Linkuri accesibilitate

4.08 - Chișinău: Speculații despre o posibilă demisie a cabinetului Braghiș


Dumitru Braghiș în 2009
Dumitru Braghiș în 2009

Este prematur să se vorbească despre o demisie a Cabinetului de miniştri, însă toţi membrii acestuia sunt nemulţumiţi de faptul, că Parlamentul i-a lipsit de pârghii reale de administrare a economiei naţionale.


4 august 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Speculații despre o posibilă demisie a cabinetului Braghiș.

Dan Ionescu: În ultima vreme, în mediile de informare de la Chişinău s-au înmulţit speculaţiile, potrivit cărora, Cabinetul de miniştri condus de Dumitru Braghiş, şi-ar putea prezenta demisia într-un viitor nu prea îndepărtat. Mergând pe urmele unor asemenea informaţii, Radu Benea a obţinut o serie de reacţii din partea unor persoane cu funcţii de răspundere, cum ar fi ministrul Finanţelor, Mihai Manole.

Cabinetul de miniştri a examinat, într-una din ultimele sale şedinţe, modul în care îşi va putea continua activitatea, după ce Parlamentul i-a respins solicitarea de a emite ordonanţe în domeniul privatizării. Printre variantele discutate, a fost şi cea, potrivit căreia, Executivul ar trebui să-şi depună demisia.

Zvonurile despre o eventuală demisie a Cabinetului Braghiş s-au vehiculat pe culuoarele instituţiilor puterii după ultima şedinţă în plen a Parlamentului, înainte de plecarea în concediu a deputaţilor, când s-a votat un pachet de legi, prin care Guvernul a fost investit cu împuterniciri suplimentare. În acea şedinţă, premierul Dumitru Braghiş şi-a declarat nemulţumirea în legătură cu faptul, că deputaţii nu au dorit să abiliteze Guvernul cu dreptul de a emite ordonanţe privind proiecte individuale de privatizare. Primul ministru Dumitru Braghiş declarase, că Guvernul a solicitat delegarea legislativă practic pentru a putea lua decizii de sine stătător în domeniul privatizării.

Situaţia în jurul unei eventuale demisii a Guvernului nu s-a limpezit, nici după o declaraţie, făcută unor mass media, de către purtătorul de cuvânt al Executivului, Dumitru Petrenco. El a spus, că deocamdată este prematur să se vorbească despre o demisie a Cabinetului de miniştri, însă a susţinut, că toţi membrii acestuia sunt nemulţumiţi de faptul, că Parlamentul i-a lipsit de pârghii reale de administrare a economiei naţionale. Într-o declaraţie, făcută astăzi postului nostru de radio, ministrul Finanţelor, Mihai Manoli, a confirmat, însă, că problema demisiei Executivului a fost examinată într-una din şedinţe, dar numai ca una din multe alte variante puse în discuţie, în acest sens nefiind luată deocamdată nici o decizie. Cât priveşte demisia sa din funcţia de ministru al Finanţelor, despre care de asemenea s-a auzit din surse neoficiale, Mihai Manoli a lăsat să se înţeleagă, că se gândeşte la acest lucru. Deocamdată el se află într-un concediu. „Timpul va arăta cum voi proceda în continuare”, ne-a mai declarat ministrul, evitând să spună, care ar fi motivele eventualei sale demisii.

Să amintim că despre o posibilă demisie a întregului Cabinet de miniştri până la alegerea noului preşedinte al Republicii de către Parlament, au vorbit anterior deputaţi ai Partidului Forţelor Democratice şi ai Partidului Popular Creştin-Democrat. Ei au admis acest lucru ca pe unul din posibilele scenarii de destabilizare a situaţiei politice de către adversarii republicii parlamentare. Pe de altă parte, Preşedinţia a negat categoric faptul, că ar încerca să provoace o criză politică, inclusiv demisia Guvernului, pentru a-şi putea promova ideea unei republici prezidenţiale.

Ieri şi astăzi presa a continuat să se ocupe şi de cazul demisiei din funcţia de ministru adjunct al Mediului şi Amenajării Teritoriului, Valeriu Cojocaru. Agenţiile de presă au difuzat o declaraţie a ministrului Mediului, Arcadie Capcelea, care se află în prezent în concediu şi nu a putut să participe la şedinţa de miercuri a Guvernului, în care Cojocaru a fost demis din funcţie. Ministrul Mediului îi ia apărarea adjunctului său, afirmând că în activitatea acestuia nu există elemente de infracţiune.

Reamintim că Valeriu Cojocaru a fost învinuit de încălcarea legislaţiei în procesul de lichidare a asociaţiei republicane Termocomenergo prin semnarea unor dispoziţii de stingere a datoriilor întreprinderii faţă de doi agenţi economici, Danaco şi Sălcuţa. În şedinţa de miercuri de Guvern, Valeriu Cojocaru a declarat, că a semnat cele două dispoziţii, date fiind presiunile care s-au exercitat asupra lui din partea ministrului Mediului şi a ministrului de Finanţe. Legat de aceasta, Arcadie Capcelea a ţinut să declare că „nu a existat şi nu există nici un argument, care poate vorbi despre faptul, că l-am impus pe domnul Cojocaru, în calitatea lui de preşedinte al Comisiei de lichidare a asociaţiei Termocomenergo, să efectueze unele sau altele operaţiuni financiare sau de alt ordin.”

O declaraţie a difuzat şi fostul ministru adjunct al Mediului, Valeriu Cojocaru. El susţine, că justiţia va limpezi situaţia, deoarece nu a comis nici o infracţiune financiară. Pentru achitarea datoriilor, spune Cojocaru, a existat avizul prealabil al ministrului Finanţelor. Totodată el şi-a retractat declaraţia sa, făcută în şedinţa Guvernului, potrivit căreea ar fi fost impus să semneze unele dispoziţii de plată de către ministrul Mediului. „Implicarea domnului ministru Capcelea în problema dată s-a limitat la negocierile purtate cu Ministerul Finanţelor în vederea achitării datoriilor salariaţilor asociaţiei şi a creditorilor, care au sechestrat baza producere, informându-mă despre rezultatul negocierilor”, mai declară fostul ministru adjunct al Mediului, care şi-a exprimat convingerea că justiţia îl va declara nevinovat.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Presa rusă nu neglijează actuala situaţie politică neclară de la Chişinău. Într-un comentariu, semnat de corespondenta sa la Chişinău, Natalia Prihodko, ziarul moscovit „Nezavisimaia Gazeta”, din 4 august, enumeră mai multe scenarii posibile pentru viaţa politică moldoveană din următoarele luni. Printre acestea se plasează şi acela, potrivit căruia, „actualul Guvern ar putea fi trimis la odihnă în toamna aceasta”, cum se exprimă nu fără ironie autoarea articolului din „Nezavisimaia Gazeta”. Aceasta ar însemna, implicit, şi declanşarea unor noi bătălii înverşunate între diversele tabere, în care este împărţită lumea politică de la Chişinău.
XS
SM
MD
LG