Linkuri accesibilitate

10.08 - București: Cine l-ar sprijini ca independent pe Mugur Isărescu ?


Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

În acest moment, şeful guvernului de la Bucuresti ar fi sprijinit în cursa prezidenţială doar de noua Convenţie Democrată.


10 august 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Sabina Fati).

Cine l-ar sprijini ca independent pe Mugur Isărescu ?

Din nou despre posibila candidatura la preşedinţie a premierului Isarescu. Care sunt forţele dispuse să îl susţină în calitate de independent ? Un tur de orizont de la Sabina Fati.

Liderii ţărănişti sunt multumiti, după cum spunea Ion Mureşan de decizia premierului Isărescu de a candida pentru preşedinţie. Prim vicepreşedintele PNTCD a adăugat în plus că partidul său apreciază postura de independent în care se plasează Mugur Isărescu, pentru că, argumentează ţărăniştii, în acest fel primul ministru va putea să lucreze în continuare la punerea în practică a programului de integrare europeană.

În acest moment, şeful guvernului de la Bucuresti ar fi sprijinit în cursa prezidenţială doar de noua Convenţie Democrată, la care ţărăniştii speră să se asocieze polul civic din Convenţie şi alte mici formaţiuni politice desprinse din aceasta alianţă.

Pînă acum însă, reprezentanţii organizaţiilor civice nu s-au hotarît pe cine să susţină, iar senatorul Ticu Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuti Politici, care încearcă să regrupeze polul civic, spune că dacă în cursa prezidenţială vor intra Stolojan şi Isărescu, atunci asociaţiile civice ar putea veni cu propriul candidat. Iată argumentele senatorului Ticu Dumitrescu

T. Dumitrescu: „Între Isărescu şi Stolojan nu există nici un fel de diferenţă. Amîndoi vin din aceleaşi structuri, amîndoi vin din aceiaşi formaţie, eu cred că am citit undeva că vin pînă şi din acelaşi bloc. Este lipsit de importanţă Stolojan sau Isărescu. Important este să fie numai unul singur. In clipa în care i-am pus unul împotriva celuilalt, sănătate ! Nu mai văd nici o speranţă ! Să trăiască domnul Iliescu - spun de acum...”

Dintre partidele care contează pe scena politica romanească, pînă acum doar UDMR şi PSDR nu au propriul candidat pentru prezidenţiale. Liderii Uniunii aşteaptă data de 9 septembrie cînd are loc reuniunea consiliului reprezentantilor, unde se va decide dacă UDMR va avea sau nu propriul candidat. (...) Marko Bela, preşedintele UDMR spune ca e dificil sa aleaga intre Stolojan si Isărescu, daca UDMR nu va avea propriul candidat

M. Bela: „E o dilemă, fiindcă am putea ajunge într-o situaţie unde voturile UDMR ar putea să decidă cine intră în turul doi.” Este mai probabil însă ca UDMR să se prezinte cu un candidat propriu nu numai pentru a convinge comunitatea maghiară să vină la vot dar şi pentru că, în interiorul Uniunii există o grupare importantă care cere acest lucru.

Celălalt partid parlamentar care nu are un candidat la prezidenţiale, PSDR, dar care a obţinut un scor modest la alegerile locale, este in tratative cu principalul partid de opozitie, însă preşedintele onorific al social democraţilor, Sergiu Cunescu, spune că dacă PSDR va merge singur pe liste, deci nu va reuşi sa facă o alianţă, atunci conducerea partidului ar putea analiza susţinerea lui Mugur Isărescu. (...)

Sergiu Cunescu: „A fost foarte înţelept faptul că domnul Isărescu nu s-a înscris într-un partid politic, pentru că, în momentul de faţă, partidele politice caută personalităţi nu pe măsura de a avea un prezidenţiabil bun pentru ţară ci ca să-şi ridice partidul scorul pentru legislative.”

Deşi premierul Isărescu are de partea sa doar noua convenţie democrată, există deja cîteva grupuri de sprijin care adună semnături şi liste de personalităţi disponibile să-l susţină pe premier in cursa prezidenţială. Fostul lider PNL, Nicolae Manolescu a început o astfel de acţiune cu care pare să fie de acord şi primul ministru. L-am intrebat pe Nicolae Manolescu cine ar urma sa faca parte din acest grup de sprijin:

N. Manolescu: „Personalităţi ale vieţii publice şi ale socităţii civile romanesti, nu mă interesează numarul, să nu se confunde acest grup de sprijin cu lista de semnături necesare pentru candidatură, interesează calitatea oamenilor şi în al doilea rîndfaptul că ei aparţin şi s-au realizat în profesii diferite.”

Europa Liberă: Aveti deja cîteva nume ?

N. Manolescu: „Da, dar nu aş vrea să le dau pănă nu am un nucleu al listei. Am citeva nume şi pot să spun că e vorba chiar de personalităţi din PNL.”

Primul ministru aşteaptă ca în perioada imediat următoare să para noi grupari care sa sprijine candidatura sa prezidenţială. In afară de UDMR care are un electorat stabil de aproape 7 %, dar care se va decide abia la începutul lunii septembrie, dacă va avea sau nu un candidat propriu, este greu de găsit o alta forţă politica importantă care sa subscrie la propunerea PNTCD.
XS
SM
MD
LG