Linkuri accesibilitate

Zece ani: orizontul de așteptare pentru aderare la UE (Adevărul)


România de azi n-ar mai putea accede în Uniunea Europeană

Sunt sanse ca in mai putin de un deceniu Uniunea Europeana sa se extinda din nou si sa cuprinda intre granitele sale si Republica Moldova, daca aceasta tara va face eforturi pentru compatibilizarea cu legislatia si cu politicile europene – este de parere Vasile Puscas, fostul negociator pentru Romania pe langa Uniune. Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, Puscas arata ca dificultatile economice ale statelor europene readuc in prim plan ideea unei coordonari politice la nivelul Uniunii, dupa ce aceasta componenta a fost epurata din textul Tratatului european de la Lisabona. Puscas se asteapta sa fie intarite in curand monitorizarea si controlul in spatiul european. Bucurestiul greseste ca se mentine pe mai departe in linia unei conceptii traditionale despre Uniunea Europeana, pe care o vede mai degraba ca pe o alianta, care nu constrange foarte mult tarile membre.

Potrivit fostului oficial roman, Romania de azi n-ar mai putea accede in Uniune, pentru ca nu respecta exigentele Tratatului de la Maastricht nici macar cat le respecta la momentul aderarii. Fapt agravant – nu exista nici macar un masterplan de politici in domeniul infrastructurii, asa incat nu e de mirare ca nu pot fi atrase fonduri europene. Reporterul de la Adevarul pune punctul pe i: de ce nu le plac autoritatilor romane banii europeni? Raspunsul lui Vasile Puscas este fara echivoc: pentru ca cheltuirea lor este atent supravegheata, ceea ce nu raspunde intereselor private ale diversilor demnitari.

Doua comentarii din Evenimentul zilei demoleaza linia politica a liberalilor romani, in speta a liderului lor, Crin Antonescu. Mircea Mihaies este convins ca electoratul liberal e naucit de lipsa de alternativa, dar ca va intelege in curand pe cine sustine, dupa ce PNL se va alia cu social-democratii si politicile lor de stanga, lovind in subtirea clasa a intreprinzatorilor privati. Tot in Evenimentul zilei, Mircea Marian vede inaintea PNL o lunga perioada de opozitie, numai ca din motivul diametral opus: distantarea recenta a liberalilor fata de social-dmeocrati.
XS
SM
MD
LG