Linkuri accesibilitate

8.08 - Chișinău: O nouă scrisoare a deputatului Ilie Ilașcu


Grupul Ilașcu în detenție la Tiraspol
Grupul Ilașcu în detenție la Tiraspol

Dumitru Diacov: Ilaşcu este folosit de conducerea separatistă de la Tiraspol pentru a scoate mai multe dividende în negocierile cu Chişinăul.


8 august 2000

Actualitatea în Republica Moldova
.

O nouă scrisoare a deputatului Ilie Ilașcu.

Dan Ionescu: O nouă scrisoare, trimisă din temniţă de către deputatul Ilie Ilaşcu, a stârnit o serie de comentarii, atât în presă, cât şi în lumea politică de la Chişinău. Reacţii explicabile, mai ales dacă avem în vedere faptul, că mesajul este scris pe un ton deosebit de polemic. Amănunte de la Eleonora Lisnic
.

Ilie Ilaşcu ar putea deveni figura centrală a unui nou scenariu de destabilizare a situaţiei social-politice de la Chişinău, scenariu, care ar putea fi aplicat chiar în luna august sau septembrie. Aceasta este concluzia, la care au ajuns unii analişti politici, dar şi politicieni, după publicarea în ziarul „Flux” a unei scrisori a deputatului-deţinutului politic de la Tiraspol.

În scrisoare sa, publicată de ziar în faximil şi datată din 12 iulie, Ilie Ilaşcu spune: „Atenţiune! Tovarăşi Snegur, Lucinschi, Diacov, Sangheli, Calmoi, Voronin, Moţpan şi multe alte mătrăgune comuniste. Eu, Ilie Ilaşcu, vă anunţ, că am hotărât să vin de a vă arăta locurile unde iernează racii. Deci, toată banda mafioto-bolşevică urgent îşi pregăteşte desaga cu pesmeţi de a pleca la „Pruncu”. A sosit timpul să ne mai schimbăm cu locurile.” Ziarul „Flux” publică, alături de mesajul lui Ilaşcu, un scurt comentariu, întitulat: „Ilie Ilaşcu va veni.” Autorul comentariului scrie: „Ne pare bine, că Ilie Ilaşcu nu i-a uitat pe „binefăcătorii lui” şi acum le aminteşte din celula numărul 13, că el va veni.”

În „Jurnal de Chişinău”, redactorul şef Val Butnaru, care se referă pe larg la împrejurările, care ar fi determinat apariţia scrisorii lui Ilaşcu scrie: „Dacă erau alegeri prezidenţiale, Petru Lucinschi l-ar fi eliberat prin octombrie-noiembrie.” Autorul comentariului apreciază, că „odată eliberat din detenţie, Ilaşcu ar aduna în jurul său zeci, sau poate sute de mii de persoane, iar direcţia mişcării acestei mulţimi va depinde de ceea ce va spune Ilaşcu. Indiferent de obiectul principal al revoltei, indiferent cine ar putea pune la cale insurecţia”, scrie Val Butnaru, „haosul, debandada şi dezordinele vor face jocul lui Lucinschi.”

Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov, pe care l-am întrebat, care ar fi semnificaţia mesajului lui Ilaşcu, consideră puţin probabilă versiunea pregătirii unei lovituri de stat. Dar nu a exclus, că în jurul lui Ilie Ilaşcu se fac anumite jocuri: „Eu cred, că se fac jocuri în jurul lui Ilaşcu. Pe mine m-a surprins această nouă poziţie a lui Ilaşcu. Dar ceea ce a scris o parte din presă, eu cred, că sunt puţin deplasate aceste lucruri. Eu cred, că Ilaşcu este folosit, în primul rând, de conducerea separatistă de la Tiraspol, pentru a scoate mai multe dividende în negocierile cu Chişinăul. Şi la Chişinău sunt forţe politice, care l-au folosit întotdeauna pe Ilalşcu. Şi mie îmi pare rău de Ilaşcu.”

Întrebat, cum explică fermitatea, sau certitudinea cu care Ilie Ilaşcu îşi anunţă venirea, Dumitru Diacov a răspuns: „Această certitudine, cred, că apare în urma unor înţelegeri, sau în urma unor discuţii, pe care le-a avut Ilaşcu poate cu specialiştii, în paranteză, din Chişinău. Fiindcă la momentul, când eu m-am întâlnit cu Ilaşcu, fără camere de luat vederi, Ilaşcu era destul de loial, destul de constructiv şi nu a fost atât de radical. Eu cred, că după întâlnirea noastră la Tiraspol, au intervenit şi alţi emisari, cu alte scenarii. Eu chiar am avut o discuţie cu ambasadorul României, care a fost mirat de câteva fraze de ale lui Ilaşcu, care domnul ambasador le socoate fraze străine pentru limbajul lui Ilaşcu. Şi eu nu sunt mare specialist în comparaţie de terminologie, însă socot acest comportament, ultimele cred că o lună-două, destul de specific şi poate chiar puţin impropriu pentru Ilaşcu.”

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG