Linkuri accesibilitate

În discursul său inaugural, Bronislav Komorowski vorbește despre parteneriatele strategice ale Poloniei cu Statele Unite și Rusia.

Noul preşedinte al Poloniei, Bronislav Komorowski a depus jurământul în faţa parlamentului după un minut de reculegere în memoria fostului preşedinte Lech Kakzynski, decedat la 10 aprilie, alături de alţi 95 de oficiali polonezi, într-un accident aviatic în regiunea Smolensk din Rusia.

În discursul său, scrie Associated Press, preşedintele Komorowski, ales pentru un termen de 5 ani, s-a angajat să modernizeze Polonia şi să reformeze sistemul de sănătate. Liderul pro-european a adăugat că primele sale vizite în calitate de preşedinte le va efectua la Brussels, Paris şi Berlin.

Komorowski a vorbit despre nevoia întăririi rolului Uniunii Europene şi a Alianţei Nord Atlantice pe scena lumii, dar şi despre parteneriate strategice ale Poloniei cu Statele Unite şi Rusia.

Se aşteaptă ca preşedintele Komorowski să conlucreze bine cu prim-ministrul Donald Tusk, mai ales că ambii sunt membri ai formaţiunii de guvernământ Platforma Civică.

Fostul preşedinte al Poloniei, Lech Kaczynski era în relaţii ostile cu prim-ministrul Tusk și a folosit deseori dreptul de veto pentru a bloca unele acte legislative.

Fratele geamăn a fostului preşedinte, Jaroslaw Kaczynski, învinsul lui Komorowski la alegeri, a lipsit de la ceremonie. Un oficial din partidul lui Kaczynski a declarat pentru Reuters că el a avut probabil alte lucruri mai importante de făcut.
XS
SM
MD
LG