Linkuri accesibilitate

PLDM insistă pe ideea scurtării campaniei electorale


Mihai Godea
Mihai Godea

Propunerea contrariază aliații din AIE și înfurie comuniștii care amenință cu o contestație la Curtea Constituțională.


Vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea a detaliat astăzi propunerea lansată acum cîteva zile de liderul acestui partid, premierul Vlad Filat, de a se scurta campania electorală pentru anticipate şi prezidenţialele ce vor urma refendumului daca acesta va schimba modalitatea de alegere a sefului statului. O campanie prea lungă ar periclita, spune Godea, activitatea parlamentară pentru un termen îndelungat şi ar putea împiedica guvernul să continue constructiv discuţiile cu intituţiile europene legate de acordul de asociere şi cel de liber schimb. Astfel, campania ar trebui să dureze 30 de zile în loc de 60 cum e fixat acum în codul electoral, în jumătate urmînd a fi reduse şi celelalte termene ale activităţilor preparatorii ale electoralei. Iniţiativa PLDM-ului este însă criticată din interiorul alianţei, de cei fără votul cărora în Parlament propunerea nu se va putea materializa.

Ceilalţi membri ai Alianţei de Integrare Europeană nu par să se lase convinşi de argumentele invocate de PLDM în favoarea reducerii campaniei. Într-un interviu acordat Europei Libere, liderul PD, Marian Lupu lăsa de înţeles astăzi dimineaţă că Vlad Filat, aflat în condiţii avantajoase graţie funcţiei-cheie în guvern, ar încerca să-i lipsească pe alţi candidaţi la fotoliul de preşedinte de posibilitatea de a-şi face o campanie bună.

Marian Lupu: „Este o iniţiativă întîrziată, puţin explicabilă. Probabil că unica explicaţie este că cineva se grăbeşte foarte tare. Cineva care poate dispune de resurse administrative, de posibilităţi care îi avantajează în comparaţie cu alte partide şi ar dori să se folosească de aceste avantaje în detrimentul altora.”

Propunerea a fost criticată şi de liberali, vice-preşedintele formaţiunii Ion Hadîrcă, fiind de părere că alianţa ar trebui să-şi concentreze eforturile mai întîi pe organizarea unui refendum de succes şi abia mai apoi să se gîndească cine şi cum să cîştige funcţia de şef al statului.

L-am întrebat pe vicepreşedintele liberal-democrat Mihai Godea cum în aceste condiţii are de gînd PLDM-ul să-şi convingă partenerii de alianţă să cadă de acord asupra scurtării campaniei.

Mihai Godea: „Au mai fost iniţiative criticate după care transformate în decizii ale alianţei. Vom discuta atît cît va fi necesar în alianţă ca să putem ieşi cu o iniţiativă comună.”

Pentru comunişti, iniţitiva PLDM-ului este chiar anticonstituţională, motiv pentru care ei ameninţă că o vor contesta la Curtea Constituţională dacă va ajunge text de lege.

Juristul PCRM, Sergiu Sîrbu: „Este imposibil de efectuat o campanie într-o lună. Candidaţii independenţi, spre exemplu, dacă vor să participe, trebuie să colecteze cca. 200 de semnături – este imposibil într-o lună. Acest proiect are ca scop eliminarea acestora din cursă de la bun început. Dacă va adoptat un asemenea proiect, îl vom contesta la CC.”

Am întrebat şi comentatorii politici de ce liberal-democraţii ar dori scurtarea campaniei. Pentru analistul Bogdan Ţărdea motivele ar fi la suprafaţă: „Pentru ca un candidat X din partea comuniştilor să nu reuşească să-şi facă numele cunoscut, imagine, raiting. Şi, respectiv, Marian Lupu, care nu are funcţie, să nu reuşească să ajungă în toate satele, să aibă numărul de întîlniri necesar. Şi mai este un aspect – economic. Filat care este la guvern, se teme de iarnă, care vine de obicei cu probleme legate de tarife mari, etc”.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG