Linkuri accesibilitate

Statul - una dintre cauzele crizei (Alina Mungiu Pippidi)


Trei combinații posibile de guvernare (România liberă).


Evenimentul zilei scrie ca in Partidul Comunistilor din Republica Moldova au inceput lupte intre factiunile rivale, imediat ce Curtea Constitutionala a decis ca Vladimir Voronin nu mai poate candida la prezidentiale. Ziarul de la Bucuresti l-a consultat pe analistul politic Vitalie Ciobanu, care arata ca, sub conducerea autoritara a lui Voronin, aici nu au crescut alti lideri reprezentativi. Este amintita pozitia presei ruse, care a comentat ca aceasa conjunctura netezeste drumul spre o candidatura la presedintie a premierului Vladimir Filat sau al lui Marian Lupu, candidatul actualei coalitii de guvernare.

In Romania libera, Alina Mungiu Pippidi critica la fel de apasat si puterea si opozitia si arata ca dreapta si stanga sunt complet lipsite de continut cand vine vorba de caile iesirii din criza. Indiferent de culoarea politica a puterii, e limpede ca statul este una dintre cauzele crizei, pentru ca nu-si plateste datoriile catre agentii economici. Farmaciile nu-si primesc banii datorati de sistemul de asigurari de sanatate, constructorii care au contracte cu statul de asemenea, iar statul nu are bani nici de salarii sau pensii si inventeaza reglementari ca sa bage mana in buzunarul contribuabilului - crede Alina Mungiu Pippidi.

In acelasi ziar, Elena Vijulie analizeaza toate combinatiile posibile care s-ar putea afla la guvernare in Romania: prima optiune, pastrarea actualei majoritati. Ea ar fi favorizata si de recenta evaluare pozitiva a FMI fata de masurile de austeritate ale cabinetului Boc. O eventuala alianta intre democrat-liberali si liberali ar avea o sustinere confortabila in parlament. De notat ca, in ultimele sondaje, liberalii au o cota dubla fata de democrat-liberali. In sfarsit, o varianta teoretica, dar inaplicabila cu actualul parlament, ar fi o guvernare de stanga, a PSD, se mai arata in aceasta analiza din Romania libera.
XS
SM
MD
LG