Linkuri accesibilitate

Președintele BM vizitează Moldova, Bulgaria și Letonia - țări aflate pe o pantă ascendentă economic


Iurie Gotisan
Iurie Gotisan

Iurie Gotișan: „Banca Mondială oferă în continuare bani pentru proiecte de promovare a exporturilor şi atragere a investiţiilor”.


Iurie Gotişan: „De fapt, va fi o premieră când Republica Moldova va fi vizitată de un preşedinte al grupului Băncii Mondiale (BM) - una din cele două mai importante instituţii financiare internationale, cea de-a doua fiind FMI. Înclin să presupun că Moldova nu întîmplător a fost selectată, probabil şi pe motivul că mai multe comunicate, rapoarte şi analize făcute de BM în ultimul an, plasează Moldova în topul unor ţări care implementează cu succes mai multe reforme asumate în ultima periodă.

Pe lângă principalul scop al acestei vizite, titrat de majoritatea agenţiilor, privind măsurile pe care le-a întreprins Guvernul Republicii Moldova în vederea depăşirii impactului crizei economice şi re-orientării economiei spre integrarea europeană, probabil că un alt scop al acestei vizite ar fi ca presedintele băncii să se asigure că mijloacele financiare alocate în ultima periodă, mai ales că acestea au fost destul de consistente, sunt utilizate cu raţionalitate şi eficienţă anume în sectoarele prestabilite. De fapt, acestă vizită face parte dintr-un turneu european al domnului Zoellick, fapt pentru care acesta vizitează Bulgaria şi Letonia, ţări care în pofida efectelor crizei economice mondiale, economiile acestora sunt pe o pantă ascendentă”.

Europa Liberă: Pentru că aţi pomenit de FMI, care este diferenţa dintre asistenţa de la BM şi cea a FMI?

Iurie Gotişan: „FMI îşi oferă mijloacele mai mult pentru stabilitate macroeconomică, compensarea dezechilibrelor, suplinirea rezervelor valutare, etc., responsabile de gestionarea acestora fiind implicit băncile centrale ale ţărilor membre sau recipiente. Pe când asistenţa financiară din partea BM este direcţionată preponderent pentru compensarea lipsei investiţiilor directe în anumite sectoare, în particular în proiecte de menire socială, infrastructură, energetică, etc.”

Europa Liberă: Și care sunt principalele domenii de aplicare a proiectelor finanţate de BM în Republica Moldova?

Iurie Gotişan: „Valoarea tuturor finanţărilor alocate de BM de când Moldova are relaţii oficiale cu aceasta se ridică la peste 500 milioane de dolari, BM şi FMI fiind astfel cei mai mari finanţatori ai Republicii Moldova. Anterior menţionasem ca în mare parte BM îşi directionează mijloacele în mai multe sectoare ale infrastructurii. Şi cred că cunoaşteţi bine că am avut şi avem proiecte finanţate de BM în domeniul social, cum ar fi cele de aprovizionare cu apă şi canalizare din localităţile rurale, proiecte menite să ajute producătorii agricoli să-şi crească şi să vândă productia - mă refer aici la acele credite care sunt obţinute de ţărani prin intermediul organizaţiilor de micro-finanţare şi care sunt parte din mijloacele oferite de BM.

BM a oferit şi mai oferă în continuare bani pentru proiecte de promovare a exporturilor şi atragere a investiţiilor, dacă vă aduceti aminte, aceasta a finanţat şi mai multe proiecte energetice şi de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova”.

Europa Liberă: Cât de vitală este pentru Republica Moldova asistenţa Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional? Există păreri potrivit cărora aceasta nu ar avea întotdeauna eficienţa aşteptată de ţările beneficiare.

Iurie Gotişan: „Uneori, eficienţa asistenţei financiare externe lasă de dorit, din varii motive. Probabil, din lipsă de experienţă şi de cunoştinţe sau, de ce nu, din cauza unor deficienţe în actul guvernării. Dar nevoia asistenţei financiare s-a văzut foarte clar în toiul crizei economice, pentru că fără această asistenţă, Republica Moldova risca sau avea toate şansele să intre într-un colaps economic”.
XS
SM
MD
LG