Linkuri accesibilitate

9.08 - București: Confuzie în privința candidaturii lui M. Isărescu la președinție.


Mugur Isărescu a apelat din nou, la tactica amînării: „premierul îşi va preciza pozitia în următoarele zile”


9 august 2000

Actualitatea
. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Andreea Pora).

Confuzie în privința candidaturii lui M. Isărescu la președinție.

Azi expira termenul celor 48 de ore pe care liderii CDR l-au dat premierului pentru a le comunica decizia sa despre candidatura sa la funcţia de preşedinte. Tot astazi ar fi trebuit sa aibe loc o intilnire clarificatoare a primului ministru cu reprezentantii CDR. Despre filmul acestei zilei, relatează A. Pora:

Pina la orele amiezii a fost o atmosfera plină de confuzie. Se pare că Ion Diaconscu şi Emil Constantinescu îl convinseseră noaptea trecută pe Mugur Isărescu să candideze. In cursul dimineţii s-a vorbit mai întii de o declaraţie oficială a premierului, apoi de un simplu comunicat. Liderii PNTCD si UFD fuseseră informaţi că în comunicat va fi folosita sintagma „imi manifest disponibilitatea să candidez în condiţia unei largi susţineri politice şi civice”. Formula era considerată, pe bună dreptate ca ambiguă, lasînd loc oricăror interpretări. Acestea, evident, nu au lipsit.

Unii lideri PNTCD şi UFD considerau că de fapt, este vorba despre un refuz politicos, alţii că este un pas înainte şi că premierului îi va fi greu să revină asupra acsetie afirmaţii. Liderul UFD, Varujan Vosganian vorbea chiar de o campanie de strîngere de semnături de susţinere din partea unor personalităţi, de cooptarea cît mai multor asociaţii şi formaţiuni civice. Surpriza care a urmat a fost însă de proporţii: Mugur Isărescu a apelat din nou, la tactica amînării. In loc de comunicat, a venit purtătoarea de cuvînt a guvernului, Gabriela Vrînceanu Firea care a declarat că „premierul îşi va preciza pozitia în următoarele zile”. Cu toate acestea, premierul şi-a precizat mult mai devreme pozitia, printr-o declaraţie dată agenţiei Mediafax în care spune că va candida doar ca independent şi nu sub sigla vreunui partid politic. (...)

In ce priveste susţinerea civică, aici lucrurile stau mult mai bine, multe asociaţii şi formaţiuni civice anuntîndu-şi deja intenţia de a sprijini o eventuală candidatură a lui Isărescu. Cît despre independenţa politică a premierului, desigur, ţărăniştii sunt deranjaţi de faptul că nu au un candidat propriu la alegerile prezidenţiale, dar, pe de altă parte, trebuie să ne amintim că au existat destul declaraţii pînă acum în care liderii PNTCD spuneau că nu condiţionează candidatura premierului, de înscrierea în partid, că-l vor susţine ca independent. Această formulă, parîndu-li-se la vremea respectivă foarte bună şi de natură să aducă voturi în plus. Desigur, între timp, a apărut CDR 2000 şi s-ar putea ridica problema lipsei de candidat al întregii alianţe.
XS
SM
MD
LG