Linkuri accesibilitate

4.08 - Chișinău: Despre seminare şi simpozioane


Despre situația minorităților, inclusiv în R. Moldova, la un simpozion desfășurat la Sinaia.


4 august 2000

Actualitatea.
(Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Gabriel Andreescu).

Despre seminare şi simpozioane
.

La Sinaia a avut loc o întâlnire dedicată situaţiei minorităţilor naţionale. De fapt a fost vorba despre convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale. România a fost prima ţară care a semnat acest document în 1995.

Au fost prezenţi ministrul pentru minorităţi, Peter Eckstein, Smaranda Enache, ambasadoarea României la Helsinki şi Adrian Severin, proaspătul preşedinte al Adunării Parlamentare a OSCE. A fost discutat în primul rând raportul întocmit de Ministerul de externe despre situaţia minorităţilor din România, raport criticat de participanţi pentru date greşite şi interpretări dubioase.

Raportul a fost elaborat fără implicarea Departamentului pentru minorităţi naţionale şi a organizaţiilor specializate. La Sinaia, reprezentanţii MAE şi cei ai ONG-urilor au decis să colaboreze mai strâns la următorul raport.

S-a vorbit şi despre situaţia minorităţilor din Moldova. „Ce rămâne cu totul particular în Moldova este necesitatea majorităţii de a recupera drepturi pierdute sub sovietici. Astfel, este o nevoie reală de a întări rolul limbii oficiale, româna, în instituţiile statului. Apoi, de a asigura jurisdicţia republicii în zone autonome, locuite în principal de minorităţi: Găgăuzia şi Transnistria”.
XS
SM
MD
LG