declară păgubaşi, pentru că din cauza acestui incident, ei nu au putut să se înscrie la masterat.

Ziarul Moldova Suverană
îl acuză pe premierul Vlad Filat că ar fi instituit un embargo informaţional despre zonele inundate, iar pe Constantin Tănase de la Timpul – că s-ar fi plahotnicit. Mihai Conţiu, autorul articolului, din nou nu-şi sprijină acuzaţiile pe nici o dovadă.

Economistul
de astăzi conţine mai multe articole despre milionarii moldoveni. Amintind faptul că în 2009, Moldova a avut oficial 142 de milionari, ziarul prognozează că numărul acestora se va dubla peste doi-trei ani în opinia fiscului, care are de gînd de acom încolo să le verifice nu doar veniturile, ci şi cheltuielile, pentru o mai mare transparenţă.

Un alt articol la aceiaşi temă constată că milionarii din Moldova sunt cei mai săraci milionari din CSI. Pentru comparaţie, Anatol Stati care se află în topul celor mai bogaţi moldoveni are o avere estimată la jumătate de milion de dolari, pe cînd cel mai bogat om din Rusia are o avere de aproape 16 miliarde de dolari, iar din Ucraina – chiar 18 miliarde. Editorialul lui Vlad Bercu din aceiaşi publicaţie oferă însă şi o posibilă explicaţie – oamenii de afaceri moldoveni nu doresc să-şi etaleze averile şi le dosesc cum pot de frica guvernanţilor şi a apropiaţilor acestora din lumea de afaceri. Şi nu este vorba despre o mentalitate patriarhală, afirmă autorul, ci de temeri întemeiate, pentru că o sumedenie de cazuri demonstrează cît de vulnerabili rămîn ei în faţa puterii.
XS
SM
MD
LG