Linkuri accesibilitate

8.08 - București: Mugur Isărescu temporizează anunțul candidaturii la președinție.


Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Se pare însă că decizia premierului de a nu se înscrie în cursa prezidenţială este luată.


8 august 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Andreea Pora).

Mugur Isărescu temporizează anunțul candidaturii la președinție.



Nu se mai poate vorbi despre înţelegere între amicii politici de pînă mai ieri, liberali şi ţărănişti. Care, deocamdată par a se depărta unii de altii din motive de candidat la preşedinţie. PNL nu vrea să audă de ideea candidaturii la preşedinţie a domnului Isărescu, în vreme ce ţărăniştii şi aliaţii lor, mai speră să îl convingă pe premier să îşi anunţe candidatura. Cum stau lucrurile la această oră, ne spune Andreea Pora:

Premierul Mugur Isărescu întîrzie să dea un răspuns ţărăniştilor, amînînd, cel mai probabil, pentru mîine dimineaţă întilnirea cu nou constituita CDR 2000. Din informaţiile de pînă acum, se pare însă că decizia premierului de a nu se înscrie în cursa prezidenţială este luată. Aceasta, în pofida insistenţelor venite din partea lui Ion Diaconescu şi a şefului statului cu care a avut mai multe runde de negocieri ieri şi astăzi.

Mugur Isărescu nu acceptă să îi reprezinte în campania electorală pe ţărănişti, nelăsîndu-se impresionat de schimbarea de titulatură a CDR. Surse guvernamentale afirmă că lucrurile ar fi putut sta cu totul altfel dacă premierul ar fi beneficiat şi de susţinerea liberală. În situaţia dată însă, Mugur Isărescu ar deveni, implicit, locomotiva unei coaliţii în care hegemonia PNTCD este mai mult decît evidentă, şi care nu are şanse să îşi mărească performanţa electorală, fiind obligat în plus, să candideze împotriva lui Teodor Stolojan.

Surse liberale afirmă că Stoljan i-a oferit garanţii lui Isărescu ca va fi nominalizat ca premier, chiar şi în varianta în care pierde alegerile. Faptul că premierul temporizează răspunsul oficial, este de natură să îi pună în mare încurcătură pe liderii ţărănişti şi pe cei ai UFD, care anunţau ieri că, în cel mult 48 de ore situaţia se va clarifica. (...) Consilierul premierului, Adrian Vasilescu:

A.Vasilescu: „Principalul indiciu pe care am vrut să îl dau este că, la ceea ce ţine acum cel mai mult primul ministru, este unitatea guvernului. Si că nu îşi permite să facă un gest care să spargă aceasta unitate. Am şi spus că din cîte îl cunosc, nu-l văd intrînd în competiţie cu Teodor Stolojan şi cu Petre Roman în acelaşi timp, făcînd praf coaliţia guvernamentală.”

Desigur, în politică nimic nu este exclus pînă în ultimul moment, dar iminenţa unui răspuns negativ al premierului schimba datele problemei atît în CDR 2000 cît şi printre partidele care băteau la uşa acesteia. Tărăniştii caută soluţii de avarie. După cum se afirma ieri, există o listă întreagă de alte oferte. Surse din partid afirmă însă că în circulaţie sunt doar 2-3 nume: Andrei Marga, Dudu Ionescu şi Ioan Mureşan. Cele mai mari şanse pare a le avea Dudu Ionescu, care, de altfel a şi fost văzut la Neptun în compania lui Ion Diaconescu. Pe de altă parte, un candidat din interior, propulsat adhoc în competiţie ar putea diviza din nou partidul. (...)

De acelaşi răspuns al lui Mugur Isărescu vor ţine cont şi cei din ANCD, care se văd curtaţi acum şi de ţărănişti, şi de liberali. După spusele lui Victor Ciorbea, PNTCD va lua în discuţie mîine, in biroul permanent posibilitatea ca ANCD să intre în CDR 2000 ca entitatea separată. Dar Ciorbea nu exclude nici posibilitatea unei alianţe cu liberalii, urmînd ca în Consiliul Naţional din 20 august să se analizeze ambele variante şi să se ia o decizie. Pînă atunci, ANCD va mai avea o întilnire cu Partidul popular al lui Radu Vasile, cu care, ar putea să fuzioneze pentru ca formaţiunea rezultată să aibe mai mae greutate în negocierile cu ţărăniştii şi liberalii.

Toate deciziile depind însă de răspunsul lui Mugur Isărescu, inclusiv posibilitatea ca ţaraniştii sa-l susţină in extremis pe Teodor Stolojan, fiind voci in PNTCD, dar mai ales în UFD care afirmă că aceasta este totuşi soluţia cea mai bună. mai ales că lui Stolojan i se transmit mesaje disperate să amîne, pe cît poate, înscrierea în PNL. Mai exact, hîrtiile pe care ar trebui să le semneze pentru a oficializa „mariajul”.
XS
SM
MD
LG